01.08.12
14:27
Вчера хапвах малко ориз преди тренировка и се зачудих след колко време енергията от въглехидратите ще стане достъпна за тялото ми?Има ли значение от храната, метаболизма и т.н.
01.08.12
14:29
Преди тренировка е по-добре да се похапне нещо леко примерно пилешко, пък за енергия кафенце 1 час преди да идеш.При мен върши отлична работа.
01.08.12
16:46
казано от Zdravko Mihnev на 01.08.12, 14:29:
Преди тренировка е по-добре да се похапне нещо леко примерно пилешко, пък за енергия кафенце 1 час преди да идеш.При мен върши отлична работа.
пилешкото няма въглехидрати въобще. няма логика да яде пиле преди тренировка...
казано от Nacheff на 01.08.12, 15:52:
Обмяната на въглехидратите започва още от хранопровода :)
Всъщност още от устната кухина.
01.08.12
18:44
казано от Boyan Atanassov на 01.08.12, 16:46:
казано от Zdravko Mihnev на 01.08.12, 14:29:
идеята е да няма въглехидрати или мазнини (малко може) за да не хабиш енергия и за храносмилане по време на трена.. пък и ти става тежко
казано от Boyan Atanassov на 01.08.12, 16:46:
Само дето не е задължително да се ядат въглехидрати преди тренировка.
казано от Zdravko Mihnev на 01.08.12, 18:44:
идеята е да няма въглехидрати или мазнини (малко може) за да не хабиш енергия и за храносмилане по време на трена.. пък и ти става тежко
Протеина хаби най-много енергия за усвояването си, в сравнение с мазнините и въглехидратите.
А и никой не говори да се натъпчеш и веднага да ходиш да вдигаш.
Аз в момента ям яйца със сирене и след час-два заминавам към залата.
А относно въпроса - времето за усвояването на храната зависи от вида и, от начина и на приемане, както и от някои други неща.
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.08.12 19:06.
01.08.12
19:40
казано от Петко К на 01.08.12, 19:06:
Само дето не е задължително да се ядат въглехидрати преди тренировка.
естествено, ама човека иска енергия преди тренировка, затва въглехидрати ми се вижда най-удачния избор, а не пиле.
Това дали ще имаш енергия или не, обикновено не зависи от това какво си ял непосредствено преди трен.
Какво си правил и ял предния ден има доста голямо значение.
01.08.12
20:18
Заради това пийте азотни буустери, за да не се налага да мислите за енергия от храната и да се притеснявате. :D
01.08.12
20:25
Трен на гладно е добре,само дето става леко тегаво като се изчерпа гликогена и падат повторенията.
01.08.12
20:29
Огромно значение има вярно е :D Но все пак не можеш да направиш големи неща само с нея :)
казано от Teen Power на 01.08.12, 20:29:
Огромно значение има вярно е :D Но все пак не можеш да направиш големи неща само с нея :)
Тя е началото, тя е и краят ;)
01.08.12
20:48
казано от Teen Power на 01.08.12, 20:25:
Трен на гладно е добре,само дето става леко тегаво като се изчерпа гликогена и падат повторенията.
И как точно ще се изчерпа гликогенът? Той да не е маратонец? Темата е за фитнес :)
Към автора на темата: тялото ти разполага с предостатъчно енергия, за да захранва организма ти. Не мисли за тези неща, защото те имат значение за големи периоди от време, а не примерно ядеш и след 37мин. имаш енергия и после край. Храносмилането си разпределя скоростта на усвояване спрямо количеството, което си изял и общия времеви период (примерно 24 часа).
Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 01.08.12 20:53.
01.08.12
20:52
Ей така,изчерпва се.Опитът казва думата ;)
01.08.12
20:54
казано от Teen Power на 01.08.12, 20:52:
Ей така,изчерпва се.Опитът казва думата ;)
Какъв опит? Правил ли си си изследвания, че да си знаеш стойностите? Фитнес тренировките не изчерпват гликогена (поне не и значимо).
Запасите от гликоген в мускулите обезпечават мускулната работа с продължителност от 10 секунди до около 2 минути. Значимо не изчерпват цялостния гликоген в организма, защотото основна част от него е в черния дроб, а мускулната работа със средна продължителност предполага използване на складирания в мускулите гликоген. А натоварвания от маратонски тип се обезпечават от аеробна обмяна в червените мускулни влакна и алтернативно включване на отделните двигателни единици. Фитнес тренировките са с интензитет и обем, съответстващ именно на анаеробно разграждане на гликогена. Това са натоварвания с от среден до висок брой повторения (8 до 15).
Мнението беше редактирано от Lightfist на 02.08.12 01:32.