02.08.12
12:44
Привет на всички,
Ще започна отначало. 20 годишен, висок 175см, 74кг, атлетична структура и около 3 години стаж залата. Започнах да тренирам на 15 годишна възраст, провеждах редовни тренировки до преди 2 години, когато имах един кратък период (3-4 седмици) на психическо натоварване (разбирайте притеснения, депресивно състояние - съвсем нормални човешки неща), което ми донесе високо кръвно (130/80 - 135/85) и малко по-висок пулс от нормалното (80-90) в спокойно състояние. Прекратих тренировките, тъй като виждах че нещо не е наред - изморявах се бързо, по време на тренировка си усещах туптенето на сърцето в главата, в корема и навсякъде по тялото. И така, започнах да се занимавам с други неща като изобщо не обръщах вниманието на този проблем. Дойде един момент (преди няколко месеца), когато осъзнах че трябва да се направи нещо по въпроса. Започнах да ходя на лекари и да им обяснявам всичко за проблемите си. Ходих при 3-4 кардиолога, направих си всички изследвания, на които ме изпратиха - ЕКГ, холтер, пълна кръвна картина, хормони, щитовидна жлеза. Никакви отклонения в изследванията - абсолютно всички стойностите са в референтните си граници. Накрая ми изписаха бета блокер за намаляване на пулса и кръвното, но някак си вътрешно усещам че тези хапчета са много далече от решението на проблема ми. Положението е тежко. Днес реших да падна за малко лицеви опори. С всички сили направих 30; изправих се - пулса до небето, ръцете ми трепереха все едно съм бил на републиканско по бокс, сърцето си го усещах и в петите, а чувството на умора е все едно съм тичал 20км. Ужасно е. Имам физическата сила и издръжливост да издържам на високи натоварвания и съм го правил много пъти. Не съм слаб физически. Тренирал съм много тежко и интензивно, никога не съм имал такъв проблем до онзи период, който посочих по-горе. На всичкото отгоре, не знам дали е свързано с пулса, но аз каквото и физическо движение да направя - треперя. Когато местя някакъв предмет, например, по време на ексцентричната фаза аз треперя (т.е. по време на движението, когато оставям предмета на земята). Когато клягам - треперя. Когато слизам по стълбите - краката ми треперят. Няма къде да отида при доктори вече - всичките казват едно и също - “Нищо ти няма, изследванията са ти наред”. Знам, че тук във форума не сте доктори, не очаквам и такова отношение от вас. Но знам, че има много хора с дълбоки познания и вярвам че може тук да се намери някой, който може да ми даде насоки какво да правя оттук нататък. Наистина не знам вече къде да търся помощ.
На никого не го пожелавам това състояние. Да имаш заложби даром - сила, издръжливост, мезоморфска генетика - но да не можеш да тренираш... Това е наказание. Всякакви идеи и съвети са добре дошли.
Поздрави на всички!
02.08.12
14:41
Всичко е до психика,братко.Явно си преживял нещо лошо,моите проблеми например започнаха от една проста болест и скандал с нашите че се правя на болен за да не ходя на училище.2 години се борих след това,вярно е че бях и по-малък-15 годишен,но 2 години направо ги загубих от живота си и то хубави години,сега съжалявам много,но вече е минало.И аз като теб какви ли не изследвания не си правих,всичко беше прекрасно,та мен ме промени едно момиче,или по-точно вл’бих се в нея и реших че трябва да се променя,да направя всичко каквото мога за да я впечатля.Е,не се получиха нещата,но пък се “излекувах” и забравих всички тези проблеми.Горе главата и не си съсипвай живота,излизай повече,запознавай се с нови и нови хора и общо взето не го мисли толкова.Един път се живее,ще видиш как след известно време ще добиеш самочувствие и няма да се познаеш.Трябва ти мотивация най-вече,трябва сам да си помогнеш!Станеш ли по-уверен в себе си,ще се върнеш и към тренировките и няма да имаш проблеми,сега може да не насилваш нещата,щом имаш добра физика,просто поддържай със здравословно ядене и умерена физическа активност.На мен лично ми помогна боен спорт,започнах да тренирам бокс и забравих за всякакви сърдечни проблеми или високо кръвно.Успех и колкото по-бързо ги решиш тези проблеми,толкова по-добре,няма нужда да си губиш от живота,в най-хубавите години!Горе главата и само напред !
