06.08.12
15:51
Здравейте. Правя НВД от известно време, но не мога винаги да отбера най-подходящите храни за деня и понякога надвишавам дневния калориен прием. Например, сметнал съм, че трябва да приемам 2500 калории за деня, или измерено в протеин, въглехидрати и мазнини: 200, 80, 150 = 800kcal + 320kcal + 1350kcal = 2470kcal. Но не рядко се случва да ми се получат такива пропорции на протеин, въглехидрати, мазнини: 217, 95, 215 = 868kcal + 380kcal + 1935kcal = 3183kcal, което са си ~700kcal отгоре. Иначе винаги гледам допълнителната енергия, да е или от източник на протеин, или от мазнини и колкото се може по-малко от въглехидрати. Дали има проблем в това? Благодаря! :)
казано от NeDD на 06.08.12, 16:00:
Какъв проблем да има? Освен, че няма да сваляш, друг проблем не виждам :)
Примерно, знам че дори да приема 150 грама допълнителен протеин на ден, няма да покача количеството на телесните си мазнини, логично. Най-много или да не го усвоя, или правейки го често да покача мускулната си маса. Въпроса ми е, ако приема малко по-голямо количество мононаситени мазнини на ден, примерно с 50 грама отгоре, дали ще има проблем. Не говоря за ежедневно превишаване. Знам, че не само калориите са важни, а и източника им.
Добре де, за кое да има проблем? Ще имаш проблем единствено с чистенето, като превишаваш калориите. Дали ще омазняваш, зависи от много неща.
казано от NeDD на 06.08.12, 16:57:
Добре де, за кое да има проблем?
Трябва да приемам: Протеин 200гр., Въглехидрати 80гр., Мазнини 150гр.
Понякога ми се случва да приемам: Протеин ~200гр., Въглехидрати ~80гр., Мазнини ~200гр - 210гр.
Нали най-важно е да не превишавам приема на въглехидрати и да поддържам ниски инсулинови нива. Периодичното надвишаване на дневната доза мазнини (говорим за предимно мононаситени), нали не води до омазняване? Това ми е въпроса като цяло. :)
Мнението беше редактирано от geeeek на 06.08.12 17:05.
казано от geeeek на 06.08.12, 17:04:
Периодичното надвишаване на дневната доза мазнини (говорим за предимно мононаситени), нали не води до омазняване?
Ако си на плюс с калориите, води.
казано от Петко К на 06.08.12, 17:06:
казано от geeeek на 06.08.12, 17:04:
Периодичното надвишаване на дневната доза мазнини (говорим за предимно мононаситени), нали не води до омазняване?
Ако си на плюс с калориите, води.
Благодаря на всички. :) Изясних си сега нещата. Значи единственото, с което мога да превишавам, донякъде, е протеина и то само ако се случи така. :)
Мнението беше редактирано от geeeek на 06.08.12 17:14.
06.08.12
17:30
Напротив, нищо не си си изяснил. Продължавай да четеш :)
Това, че протеина не се ‘усвоява’ го разбираш погрешно. Калориите от него все пак ще бъдат приети от тялото ти, просто излишните белтъчини няма да се използват за изграждане на мускули, а ще бъдат изхвърлени от организма.
Мазнините водещи до ‘омазняване’ е изключително наивно обяснение. Всеки източник на енергия, било то въглехидрат, белтъчини или мазнини, първо се обработват и после се превръщат в мазнини, ако тялото реши, че трябва.
Пробвай да ограничиш въглехидратите до 20гр/ден. Трудно е, но е постижимо, и напълно безвредно - Паело диетата се базира на това. Би трябвало да ти помогне и с апетита и да не ти се налага да минаваш над калориите си за деня.
казано от Boris Yankov на 06.08.12, 17:30:
Пробвай да ограничиш въглехидратите до 20гр/ден. Трудно е, но е постижимо, и напълно безвредно - Паело диетата се базира на това. Би трябвало да ти помогне и с апетита и да не ти се налага да минаваш над калориите си за деня.
Това ми се струва опасно за мозъчната дейност, а приоритет ми е тя. :D
06.08.12
18:40
казано от geeeek на 06.08.12, 18:30:
Не спирам да се кефя, как всеки е чувал че ‘мозъка се нуждае от въглехидрати’ и този лаф им е достатъчен. Тук бих могъл да ти обясня, че чрез китоза мозъка си набавя нужната енергия въпреки липсата на въглехидрати, да ти обясня, че не е някаква приумица на някой неизвестен пич в интернет, а предмет на много изследвания, как стотици хиляди (или милиони) следват диети подобни на Палео, и т.н. Но няма да обяснявам :)
06.08.12
18:41
Истинската заплаха за ‘мозъчната дейност’ е да не я практикуваш редовно. :) :) :)
казано от Boris Yankov на 06.08.12, 18:41:
Истинската заплаха за ‘мозъчната дейност’ е да не я практикуваш редовно. :) :) :)
Така е! :)
И аз като многото други малко наизуст го казах. Повечето се сещат за глюкозата, която не е единствената храна за мозъка, а по-бързо усвояема. Повече четене, по-малко писане. :D Взимам си бележка. :)
Мнението беше редактирано от geeeek на 06.08.12 20:11.
казано от Boris Yankov на 06.08.12, 18:40:
Не спирам да се кефя, как всеки е чувал че ‘мозъка се нуждае от въглехидрати’ и този лаф им е достатъчен. Тук бих могъл да ти обясня, че чрез китоза мозъка си набавя нужната енергия въпреки липсата на въглехидрати, да ти обясня, че не е някаква приумица на някой неизвестен пич в интернет, а предмет на много изследвания, как стотици хиляди (или милиони) следват диети подобни на Палео, и т.н. Но няма да обяснявам :)
Палеото НЕ Е кето! А кетото е излишно за 99% от хората, още повече пък за трениращите.
И като цяло, не зле да се чете, но още по-добре е да се мисли. И пробва.
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.08.12 21:11.
06.08.12
21:29
казано от Петко К на 06.08.12, 21:11:
казано от Boris Yankov на 06.08.12, 18:40:
Палеото НЕ Е кето! А кетото е излишно за 99% от хората, още повече пък за трениращите.
И като цяло, не зле да се чете, но още по-добре е да се мисли. И пробва.
Дори не съм споменавал ‘кето-диета’, прочети пак.
При Палеото, си има кетоза, при стриктно спазване на 20гр/ден въглехидрати.
И да, пробвал съм я. От 5 месеца съм на нея, до под 10% мазнини съм докарал, без да ми се отрази на мозъка - все пак съм програмист ;)
Именно, можеш да се храниш палео и да ядеш прилично количество въглехидрати.
За мозъка нищо не съм споменал, само казах, че изобщо не е задължително да си в кетоза, за да сваляш.
казано от geeeek на 06.08.12, 18:30:
Как може нещо което е вредно за мозъка, едновременно и да го лекува - http://ketogenicdiet.hit.bg/