Моля, за компетентно мнение

08.08.12
19:13

Здравейте ! Първо се извинявам, че ще повдигна тема, която видях, че из форумите е широко обсъждана. Доста четох в този сайт, а и в много други и точно затова се обръщам към вас - видях, че във форумите отговарят професионални треньори. Аз съм на 19год, 1.60, 70кг. Подразбира се, че искам да отслабна. Правила съм диетите на Аткинс, Дюкан, 90дневна и още безброй други измислени. Попринцип имах воля, задържах се дълго, но естествено винаги си връщах старите кила. Точно за това вече сложих край на тези мъчения. Писна ми постоянно да не сбъркам нещо в яденето, да следя днес какво да ям, колко точно да ям, а и от финансово не можех да издържа. Затова понеже живея с нашите ям каквото има. Като се старая да не посягам към сладкото, алкохола, тестените изделия и пърженото. харесва ми идеята за разделно хранене и д/г се старая да го спазвам. От 3 седмици ходя всеки ден на фитнес. Изготвих си следния режим:

8.30-9 - кафе–мляко
10:00-11.30 - фитнес
  25-30мин ходене по пътека със скорост 4-4.5км/ч
  3х15 -  Придърпване на вертикален скрипец с  широк хват
  3х15 - Придърпване на долен скрипец
  3х15 - На машина за рамене, повдигам машината с ръце нагоре/надолу (не знам как се казва машината)
  3х15 - Пек дек
  3х15 - Бедрено разгъване
  3х15 - Бедрено сгъване
  3х30 - Лег преса, на която слагам 5кг
  30мин пътека
13:00 обяд домати, сирене, или каквото е останало от вечерята, например зеле с месо, месо с ориз, пълнени чушки мусака, нормална порция
16:00 диня или пъпеш
19:00 салата от домати и от време на време по един пръст мента с газирана вода

Въпросите са ми:
1. Греша ли в храненето? Какво трябва да махна/добавя?
2.Фитнес програмата достатъчно натоварваща ли е? Какво да махна/добавя или да наблегна?

Поставената ми цел да свалям поне по 2-3кг на месец. Иска ми се до септември да олекна поне с 3кг. Главно имам голям задник и баджаци. Корема ми е леко подут. Талия си имам нормална.

Благодаря предварително да отзовалите се :)

08.08.12
19:24

Много въглехидрати.
Съвет - открий причината, от която ти се подува корема.

08.08.12
19:25

Здравей :) Не съм от най-компетентните тук,но ще си изкажа мнението :)
1.За махане не знам,но определено трябва да добавяш!! Преди тренировка хапни нещо дори и малко.Недей само на кафе
По-добре сложи плодовете сутрин,а следобяд шепа ядки например.
За вечеря - към салатата добави основно (месо,яйца,сирене и т.н)
2.Защо не заменип 25 минути ходене с бягане?Или с върнете на велоегометъра? Мисля,че така би било по-добре :)
Успех :)

08.08.12
19:47

Сутрин като ям и става ми тежко...Мога само сладко да ям, ама нали... ;) Иначе мога да дигна скоростта и да си тичам. Днес забелязах, че пътеката има някакви програми и както вървиш бавно изведнъж те засилва много после пак намаля...Да си пускам ли такава програма за 15мин?

Puppy, въглехидратите в кои от храните ми са повече...? Че аз малко се обърквам белтъчини, въглехидрати в кои храни се съдържат...А пробвах един ден само на вода и коремът пак ми беше подут...А преди 2-3 дена като ям малко и веднага ми се свива. Наистина ще потърся причината.

08.08.12
20:11

Разгледай тази и тази статия и ще си отговориш на повечето въпроси ;)

08.08.12
21:25

Хапвай преди тренировка, че да не се налага да те спасяват на пътеката.

Динята и пъпеша не са най-удачният избор. Портокали, ябълки, праскови са друго нещо. И ги сложи сутринта, например преди тренировката.

Коремът може да ти се подува и от водата. Колко литра на ден пиеш?

Избягвай боб, ориз и картофи.

На вечеря хапни малко месце или яйца. Ако не обичаш, добави и малко извара.

Избягвай газирано, натурални сокове и всичките видове чипсове, зрънчовци и т.н.

Недей  да тренираш всеки ден. 3-4 дни са напълно достатъчни. Можеш да пробваш 1 ден горна части корем, 1 долна и 1 кардио.

