04.08.12
18:32
Здравейте,
от около година се занимавам интензивно със силови тренировки, започнах с 3 месеца упражнения с лично тегло, бягане и т.н. за влизане в някаква форма, след това започнах и във фитнес, с изградени режими на хранене и тренировка.
За тази една година съм доста доволен от постиженията си, както от факта, че съм натрупал значителна мускулна маса, така и от визията си (сравнено с това, което бях преди).
След като си дадох равносметка за това време, установявам, че трицепсът ми сякаш изостава. Силово се е развил добре според мен в съответствие е с другите мускулни групи, проблемът е, че там просто няма дефиниция, стои си заоблен, а бицепсите, предмишниците, рамената и част от гърдите са целите във вени (нямам пухкава структура, напротив, бих се определил като мезоморфен тип). Имам стриктен хранителен режим, който доведе до тази моя трансформация, т.е. не отдавам този проблем на него. Също упражненията, които правя, сменям редовно, няма застой, силата се покачва, но видът си стои така. (Най-често правените упражнения са кофички с тежест, лежанка с тесен хват, скрипец и вдигане на дъмбели зад врат).
Към момента тренирам трицепса с бицепс във втори ден от тренировъчната седмица - вторник (след гръб).
Директните въпроси: имал ли е някой от вас сходен проблем (дори да е бил с друга мускулна група), успяхте ли да го премахнете, как?
Какво бихте казали да го тренирам 2 пъти в седмицата (тренирам 5 пъти, ако да речем го тренирам и с крака в събота).
Знам, че може да ми е генетично така заложено, но все пак искам да видя и други мнения.
Благодаря предварително за отговорите :)
04.08.12
18:43
И при мен трицепса е мускула,който не върви,дори по една време бях спрял бицепса за няколко месеца и правех само трицепс,но файда няма.. Аз си мисля,че е генетично.Не може просто всичко да ти върви добре.
Генът си е ген, това което ние трениращите правим, е да се борим срещу него, просто трябва да намериш своя път :) Аз също имах проблем с трицепса, и дори пуснах тема във форума, нещо което правя много рядко. Изстината е, че най-вероятно не ти изостава целия трицепс (щом се развива добре силово), а по-вероятно точно определена глава, има по-слаба дефиниция, от което страда цялостната визия. Трябва да откриеш коя точно част на трицепса изостава, след това да погледнеш тук http://www.bb-team.org/fitness/exercises/triceps , кое упражнение къде точно акцентира и сам да си направиш сметката. Аз например, имам много добре развита дълга глава, но пък латералната изостава, разбрах това и сега наблягам на нея, и определено резултат има :) Също така,съвет който получих от колегите във форума - сложи ръцете в първия ден, особено ако си на тридневен сплит, защото така се падат след “голямата” почивка. Също така, трябва да си направиш сметка, че трицепса участва до голяма степен както в тренировката за гърди, така и за рамо.Със сигурност тренирането на трицепса два пъти седмично не е добра идея. Общо взето ако искаш да наблегнеш на дадена мускулна група, трябва да преобразуваш цялостно тренировъчната си програма :)
Мнението беше редактирано от pitonia91 на 04.08.12 20:20.
Благодаря и на двамата за коментарите :)
pitonia91, имаш право, относно това, че сигурно бих претоварил ако го включа в още една тренировка, имайки предвид, че тренирам 5 пъти в седмицата. Но не смятам, че някоя глава изостава, и трите са доста плътни, твърди, но сякаш има мазнина повече по мускула, изглежда по-надут и не толкова релефен. Смяташ ли, че ако подменя базовите упражнения за маса (тесен хват на лежанка, кофички, френска преса) с примерно скрипец, кик-бек и прочее, би дало по-добър ефект? Лично с последните 2 упражнения усещам по-голямо натоварване, повече пареща болка и само след тях може да се случи да имам мускулна треска следващите дни...
Някой някакъв коментар относно правенето на трицепс с въже? Това е единственото, което не правя и не съм правил, може би от недостатъчно добрата техника? Някак не усещам това упражнения да “влиза” в трицепса, както повечето хора го описват.
Според мен няма лошо трицепса да изглежда по-надут, отколкото релефен :) Дай една снимка да видим за какво става въпрос, защото ми е трудно да разбера как може един мускул да е добре оформен, твърд и плътен, но да няма дефиниция :D Не мога да разбера кое точно ти куца, че да ти дам съвет.
