23.12.11
08:13
Да ви въведа набарзо във нещата.От едно пловдивско село съм без наличието на фитнес или каквито и да било условия и съоръжения за развитието на спорт и изграждането на някакви навици сред младежите (освен алкохол ,цигари и тн.).Накратко подел съм инициативата за спортен център с нестопанска цел, който се самофинансира .Кмета ни осигури помещение направихме списък с членовете и от два месеца сабираме парички.Направихме една лежанка на, която ще кача снимка купихме стомана фи-30 която сме дали на стругар да ни изработи прав лост 220см прав къс лост 120см и две лостчета за дъмбели всички размери сам си мерил от фитнес залата и ги спазвам точно.Като приоритет са ни тежестите откраднах и размерите на комбиниран скрипец.Имам апел към всички съфорумци да споделят идеи свързани с прогреса на спортния център като например;кои уреди са ни от първа необходимост? Абе каквото ви доиде на ум намислил съм табло на което ще отпечатвам видове тренировки ,които съм свалил от саита кръгови за начинаещи и тн.(някои плакат на Рони и Димитът Димитров :)
Темата беше редактирана от Ivailo Borisov на 23.12.11 08:16.
23.12.11
09:02
Страхотно!!!
Подкрепям:)
Привърженик съм на свободните тежести, смятам че лостове + дискове и дъмбели в добавка са идеални.
Освен лежанка, с времето може да си набавите: стойки за клек, лост за набиране (ако се прави уред, може да го комбинирате с успоредка, а може отделно да прикрепите лост към тавана, а успоредката да е от най-елементарен тип, но стабилна).
На лоста може да прикрепяте халки, с които да разнообразявате тренировките си.
По-натам (защото не е от първа необходимост) може да допълните с пейка с възможност за регулиране на наклона - нека да е само пейка, около нея бихте могли да слагате стойките за клек (добре е да са 2 отделни и свободни, за да ги прилагате и към други упражнения) - от една страна ще спестите пари за материал от куките и на тази пейка, а от друга страна чрез стойките можете да регулирате височината.
Пудовки - като за начало и 2 ви стигат, може 16 и 32кг.
Въжета за скачане.
Някакви трупчета за вертикални отскоци.
Щом си поръчал лостове за дъмбели, значи ще са със сменяеми тежести? Чудесен вариант!
На първо време (а и не само) смятам, че това е идеално:)
23.12.11
14:36
Знаеш ли, направете само 25-ци дискове, за да не сгъват за бицепс :D Смисъл, да се научат какво трябва да се прави, защото 100% ще има заблудени хора, дето от кръчмата ще дойдат направо в залата, за да напомпат бицагите :D Сега по-сериозно:
Трябва да имаш уреди за всяка част от тялото. Наблегни на свободните тежести, т.е. скрипеци и т.н. не са нужни, но ако ти е мерак - един горен скрипец е достатъчно.
Направете стойка за клек, която е задължителна, като ще бъде също задължително да се обяснят ползите от тренировката за крака + правилното изпълнение на упражненията. Успоредка + лост за набиране също за основни неща. Разни пейки за коремни преси, няколко пътеки/колела, може да измислите “лежанка” за рамо - наричам я така, защото пак е със свободни тежести, а не е машина. Слагаш дъската на 80-85градуса и се получава хубав уред за рамо. Ако е сравнително малко помещението, е много важно да има достатъчно свободно място за тяга, за изхвърляния, изтласквания, обръщане и т.н. - защото, кой знае, може някой да се зариби по тези тренировки, пък и е по-приятно да има къде да се движиш, а не да се блъскаш в 10 уреда, за да отидеш до лежанката. Общо взето това са основни неща - вече скотови пейки и разни други изолации, може да сложите винаги, но трябва да има основните неща, пък после за друго мислете. Може да направите и халки, пудовки и т.н. стига да има кой да се занимава, защото по селата не ми се вярва някой да почне да прави суингове, а пък само да седят нещата там и да сте дали пари за нищо, не е добра идея. Но като за начало - набавете достатъчно тежести и ако има възможност - поне 5-6 лоста и няколко чифта дъмбели, пък после може направо да ги направите готови - по 5, 10, 15, 20, 25, 30кг и т.н. и да не се развалят - по-удобно за трениращите, пък и няма да редите след тях, защото винаги се намира някой, който да не си подреди нещата.
Направете си стойки за клек,които да можете да ползвате и като стенд за лег преси и раменни преси.Трябва ви и лост с успоредка.