Погледни тези програми :
http://www.bb-team.org/workout/4372_konditsiya-i-otslabvane-za-mazhe-v-dva-do-pet-dni-sedmichno
http://www.bb-team.org/workout/4011_3-mesechna-kragova-trenirovka-za-nachinaeshti
http://www.bb-team.org/workout/2793_chetiridneven-plan-za-izgaryane-na-maznini-s-mashini

Може да ти изпратя примерното ми меню от инструктор, ако искаш.

Мнението беше редактирано от ans на 08.08.12 21:26.

08.08.12
22:16

Ами изпрати ми го, ще съм ти много благодарна. Аз понеже искам бързи резултати и понеже имам много свободно време мислех нарочно да си направя натоварена и тежка програма, щото фактически ходя на фитнес и после цял ден нищо не правя, чета книги или гледам филми...(голяма скука е в нашия град)... таа си правя тези упражнения и после цял ден релакс, мисля че се възстановявам за другия ден.

MF

09.08.12
08:52

Няколко глрешки виждам аз.
1. Храната е малко. Няма такова нещо като “не мога да закусвам друго освен сладко”. Всичко може, ако има воля и постоянство.
2. Недостатъчно време за възстановяване. Ти може да си мислиш, че се възстановяваш, но фактът, че не бележиш напредък, е показателен. За да расте мускула, му е нужна почивка  и добра храна.
3. Протеинът е малко. На вечеря яж и месо или яйца.

Не разбирам и смисъла на някои от препоръките, които са дадени.
-Puppy, имаш предвид, че трябва да увеличи или намали въглехидратите според теб? - за мен и те, и цялостно храната е оскъдна.
-Вики, какво им е на плодовете следобед?! - Идеално си влизат по това време.
-ans, какво прави динята и пъпеша по-неудачен избор от останалите плодове?! Защо да избягва боб, ориз и картофи?! Меню, което е изготвено за теб, няма да има същия резултат при други хора, нуждите и организмите ни са различни.

Към авторката: Според мен ако тренираш три пъти седмично със силови упражнения и два пъти (в нетренировъчни дни) правиш интервално кардио (тичане препоръчвам), резултатите ще са по-бързи и добри.

09.08.12
09:04

А какво ви е мнението относно кръговата тренировка?!  Четох, че била точно за такива като мен - начинаещи с цел отслабване...

09.08.12
09:09

казано от Miss Fight на 09.08.12, 08:52:

-Вики, какво им е на плодовете следобед?! - Идеално си влизат по това време.

Ами както съм чела и знам,ако цели отслабване плодовете следобяд или вечер не са най-удачния вариант..Не знам може и да греша.В крайна сметка всеки знае какво върви най-добре при него :)

Мнението беше редактирано от Вики на 09.08.12 09:09.

09.08.12
09:32

Наистина хубаво е да попрочетеш доста из сайта и да се опиташ сама да си изясниш основните принципи. Но все пак щом се касае за сваляне - ето ти някои основи от които да започнеш.
1. Намали въглехидратите - хапвай ги когато си ги “заслужила” - след интензивна тренировка
2. Яж достатъчно протеин
3. Яж доста зеленчуци
3. Не избягвай мазнините - хапвай си яйцата със жълтъци, добавяй доста зехтин в салатата, месото също може да е мазничко, ако приготвяш нещо на тиган да е с масло, а не с растителна мазнина (но все пак дръж мазнините под-контрол, защото са си калорични 1гр-9кал, а на края на дена ако си в + с калориите, дори да са от най-качествената храна, няма да отслабваш)
4. Ограничи или направо изключи течните калории - пий основно вода, чай, кафе (без захар и подсладители)
5. Ограничи плодовете и фруктозата
6.Намали броя на храненията през деня - 3 са ти достатъчни
7. Ограничи високо калорични храни като ядките например, не че са лоша храна, но лесно може да се прекали ;)
8. И най-основното - увеличи енергоразхода под всякаква форма - кардио, тренировка с тежести  и каквото се сетиш

Мнението беше редактирано от NeDD на 09.08.12 09:33.