Упражнения за маса, лично според мен не съществуват. Просто едните са по-основни и акцентират еднакво в различните глави на даден мускул, а другите по-оформящи, наблягащи в точно определена част на мускула. “Масата се прави на маса” както са казали хората :). Смяната на упражненията, определено ще даде ефект, но е строго субективно. Не забравяй че е много важно да слушаш тялото си, това което действа при едни, не дава никакъв резултат при други. Просто трябва да опиташ от всичко и да прецениш кое работи най-добре за теб. Наблегни на оформящите упражнения. Аз лично съвсем зарязах тесния хват (изобщо не го усещам това упражнение) и по съвет от форума като първо упражнение правя френско, след като съм загрял хубаво лактите и китките разбира се.
Мускулна треска три дни, ми се вижда малко множко. Всъщност защо не напишеш програмата си за ръце ?
Относно въжето, много добро упражнения, натоварващо предимно латералните глави. Не виждам как може да не го усещаш в трицепса. Дълго време го пренебрегвах, но сега определено виждам ползите от него :)
Нее, не е мускулна треска 3 дни, не съм казал такова нещо :D Под следващите дни имах предвид или на другия на по-другия ден след тренировката. Иначе си прав, че с многото описване се изгуби представата за това, което исках първоначално да споделя (giggle)
Затова ще видя тези дни да направя една кадърна снимка, да си проличи какво имам предвид.
Програмата за ръце я промених преди 2 седмици, затова ще споделя последната, а не новата, тъй като не мога да споделя още впечатления от нея.
Беше така: вторник - бицепс и трицепс
А. Бицепс
1. Бицепсово сгъване с дъмбели 2х6 с 20 кг в ръка (лостът на дъмбела успореден през цялото време на земната повърхност)
2. Чуково сгъване с дъмбели на лежанка с наклон 2х6 20 кг в ръка
3. Концентрични сгъвания 1х6 17,5 кг
Б. Трицепс
1. Тесен хват 2х6 на 105 кг
2. Кофички 2х6 с допълнителна тежест 32,5 кг (лично тегло около 91 тогава, сега 89 кг)
3. Френска преса 1х6 с прав лост 40-45 кг.
Б. Предмишница
2 упражнения, общо 4 серии за горна и долна част на предмишницата, 10-12 повторения в серия, като ги тренирах с щанга или дъмбели
Почивах по около 2 мин между сериите, като повторенията са варирали. Случвало се е да усетя повече сила и да стигна до 8-9 или при умора да направя само 4.
Благодаря още един път, че се отзоваваш на темата ми и се опитваш да помогнеш! :)
Мнението беше редактирано от лисица на 05.08.12 17:45.
Така :
1. Щом искаш да наблегнеш на трицепса, задължително започвай с него. Да не говорим че по-принцип се започва с по-големия мускул, а именно трицепса.
2. Струва ми се, че правиш прекалено малко серии. Ок, избрал си да правиш малко повторения с големи килограми, но 5 серии за трицепс ми се виждат прекалено малко. Аз лично правя поне 9 работни серии за трицепса, дори повече понякога (което може би си е грешка от моя страна, но аз съм друг случай). Все пак сериите са малко.
3. Аз лично предмишницата съм я отделил с гърдите. Просто мисля, че тренировката ми за бицепс и трицепс е достатъчно изтощителна, че да правя и предмишница, и дори смятам че “горната” част на ръцете ми ще извлече по-малко ползи ако правя и предмишница същия ден.
4. Правиш доста основни упражнения за трицепса, мисля че не е много странно, че ти липсва дефиниция. Може би в случая, наистина е добра идея да вкараш някакви по-оформящи упражнения.
5. Почивката ти също е много голяма, стреми се да е не повече от минута и тридесет секунди. Дори минута би боло по-добре, но като гледам колко повторения правиш, явно тежестта с която тренираш е около 80 85 % от възможностите ти за едно повторение, от където може да идва и нуждата ти от по-голяма почивка. Все пак се стреми почивката ти да е в границите на минута, минута и половина, дори това да е за сметка на работната тежест.
6. Знам, че темата ти не е за бицепса, но и там ми се струва че сериите са малко. Аз правя три упражнения по три серии, т.е. 9 работни серии. На някой може да му се стори и много, има хора които правят 2 упражнения по 3 серии, но това пак са си 6 работни серии, а ти имаш само 5.
7. Все пак всички съвети които ти давам, нямат никаква почва, след като не съм сигурен къде точно е проблема. Тук просто разяснявам някои основни работи. Надявам се и някой друг да се включи, сигурен съм, че не си единствения с подобен проблем.
Мнението беше редактирано от pitonia91 на 05.08.12 19:45.