А най-добрият вариант е да си направите една силова клетка,виж из нета за снимки.Ако се разровите ще съберете материали от къщите и няма да ви стъпи много скъпо.
Успех.
23.12.11
14:42
Такъв уред е добър, но като се съберат 10 човека и ще се чакат 20 минути ли ?
23.12.11
16:51
J. I., разбирам че искаш да помогнеш, но вниквай повече в думите:)
Залата ще се САМОфинансира, а НЯКОЛКО пътеки и колела, вярвай ми - няма как да си ги финансират а и не е необходимо. Дори да са втора ръка струват много - пари, които по-удачно и полезно е да се вложат в свободни тежести.
Ето за това написах въжета за скачане - могат да правят кардио с тях, в комбинация с различни подскоци. А и е много по-функционално.
Е, ако има с наднормено тегло, ще изчакат малко да посвалят телесно тегло преди да се захванат със скачането:)
Пейки за коремни преси НЕ са необходими (визирам римски столчета и тем подобни с разни наклони), пак излишни средства. Корем може да се тренира перфектно на успоредката с Л-сит, на лоста за набиране с повдигане на краката до хоризонтала, или по-нагоре. Корем може да се тренира ефективно чрез планкове и ренегатско гребане, а ако толкова искат специален уред - могат да си вземат AB wheel (май така беше).
Другото което ми направи впечатление в изказването ти, цитирам те: “защото по селата не ми се вярва някой да почне да прави суингове”. Какво значи това? Какво като са села? Суинговете са само за градовете ли?
Момчето казва, че няма зала и тази ще е първата, тоест така или иначе хората не са имали допир до тези тренировки (е, със сигурност има таквиа, които си тренират в къщи) и според мен даже ще се зарибят като още със стартирането на залата се въведат интересни и ефективни движения. Пък и с пудовки далеч не се ограничаваме само до суингове - има изхвърляния, турско ставане, хай-пул и много други.
Сега да не си помислиш, че се заяждам, просто се опитвам да огранича разпиляването на средствата по ненужни на първо (а ако питаш мен, изобщо не са нужни) време неща:)
23.12.11
20:12
Извинявай, но живея в село. Дали не знам кой какво прави ? Лятото идваха приятели в нас, за да тренират. Без никакви лоши чувства им казах в очите, че ако всеки ден идват, за да се лигавят само на лежанката, по-добре да не идват. От тогава не са стъпили и не ми трябват. Посочих им стойката за клек и отговора беше “Аааа, амиии, амааа... абе, аз съм тренирал футбол и знаеш ли какво е натоварването. Като клекнеш няколко пъти и нищо не правиш. Аз с футбола горя мазнини и правя мускули.” Друго - имам кростренажор в нас. Идва съседката и й казвам, че с въжето ще постигне повече, защото това е моето мнение наистина. И като направи няколко упражнения с тежести, още по-добре, но тя отива към кростренажора, защото така е чела в “Журнал” или там както се казва списанието. Така, още един пример как ще печелят повече пари, защото едва ли някоя дебела леличка или пък затластяло момиче, ще тръгне да скача с въжето. А като си въртят там машината и като им се обяснят 2-3 нещица за храненто - залата печели, леличката отслабва, казва на приятелки и на другия ден още клиентки. Правил съм и разни други упражнения пред приятели, но за тях това не прави нищо, а защо ли ? Как защо, не напряга така важните бицаги... Обаче защо моята ръка е 36см някъде, а тяхните под 30 ? Няма смислен отговор, сигурно аз тайно тренирам по 10 пъти на ден бицепсите, но се правя на тъпак пред другите, като им посочвам стойката за клек. Сигурно е така, ама може пък и да не съм толкова голям тъпак и да съм прав ?