09.08.12
11:01

Тука, един въпрос, 5 различни мнения се изписаха, всяко, всяко едно от които има както истина в него, така и доза лъжа (по-скоро подвеждане). На мен лично най-точно ми хареса мнението на NeDD, особено точка 8. Само ще допълня нещо към въглехидратите - намали ги, но категорично НЕ ги изключвай от менюто си. Гледай да си ги набяваш основно от зеленчуци, плодове (тука повечето хора са скиптични, затова ще допълня нещо - АКО НЯМАШ ПРОБЛЕМ С ПРЕРАБОТВАНЕТО НА ФРУКТОЗА) и мед (да, знам, пак фруктоза, но определено го препоръчвам пред всякакви други сладки въглехидрати). Какво имам предвид под “преработване на фруктоза” - ако качваш от плодове (има доста хора, при които това е факт), консумирай ги в ограничени количества, ако не качваш - яж си ги свободно (в тях се съдържат изключително малко количество калории и средно 80% вода, която само и единствено изпикаваш). Успех!

п.с.
Обърни внимание на т.3 написана от NeDD - консумирането на мазнини няма да ти навреди, напротив ще ти помогне!

09.08.12
11:13

Miss Fight, личното ми мнение на бивш муфлон, сега съм си само мазна :D е, че ако иска да сваля кила, трябва да се подложи на хранителен режим, каквото и да коства това.
Виж тук
13:00 обяд домати, сирене, или каквото е останало от вечерята, например зеле с месо, месо с ориз, пълнени чушки мусака, нормална порция
16:00 диня или пъпеш
19:00 салата от домати и от време на време по един пръст мента с газирана вода

Месо с ориз, пълнени чушки (предполагам с кайма и ориз), мусака  - е, ако е толкова кила, колкото пише че е, и няма кой знае колко мускул.. това не се разгражда лесно от оргазнизма
след 3 часа идва и фруктозата
и накрая на вечерта завършваме с празни въглехидрати и газирано.

Аз си поркам пак, ама отскоро, 7 месеца се бях лишила дори и от 1 бира, кво остава да налитам на коктейли...
Това е в общи линии - месо със салата, ядки, яйца и въглените да си ги набавя от тея там пъпеши и дини, да пробва, аз не казва, че е най-добрия вариант, само предлагам за 1 месец да пробва, то ще стане ясно, дали съм права или не.
Първите 3 месеца аз и плодове не ядях... бях свела въгените до овесен ядки с мед сутрин и тогава се появи Тедо, който ми каза да ям пържола за закуска и всичко си дойде на мястото :D

Мнението беше редактирано от Блажка на 09.08.12 11:15.

09.08.12
13:06

Отново същите теми и същите съвети (fubar)
Ето ти един-два и от мен:
1. Не ползвай чуждото меню, ако е изготвено индивидуално, ако пък е копирано от някое списание - съвсем недей
2. Започни да тренираш повече и по-ефективно
3. НАЙ–ВАЖНО: Спомни си какво си правила и яла докато си ставала 70 кила и започни да правиш обратното

09.08.12
13:12

казано от Miss Fight на 09.08.12, 08:52:

-ans, какво прави динята и пъпеша по-неудачен избор от останалите плодове?! Защо да избягва боб, ориз и картофи?! Меню, което е изготвено за теб, няма да има същия резултат при други хора, нуждите и организмите ни са различни.

ГИ-то им е доста по-високо от това на други плодове.Например ГИ на динята е 72 от 100, а на ябълките е 38 от 100. Ако наистина тренира от 3 седмици на тези кг, няма много мускули и тялото и преработва фруктозата и въглехидратите от ориза, боба и картофите по-трудно. Личен опит и мнение.

ТАБЛИЦА НА ГИ НА ХРАНИТЕ

Мнението беше редактирано от ans на 09.08.12 13:12.

09.08.12
13:17

Добре, ето едно примерно меню:

Закуска - кафе, варено яйце, мюсли (не съм много наясно с тях, различни мнения откривам - кажете вие добре ли са)
Обяд - салата, домати краставици, месо, яйце, хляб ( относно хляба също доста противоречия, ясно е че бял не трябва да ям, а типов или ръжен по 1 филия, добре ли ще е ? )
Вечер - д/г като обяда, но в по-малки количества???

И ако ме налегне глад му тези хранения да си хапвам по 1/2 кофичка кисело мляко 0.1%
За пиене: вода, айрян (примерно)

А ако ям картофи, ориз, боб, леща самостоятелно ще има ли проблем?! Не всеки ден, ами 2-3 пъти в месеца? примерно?

