05.08.12
15:22
Здрасти на всички от един тотален новак! Следя сайта от около месец, докато набирах сили да се реша на промяна в начина си на живот. Мотивацията на участниците във форума ми вдъхна доста сили, за което наистина ви благодаря! Отдавна не се чувствам добре в тялото си, а и като гледам мускулести хора с едва ли не минусови мазнини в тялото, направо полудявам (да не кажа от завист, че... не звучи добре :D). На 24 години съм (надявам се, че не ми е късно :( ), 164 см височина, около 57 кг.
Талия 74
Ханш 96
Бедро 52
Целта ми е да сваля някое и друго кило (50 кг за мен ми звучи идеално) и да се стегна, като най-проблемната ми зона е корема :( Днес бях на ПЪРВАТА си фитнес тренировка, която мина доста добре. Дългите летни разходки очевидно се отразяват на тялото, макар и не достатъчно...
Два часа преди тренировка (10 ч.) хапнах
50 гр. извара на Жоси
праскова
ч.л. мед.
Около 30 мин. след тренировката (5 мин кардио разгрявка, силови за гърди, гръб, предно, задно бедро, бицепс, трицепс, коремни преси и 20 мин кардио накрая) почти повторих менюто -
100 гр. извара,
с.л. мед,
ок. 30 стафиди
Прочетох, че след тренировка са нужни бързи въглехидрати и чист протеин и затова така. Дали е истина, не знам и ако можете да ми помогнете тук, ще съм ви много благодарна!
Менюто ми нататък е планирано така:
16 ч. 150 гр. пилешки гърди с чаша ориз
21 ч. салата от домати, краставици и чушки, два белтъка (сварени), ч.л. зехтин
Напоследък съм се зарибила по фъстъченото масло и оризовките... Как мислите, добре ли е за между храненията? А преди лягане? В какви количества? Засега ми е адски трудно да ги ограничавам (особено фъстъченото масло (shake)), толкова са вкусниии (wasntme) Ужас...
Всякакви критики и съвети са ми добре дошли!
(Спирам да пиша, че ще взема да разкажа още толкова :D Поздрави!:)))
казано от Lilka на 05.08.12, 15:22:
...надявам се, че не ми е късно :(
НИКОГА не е късно да направиш първата крачка към промяната!
... Слабичко предтренировъчно хранене. Съмнителният състав на извара (особено пък тая на Жоси) ме навежда на мисълта, че е по-добре да търсиш друг източник на протеин. Изварата според мен е добра като за последно хранене или когато имаме проблем с финансовата част.
казано от Lilka на 05.08.12, 15:22:
Прочетох, че след тренировка са нужни бързи въглехидрати и чист протеин и затова така. Дали е истина...
Някои хора ще отрекат, а пък други ще го потвърдят. Всичко е строго индивидуално, ако твърдо си решила, че кантара трябва да мърда надолу (женски работи) трябва да си подбираш въглехидратите.
... та слабо хранене преди тренировка и слабо след тренировка. Пилешките гърди и ориза щяха да са чудесно ядене след силовата тренировка. Описвай ги тия тренировки за да си следиш прогреса.
Вечерята ми звучи вкусно, но не хвърляй жълтъците.
Честит дневник!
Относно частта с хапването препоръчвам:
- цели яйца
- пълномаслени млечни продукти
- месо (по-добре свинско ако питаш мен :D)
- зехтин, ядки, масло, сметана (inlove)...
- многооо зеленчуци
За изварата - препоръчвам Олимпус
Погледни режимите в сайта. Пробваш, виждаш как ти влияе и преценяваш кое е добре за теб спрямо резултатите. Може да отнеме време, но ще си
заслужава и резултатите ще са по-трайни.
... и от време на време си хапвай и по нещо “забранено” :), важното е кога и в какво количество... (въпреки, че аз тези дни не съм за пример :D )
Успех!
На първо мято ми се наби на очи комбинацията “оризовки + фъстъчено масло ПРЕДИ ЛЯГАНЕ” ...Въглехидрат + мазнини е доста кофти комбинация за преди сън, според мен...по-добре протеин - малко извара, например...
От горе, до долу подкрепям мнението на Катето, само че бих допълнила, че ако искаш наистина да валиш 7 кг, по-добре започвай и калории да броиш... А, сетих се за още нещо: недей да прилагаш топлинна обработка на растителните мазнини (от горе посочените - ядки, зехтин...).
И последно: по-добре прави кардиото сутрин, на гладно, а силовата така, както си си я описала..
