Хипермобилност и силови тренировки

Здравейте :)
Моля за помощ при следния проблем - от 1 месец ме боли кръста (не сериозна болка, даже повечето дни е по-скоро дискомфорт). Също усещам липса на мобилност в таза при въртене наляво. Първоначално реших, че съм направил нещо във фитнеса, но след като болката продължи след двуседмична пауза от тренировките, отидох при личната ми. Каза ми да си докосна с палеца предмишницата и успях. Каза ми, че имам хипермобилни стави - имах такива подозрения още миналата година. Като малък можех да си обръщам колената навътре и миналата година няколко пъти ми се извади челюстта. Лекарката ми каза, че трябва да ми заякне коремният пояс, нищо повече.
В моят фитнес инструктора не става за нищо, сам се уча. Не клякам под хоризонталата, защото тазът ми влиза напред и надолу - buttwink. Когато правя военна преса почти всеки път кръста ми отива прекалено навътре, но последните пъти когато правих пресата, не мисля, че беше толкова зле. Тягата мисля, че я правя добре. Започнах да се разтягам в нас, за да оправя проблема с клека, но скоро спрях и сега се радвам, защото е прекалено възможно да направя ситуацията по-лоша и да разхлабя още някои стави.. Корема го тренирам с клек, тяга, преса, Л-сит и планкове. Също имам лек forward head posture.. Абе крив съм отвсякъде. Донякъде аз съм си виновен, донякъде не. Много искам да продължа със силовите тренировки, но не знам дали е добра идея..
Нямам много вяра на личната ми и се сещам за Цветан Василев и Лазар Радков. Лазар знам, че е в София, но ако трябва ще отида.

Темата беше редактирана от Кристиян Дончев на 25.07.12 22:50.

25.07.12
18:37

казано от Кристиян Дончев на 25.07.12, 17:22:

Здравейте :)
....
Нямам много вяра на личната ми и се сещам се за Цветан Василев и Лазар Радков. Лазар знам, че е в София, но ако трябва ще отида.

Правилно си се ориентирал. Ще ти пуснат тестове - гониометрия, ъглометрия - за еластичност, подвижност, обем на движенията и ще ти кажат какво да правиш за корекция на проблемите. Аз лично съм работил с Цветан и смятам че е много кадърен пич; бонус е че разговорите с него спомагат за разширяването на кръгозора на всеки, който се интересува от спорт за здраве или постижения.

Цецо май ще ми е по-близо. В интервюто си е написал че е на север от столицата?

26.07.12
01:01

Цецко си е в София.

Еми с него не мога да се свържа, затова най-вероятно при Лазар ще ходя.

26.07.12
10:56

Цецо е в Лондон. Задълбочава знанията си в тъмните изкуства. Предполагам че към края на седмицата ще е налице.

Важното е, че след като веднъж си идентифицирал проблема, ти предстоят много интересни моменти - аз поне, откакто се сблъсках с подобен проблем, научих доста неща, които съжалявам че не съм прилагал по-рано. Тренировките ти няма да станат по-леки, дори ще се обогатят от прилагането на специализирани комплекси за мобилност или стабилизация и различните корективни упражнения. Е, може да те гледат странно в залата, но се свиква.

26.07.12
11:05

Крис,

Не винаги хипермобилността е вродена. Понякога се “придобива”, в резултат на травма, която тялото се мъчи да компенсира, като отделя хормон и отпуска всички връзки (пример - Милен Overlord от групата във Варна). Лошо падане по гръб, усукване, стара фрактура, гръбначно изкривяване... все потенциални причини. Ако се открие причината навреме, с отстраняването и изчезват и симптомите.

26.07.12
11:40

казано от Vic на 26.07.12, 11:05:

Крис,

Не винаги хипермобилността е вродена. Понякога се “придобива”, в резултат на травма, която тялото се мъчи да компенсира, като отделя хормон и отпуска всички връзки (пример - Милен Overlord от групата във Варна). Лошо падане по гръб, усукване, стара фрактура, гръбначно изкривяване... все потенциални причини. Ако се открие причината навреме, с отстраняването и изчезват и симптомите.

Факт. А много често се придобива, когато любители тренират като профи-спортисти, без да имат и 1/10 от техните възстановителни процедури - от рода на лечебен масаж няколко пъти седмично, и др. Но за да се открият навреме трябва специалист - необучен човек не вярвам да знае как да различи доколко при дорзална, ветрална флексия, странични наклони или ротация има еди-каква-си амплитуда в еди-кой-си двигателен сегмент. А повечето “профи” фитнес-инструктори са на такова ниво, че дори не биха разбрали за какво се говори.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 26.07.12 12:18.

Като малък често се пребивах, но не мисля, че е от това. :D Още си личат раните по колената ми. Иначе намерих фейсбука на Цецо, та ще се разбираме нещо :) Благодаря ви!

Някой знае ли Цецо колко често влиза във Фейсбук? Писах му преди почти една седмица и не ми е отговорил. Мисля, че въобще не е влизал скоро.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1