А иначе четох, колбаси да не се ядат...салами, кренвирши, а относно каймата, кибапчета, кюфтета, наденица, шницели какво ще кажете?!
А също не разбрах защо сухите мезета не са препоръчителни?

A относно мускулите, всъщност са ми що-годе развити, в смисъл ткф, че като стегна примерно крака и се усеща мускула, вижда се и така.

09.08.12
13:26

казано от Ели Ангелова на 09.08.12, 13:17:

Добре, ето едно примерно меню:

Закуска - кафе, варено яйце, мюсли (не съм много наясно с тях, различни мнения откривам - кажете вие добре ли са)
Сурови ядки вместо мюсли

Обяд - салата, домати краставици, месо, яйце, хляб ( относно хляба също доста противоречия, ясно е че бял не трябва да ям, а типов или ръжен по 1 филия, добре ли ще е ? )
ХЛЯБ!!!!???? (headbang)

Вечер - д/г като обяда, но в по-малки количества???
Не гледай количеството, а качеството!

И ако ме налегне глад му тези хранения да си хапвам по 1/2 кофичка кисело мляко 0.1%
Маслеността на млякото няма никакво значение, това от магазина е пълно с Е-та и какво ли още не.
Не мисля, че е добра идея за заместител на каквото и да е - пробвай със сурови ядки и семена или зеленчук някакъв.

За пиене: вода, айрян (примерно)

А ако ям картофи, ориз, боб, леща самостоятелно ще има ли проблем?! Не всеки ден, ами 2-3 пъти в месеца? примерно?
НЕ, няма, щом те кефи, аз от тея храни се подувам като балон.

А иначе четох, колбаси да не се ядат...салами, кренвирши, а относно каймата, кибапчета, кюфтета, наденица, шницели какво ще кажете?!
А също не разбрах защо сухите мезета не са препоръчителни?
Да, не са, защото не са ЧИСТО месо, най-вероятно има всички подобрители, овкусители, соя, тоалетна хартия и т.н...

A относно мускулите, всъщност са ми що-годе развити, в смисъл ткф, че като стегна примерно крака и се усеща мускула, вижда се и така.

Относно посленото за мускулите... дай да видим снимки, че ако си 70кг на моя ръст и ти личи мускула, значи няма нужда от нашите съвети :)

Мнението беше редактирано от Блажка на 09.08.12 13:26.

09.08.12
13:41

То хубаво да гледам качеството ама с 2 лева в джоба... :D Ще пробвам суровите ядки сутрин с айрян примерно, че с кафе надали ще вървят.
Хляб попринцип не ям. Варивата също ми се случва 2-3 в месеца да няма друго вкъщи за ядене. А пък сухите мезета са зимно време, до демекври мога да се лиша от тях.
А имам предвид, че при стягане на допир се усеща мускул и се вижда отгоре иначе отсtрани и отзад...е ужаст :D

Долу-горе се ориентирах, аз имах представа, обаче от толкова прочетени неща наистина се обърках доста.

А да попитам Margaritka, какво имаш предвид под по-ефективно...? Да разнообразя упражненията?? Повече тежести или  Повече повторения?  Да увелича кардиото?

Както казах по-горе се заинтригувах от кръговата тренировка. Мнения за нея?!

09.08.12
14:16

казано от Ели Ангелова на 09.08.12, 13:41:

То хубаво да гледам качеството ама с 2 лева в джоба... :D

Обичайното оправдание ... мисля че някой вече ти го каза по-горе - стига да имаш желание, ще си набавиш качествената храна и с два лева в джоба. Сама си избери - дали да си купиш някакви джънк бисквитки, след което да те мъчи зверски глад 30 мин по-късно, или да си купиш едно пакетче сурови ядки (най-простото нещо - суров слънчоглед!), което да те засити за 4-5 часа. Всичко си зависи изцяло от теб.

п.с.
За киселото мляко - втората тема, в която го виждам засегнато в рамките на 5 мин. ХОРА РАЗБЕРЕТЕ - обезмаслен йогурт, обезмаслено кисело мляко и всякакви други такива - няма нищо полезно в тях. Яжте си нормално кисело мляко - хем ще ви е по-вкусно, хем ще си набавите повече хранителни вещества!

09.08.12
14:22

Да, прав си. Ама все пак няма как всеки ден по 2 пъти да ям паржоли примерно. Иначе за млякото се съгласявам. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1