08.08.12
11:13
Здравейте, може ли някой опитен да ми даде основни препоръки за по-тежки хора в тичането. Става въпрос, че съм 115 кг. (височина 178 см.) и искам да тичам и отслабвам.
Вече няколко пъти ходя да потичвам, в началото правих по 5 км. от които 2-2.5 км тичане, останалото ходене. Вече 20-тина дни след първото ми тичане вчера избягах 4.80 км. за 30 мин. и още 1.5 км. ходене след това. Идеята ми е да тичам 3-4 пъти в седмицата по 30 мин. и още 15 мин. ходене общо около 5 км. тичане и 1.5 км. ходене.
Как Ви се струва? Какви са опасностите за здравето ми? Тук искам да добавя, че се чувствам перфектно, имам възможност и издържам на дистанцията, но един колега ми каза, че съм натоварвал адски много ставите?
08.08.12
11:18
На тежките хора не им се препоръчва да тичат, по скоро плуване, ходене, колоездене и разбира се тренировки с тежести.
08.08.12
11:22
Това го знам, въпроса е, че на мен ми се тича и издържам :)
След всяка тренировка се чувствам перфектно и виждам резултати.
казано от Иван Шишманов на 08.08.12, 11:18:
На тежките хора не им се препоръчва да тичат, по скоро плуване, ходене, колоездене и разбира се тренировки с тежести.
08.08.12
11:25
Това, че се чувстваш перфектно и виждаш резултати няма нищо общо със здравословното ти състояние.
Ако вземеш една таблетка екс’ази пак ще се чувстваш страхотно, но няма да станеш по здрав.
Казвам ти го като човек свалил едни 35 килограма.
Започвай тренировките с тежести оправи храненето и така ще си силен и здрав напред във времето.
08.08.12
11:28
Силовите тренировки си ги имам - ходя на фитнес 3-4 пъти в седмицата и вкъщи правя коремни преси и лицеви опори всеки ден. Основно ме интересува да не си докарам беля с тичането, въпреки че за момента не се чувствам застрашен, но все пак малко съвети и препоръки от опитни няма да са ми излишни.
казано от Александър Костянев на 08.08.12, 11:22:
Това го знам, въпроса е, че на мен ми се тича и издържам :)
След всяка тренировка се чувствам перфектно и виждам резултати.казано от Иван Шишманов на 08.08.12, 11:18:
Товариш ставите. Все пак не виждам причина да спираш, щом се чувстваш добре. Просто бъди по-внимателен, загрявай ставите добре и не прави грешката да бягаш с болки.
08.08.12
11:33
Окей, може ли да ми кажете как точно да загрявам ставите добре, с какви упражнения и колко като продължителност/серии?
казано от Александър Костянев на 08.08.12, 11:33:
Окей, може ли да ми кажете как точно да загрявам ставите добре, с какви упражнения и колко като продължителност/серии?
Хм... Вариации много. Започваш с бавно и внимателно въртене на всички стави, после можеш да продължиш с нещо от сорта:
Само не забравяй основното: Бягането не е за влизане във форма - трябва да си във форма, за да бягаш.
08.08.12
11:49
Благодаря!
Правиш голяма грешка и на един по късен етап може да разбереш колко висока цена си платил за това. Това, че сега не усещаш никакъв проблем в ставите не трябва да те заблуждава, износването е много голямо особено при комбинация от голямо тегло и твърда настилка. Разбира се тичането особено на приятно място носи и удоволствие за разлика ако трябва да го заместиш с велоергометър. Ако можеш да свалиш до стотина килограма и след това да тичаш, но би било най добрият вариант тичането по плажната ивица (но за съжаление не всеки живее на морето ), това е най добрият вариант за ставите.
Аз имам роднина, който никога не тичал, набита структура и по тежко тегло спрямо ръста и с напредване на възрастта получава проблеми в тазобедрената става, но не се взимат мерки още в самото начало и стигна до неизбежна операция за подмяна на тазобедрената става с изкуствена. Не знам за кой път ще го повторя, но велото е по добрият вариант в сравнение с тичането и по ефективно. С велото може да подържаш висок пулс много по дълго от колкото с тичането ! Потърси във форума информация и за правилното храненето за целта ти, за да не бъдат усилията ти напразни !
10.08.12
23:33
казано от Александър Костянев на 08.08.12, 11:13:
Здравейте, може ли някой опитен да ми даде основни препоръки за по-тежки хора в тичането. Става въпрос, че съм 115 кг. (височина 178 см.) и искам да тичам и отслабвам.
Тичай по нанадолнище