ПП: Ако не си разбрала какво искам да кажа, с две думи - казвам от какво ще имат полза, защото тук всичко е с поне 30-40години назад, т.е. вие в града се информирате не само чрез интернет, а и от приятели, а тук някой по-силен чичка минава и казва нещо и всички вярват, но те не се замислят, че това може да не е вярно. Не съм казал, че пудовките са безсмислени. Има смисъл от тях, нали заради това са измислени, но просто съм убеден, че нито един човек няма да ги ползва, освен ако не му се видят подходящи за концентрично сгъване или пък някое разтваряне за рамо. Това е истината, ако искаш вярвай :) Даже лятото спорих с един, който действително тренира от няколко години и визуално има доста добри постижения, но пък силово - олеле, майко... зле, зле, зле. Вмомента съм по-силен от него, а по неговите думи това не може да е истина, защото дори и сега имам с 10тина см по-малка ръка от него. А щом имам по-малка ръка, значи лежанката трябва да ми е с 50кг по-слаба. Просто не можеш да схванеш мисленето на хората от селото. Трябва да си на тяхното ниво, за да ги разбереш. Всъщност се сетих за още един пример - идва един от моя клас и вика “Значи, сега искам да имам по-голяма ръка, какво трябва да направя ?” - без да изчака да отговоря продължава “...трябва да почна да тренирам всеки ден, за да превърна мазнините в мускули, нали така ?” Отговора не мога да си спомня какъв беше, но е нещо от сорта на “Мазнините и мускулите са две различни неща, те нямат нищо общо - просто са различни тъкани и няма как да превърнеш мазнините в мускули, а доколкото всекидневното трениране - това е чиста глупост. Във фитнеса фразата “Колкото повече, толкова повече” не само не важи, а е точно отбратното на това, което се прави” Обаче както сама вече можеш да се досетиш, отговора беше “Аз така си знам и така ще правя!”. Спирам да пиша, че стана много... но ми е приятно да си пиша де, така може и да се посмеете малко :)
Смятам схвана какво искам да кажа.
РЕДАКЦИЯ: Забравих да добавя едно изречение за пейките за коремни преси. Наистина съм виждал да правят упражнения на успоредката, но това не означава нищо. Същинските тренировки за корем, които пък се правят абсолютно всеки ден(даже бях чувал, че някои ги правя по 3 пъти на ден), включват няколко вида коремни преси, като всичките се изпълняват на пейката. Някои правя и други упражнения, но ако нямат такава пейка, иначе тя е “незаменима”. И това съвсем сериозно го казвам, не се ебавам. Нека автора поразпира кой какво би искал да има, да си води записки и накрая да види, че 100% от хората са казали, че трябва да има лежанка, вероятно 50-60% от хората са се сетили за скотова пейка(ако й знаят името), ако ли не - “Ами, нещо за бицепс нека има.” и най-накрая, ако има някой, който тренира, ще каже “Стойка за клек”. :)
Мнението беше редактирано от sTroNG ! на 23.12.11 20:21.
23.12.11
20:18
Благодаря ви първо за активноста мисля че схванах усновните ви насоки .
казано от J. I. на 23.12.11, 20:12:
така може и да се посмеете малко :)
Мда, много странни приятели и съседки имаш.
Това което си написал също е така, НО както казва човека, а и veronique след това го е натъртила, става въпрос за самофинансиране, а от приятел знам, че това е едно много скъпо удоволствие, така че според мене като за начало ще е добре да се направи един хубав разчет на това което ще се вложи и по възможност всичко да се купува втора ръка и според това как се развиват нещата да се надгражда.
23.12.11
20:59
J. I. това което си написал за пичовете които не знаят как да тренират как да спортуват и т.н. не е нещо валидно за селата, а си е валидно по принцип. В големите градове също е пълно с момчета които си нямат идея как се тренира и наблягат на бицепса.
Аз също не бих препоръчал пудовка, не за друго, ами защото са доста скъпи, а с една щанга и количество дискове можеш да правиш доста неща.
23.12.11
21:12
Дъмбели и лостове, дискове за тях с възможност на стъпката поне 5 кг ако не и по-малко като 2,5 или 1…, хоризонтална лежанка, пейка за горни гърди, стойка за рамо и клек (или силов куб - върши перфектна работа и е многофункционален). Ако може някакъв скрипец и вече имаш зала, в която може да се подготвя и Рон Колман дет’ се казва.
ПС: Това със самофинансирането не е удачно. Много хора дават по нещо и стават съдружници. Табун коне кола не кара, да го имате предвид.
23.12.11
21:13
Схващам ти идеята, но мисля че трябва всички да се борим срещу това!
Мисля, че целта е да се направи зала, в която да се покаже как трябва да се тренира. Момчето казва, че ще залепи упражнения на стените, може да се направи табло, в което да принтира статии и публикации, свързани с изпълнението, с храненето, с тренирането. Кое, как и защо.
Идеята не е да се направи зала, в която хората да идват - мъжете да сгъват за бицепс, жените да са на пътеките и след месец, два три като видят, че няма резултат - да си тръгнат.
Не бива да е място за правене на пари и да си безотговорен за случвалото.
Село, град, неинформирани, дезориентирани, заблудени и прочее - трябва да се борим срещу това, а не да си затваряме очите и да създававаме условия този хаос да се поддържа.
Трябва да упорстваме.