Успех !
Мнението беше редактирано от Kath на 06.08.12 08:32.
Ох, леле, значи съвсем съм се объркала. Много благодаря за съветите на всички ви! Чета отделни статии и гледам “това е полезно, онова е полезно, да ги смесим тогава!” Като Джоуи на здравословното хранене :D И аз се усещам, че идеята за баланс липсва в изготвянето на менюто ми. Изварата ме привлече с това, че има 0% мазнини и високо съдържание на протеин. Но ще ви послушам за закуската, мен малко ме беше страх да не взема да си проваля тренировката, защото съм се набухала с неща. За утре (следващата) ще имам пиле с ориз :P
Днес закуската ми беше:
125 г. извара (вече съм я купила, няма връщане назад! :D )
20 стафиди
с.л. мед
10 бадема
ч.л. фъстъчено масло
Май попрекалих? (wasntme)
Колкото до кардиото, инструкторът каза, че първо се правела силовата заради... нещо, което не разбрах и после кардио. Макар че всички гледат да тичат сутрин, всъщност. За мен също сутрин е по-добре.
Мнението беше редактирано от Lilka на 06.08.12 10:10.
Това последното за кардиото е вярно, но важи, само ако кардиото и силовата са по едно време, една след друга. Питай треньора си, сигурна съм, че ще потвърди, че кардиото на гладно е по-подходящо за топене на мазнини.
А относно закуската...ПРЕКАЛИЛА СИ?! :D Чакай, да ти опиша аз какво закусвам, та пак си помисли дали си прекалила: 3 яйца (ЦЕЛИ!) + масло + сирене + малко домати...nice :) :D
Аз обаче не съм съгласна с това за Жоси... от 2 години приемам именно тази извара, като основен източник на протеин (заедно с яйцата и месото, разбира се) и съм много доволна, както от здравословното си състояние, така и от постиженията си във фитнеса. :)
Значи, Кате, ако това на снимката си ти - ще си включа една система за Жосито! :D
Колкото да закуската ти, звучи супер, но днес нямам тренировка... Това може би има значение? Също така, ако се храня по този начин, ще мога ли да сваля въобще нещо? Това, което и ти каза за калориите... Трябва да се броят:(
Като цяло сведете млечните до минимум и ще останете доволни от резултата.
Месо, яйца, ядки, семена и зеленчуци - това е.
06.08.12
13:17
казано от Puppy на 06.08.12, 13:16:
дрън, дрън...
казано от James Hinks на 06.08.12, 13:17:
казано от Puppy на 06.08.12, 13:16:
дрън, дрън...
Освен ако не са домашни :D
Моята кръвна група не се кефи на млечните, доказахме го трима човека, така че си зависи ;)
Puppy, да те питам това с кръвната група просто израз ли е или наистина съобразявате храните си с кръвната си група? (wondering)
Еми аз ти описах закуската си при положение, че броя калории и съм в дефицит..и макар да имам малко за сваляне, пак свалям..пък то е ясно, че последните кила най-трудно се “избутват”...
Относно млечните - аз съм кръвна група “Б” и е казано, изпитано и доказано, че добре ми се отразяват..ама явно е индивидуално : )
06.08.12
13:41
казано от Puppy на 06.08.12, 13:22:
Моята кръвна група не се кефи на млечните, доказахме го трима човека, така че си зависи ;)
И как го доказахте ?
С някакъв научен метод ?
Или... ?
Айде стига глупости де ;)
Само пипнах цитатите. Кольо
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.08.12 13:47.
Абе някой хора наистина имат непоносимост към някой млечни продукти и млякото, ама малко се съмнявам кръвната група да е виновна. По-скоро е нещо свързано със стомашно чревния тракт, от колкото с кръвта или пък още по-малко с кръвната група.
Отивам да се обеся! :D
@wofly, нарича се лактозна непоносимост*. Не е толкова страшна защото има различни млекодайни животни..и далеч не е свързана с кръвната група, да...абе зарежи!! :D
Мнението беше редактирано от Val S на 06.08.12 14:05.
06.08.12
14:01
Е тя Пъпи предполагам, че нямаше предвид буквалния смисъл на ‘’моята кръвна група’‘.... (кажи, че е така, че и аз ще се обеся хаха)
Иначе това с млечните е просто заблуда, че пречат. Освен ако по принцип имаш проблем с лактозата, тогава евентуално пречат и то най-вече, заради некомфорта от подуването на стомаха, особено при прясното мляко.