Ето ти си се опитвал - браво. С чиста съвест си пред себе си, че не си ги заблудил допълнително. Направил си нещо в правилната посока - а това, че те продължават да не се вслушват си е техен проблем.
Мисля, че и ти схвана моята идея.
Никои не ти се смее и не мисли, че си глупав.
Ванката е прав - такива хора навсякъде има. Ако знаеш на какво съм се нагледала и наслушала, ще паднеш на пода:)
Спирам да пиша, изчерпах се по темата,
Чакам авторът да слага снимки след време:))
25.12.11
14:07
Като сме от село не ядем доматите с коловите :) Аз се ограмотявам за фитнеса от този саит а това за ..големите бицорки’’ ще се опитам да не се налага при нас затова постоянно чета и слушам за да мога да давам адекватени и правилни насоки че с тоя метан изпростя народа :)
Само да вметна,че това не се прави с цел печалба. . .т.е. Всеки който си е дал паричките,ще ходи и ще си тренира.
Така че колела,пътеки и подобни щуротии са повече от излишни.
03.01.12
16:21
лостовете са готови най-после
16.01.12
17:30
малко тежести благодарение на форума
20.04.12
20:23
направих пейка за коремни която с комбинация със стоиките за клек става и за долна лежанка , регулируема пйка и с нея сумати упржнения се правят позамясва работата и скрипеца е почнат
01.05.12
21:01
позамяса заличката
08.05.12
12:24
да ви се похваля по-добре късно от колкото никога общинския кмет хареса инициативата ми и отпуска 7000 лв да пооборудвам заличката спрял съм се на тези неща ***
Модерация: Линковете са против правилата на BB-Team!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.05.12 12:32.
Ааа Иво,бягащата пътека и Велоергометъра са напълно излишни. . .Трябва тия дни да се видим,да поговорим.По-добре няколко лоста,повече дъмбели, повече тежести,балатума да се смени. . .първите 2 линка са пари на вятъра :/
09.05.12
15:00
казано от Breackk на 08.05.12, 12:33:
Ааа Иво,бягащата пътека и Велоергометъра са напълно излишни. . .Трябва тия дни да се видим,да поговорим.По-добре няколко лоста,повече дъмбели, повече тежести,балатума да се смени. . .първите 2 линка са пари на вятъра :/
и аз бях на това мнение но не решавам всичко аз и все пак не е фитнес клуб а младежки клуб трябва да се насърчи малко и нежната част лостове ще има 3 дълги ,2 криви ,2 прави къси 6 за дъмбели и кам 400 кила тежести и 2 бона за ремонт ,тоалетна,баня и.......и боксов чувал пътеката ще е друг модел кам 700 лева тая обяснили на кмета че е за пенсионери
Мнението беше редактирано от Ivailo Borisov на 09.05.12 15:03.
09.05.12
15:05
казано от Ivailo Borisov на 08.05.12, 12:24:
да ви се похваля по-добре късно от колкото никога общинския кмет хареса инициативата ми и отпуска 7000 лв да пооборудвам заличката спрял съм се на тези неща ***
Модерация: Линковете са против правилата на BB-Team!
извинявам се за линковете не са биле с търговска цел
09.05.12
15:20
За около 500 лв ще имате супер яка комбинация за тренировки на открито.
Малко тръби, двойно П-образен профил, 10 торби цимент и сте готови с площадката !
Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.05.12 15:20.
27.05.12
09:47
Кое е това пловдивско село? Аз съм от едно малко пловдивско градче.
Мнението беше редактирано от Stoyan Petrov на 27.05.12 09:47.
06.06.12
12:14
казано от Stoyan Petrov на 27.05.12, 09:47:
Кое е това пловдивско село? Аз съм от едно малко пловдивско градче.
Шишманци. Като сменим и балатума ще пусна снимки на всичко(зграда 100 кв.м ,тенис маса,дартс,боксов чувал,3-те вида лежанки+за коремни,комбиниран скрипец,стойки за клек,лостове ,дълги къси ,прави,криви,за дъмбели,тежести 300кг. ,гладиатор за 30 вида упражнения ,велоергометър,кростренажор,нова баня и тоалетна, СОТ,кабелна и интернет...)вече в завършен вид потрудих се доста за тези 6 месеца но съм удовлетворен
Мнението беше редактирано от Ivailo Borisov на 06.06.12 12:29.
03.08.12
15:25
това е засега
03.08.12
15:27
казано от Ivailo Borisov на 03.08.12, 15:25:
това е засега
03.03.13
16:12
Модерация: Мнение без връзка с темата!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 03.03.13 20:06.