казано от James Hinks на 06.08.12, 13:41:
И как го доказахте ?
С някакъв научен метод ?
Или... ?
Айде стига глупости де ;)Само пипнах цитатите. Кольо
Еми, сигурно са опитвали (както аз направих) и са установили кое им се отразява добре.. само предполагам, де :)
Мнението беше редактирано от Kath на 06.08.12 14:04.
Пак, че според зодията си не сте започнали да се храните ... “кръвна група” поне звучи малко по-медицинско като думички :)
казано от Lilka на 06.08.12, 13:35:
Puppy, да те питам това с кръвната група просто израз ли е или наистина съобразявате храните си с кръвната си група? (wondering)
Просто израз е, друго имах предвид, но се получи дискусия - кефите ме ;)
Като цяло всичко е до организъм, един понася добре едно, друг друго.
Аз имам проблем с въглехидратните храни, имах и с киселото мляко - болеше ме корема от твоа от магазина, но сега домашното - ям си по половин буркан ( цял е 1000мл)...
Сашо, доказахме го на маса с 2 литра мастика, на другия ден ни беше зле - само от айряна и млечната салата е, сигурни сме! :D
Мнението беше редактирано от Блажка на 06.08.12 14:15.
казано от Nathan на 06.08.12, 14:11:
Пак, че според зодията си не сте започнали да се храните ... “кръвна група” поне звучи малко по-медицинско като думички :)
Бе имаше някакви по едно време нашумели диети “по кръвна група”, след това се появи Вега теста - все едни и същи “модерни” глупости...Смяяях :)))
Мнението беше редактирано от Петър на 06.08.12 14:15.
Да, супер дискусия за нещо, което никой не е имал предвид :D За кръвната ми група се оказа, че само на репички и лапад трябва да карам, тааа не, мерси. По-добре зодията - там гадателите ми предписват повечко месце! :D
Иии не, че искам да нахалствам, но все пак - различен баланс ли трябва да има дневното меню (въглехидрати/протеини/мазнини) в ден с тренировка и в ден без? Как мислите?
Мнението беше редактирано от Lilka на 06.08.12 14:33.
06.08.12
14:35
казано от Katerina Kostadinova на 06.08.12, 14:02:
И как го доказахте ?
С някакъв научен метод ?
Или... ?
Еми, сигурно са опитвали (както аз направих) и са установили кое им се отразява добре.. само предполагам, де :)
Опитването не е научен метод и съответно може да правиш изводи единствено за себе си и единствено за дадения момент ;)
казано от James Hinks на 06.08.12, 14:35:
казано от Katerina Kostadinova на 06.08.12, 14:02:
И как го доказахте ?
С някакъв научен метод ?
Или... ?
Опитването не е научен метод и съответно може да правиш изводи единствено за себе си и единствено за дадения момент ;)
Ама изобщо не съм и твърдяла, че е научен метод :D;)
Продължаваме напред.
Вчера менюто ми беше потресаващо, цял ден ебаси глада (shake)
Храненията са през 2 часа:
1.
125 гр. извара Мероне (определено по-вкусна от Жоси!)
с.л. мед
30тина стафиди
10 бадема
лъжичка фъстъчено масло
2.
пиле с ориз
3.
салата от чушка, домат, половин краставица
10 бадема
2 яйца
4.
пиле с ориз
десерт от половин лимон с лъжичка мед
5.
2 праскови
6.
половин печена скумрия със салата от домати и краставици
ок. 300гр. пъпеш:(
Може би с въглехидратите направо съм избила (и изяла) рибата, но беше много тегав ден. На никой не му се яде от жегите, а мен все едно са ме развързали...
За днес имам:
1.
малко пъпеш
кофичка кисело мляко на баба 4,5% с ч.л. мед и канела
2. (3 часа по-късно, след 6 км бързо ходене)
пиле с ориз (тавата не свършва, а си е само моя :D )
10 бадема
след още 2-3 часа - фитнес. Този път инструкторът ме накара да правя 20 минутно кардио преди силовата. Това ок ли е? Навсякъде чувам, че 5 мин е предостатъчно, като накрая на тренировката ми отново имаше кардио - 25 мин на пътечката.
3. 125 гр. извара мероне, с.л. зехтин, 2 белтъка, 1 жълтък
Това е засега. Аз смятам да отида да си поплача някъде за мускулната треска, която ми предстои! Поздрави :P
07.08.12
23:23
Спокойно може да ядеш яйцата цели.