02.08.12
14:50
Колко време не си тренирал преди тия лицеви опори ?
02.08.12
15:00
Ходил ли си на невролог, съответно ако си ходил ЕЕГ правено ли ти е ? Треперене, изтръпване, усещане на пулса може да говори за проблемни с нервната система - нещо с което не може да ти помогне един кардиолог. Главата изтръпва ли ти и имаш ли чувство на замаяност ? Спиш ли нормално (поне 7 часа на денонощие) и пиеш ли кофеинови напитки и стимулиращи нервната система хранителни добавки ?
02.08.12
19:47
golden boy - Всъщност не съм преживял нищо лошо. Нито загуба на роднина или някаква злополука, нищо подобно. Просто съм с такъв характер, с годините ми се е насъбрало психическо натоварване и като резултат изби под някаква форма на депресия (или поне аз така си го обяснявам). Както и да е, отдавна излязох от това състояние. Нека да разясня едно нещо. Аз съм в перфектно състояние на духа. Имам високо самочувствие, въпреки проблема си. Мотивация не ми липсва по никакъв начин. Напълно съм уверен в себе си и в това, на което съм способен. Не ми липсват нито социални или сексуални контакти, нито приятели или гаджета. Нищо подобно. Споменавам това, защото усещам че си ме преценил по грешен начин. Не тренировките са ми целта на живота. Занимавам се с много дейности, имам много хобита, въобще не мисля за проблема през ежедневието си. Но това не означава, че не искам да тренирам. Аз в момента дори не мога да направя един сутрешен крос, тъй като се изморявам като старец.
James Hinks - Колко време не съм тренирал? Известно време. Не съм записвал в тефтера. Ако мисълта ти е, че мускулният ми тонус е нисък или съм загубил форма - грешиш.
Vladimir VV - Изтръпване нямам, спя достатъчно. Не пия кафе или каквито и да е други напитки, действащи на нервната система, защото си я щадя. Също не пуша, не пия и алкохол. Имам и добри хранителни навици.
На невролог ходих няколко пъти при различни лекари и никой от тях не спомена за ЕЕГ. Още идната седмица отивам да си направя.
Мнението беше редактирано от extermination extermination на 02.08.12 19:49.
Не знам дали следиш още тази тема, но в случай че я следиш: Правели ли са ти това изследване (не знам медицинското му наименование, съжалявам) при което лягаш на една маса и чрез един малък апарат доктора “сканира” вътрешността на гръдният ти кош и гледа на монитора пред себе си реална картина на сърцето ти, плюс че измерва една камара показатели които ЕКГто да кажем не ги измерва ?
Питам, защото преди около година и половина имах същите оплаквания като теб, също без ясна причина за тях, обикновените кардио и невроложки изследвания не показваха нищо нередно. Отношенията ми с близките ми хора бяха на път да се сринат защото всички мислеха, че симулирам... абе беше супер гадно. Накрая отидох при една семейна приятелка кардиолог която ми направи това изследване и, буквално за 15 минути, установи източника на проблемите ми. Няма да споделям какъв точно беше моят проблем за да не те насочвам неволно в неправилна посока, но наистина те съветвам ако можеш да си направиш това изследване, тъй-като това е (един от) най-добрият начин да получиш възможно най-точна преценка за истинското състояние на сърцето ти.
ПС: Струваше ми 50 лв, не знам дали можеш да вземеш направение от ГП.
Мнението беше редактирано от vladyman на 24.08.12 12:56.
27.08.12
12:53
Ехокардиография се нарича това, за което говориш. Да, правил съм си такова изследване и то няколко пъти. И не само на сърцето. Гледали са ми щитовидна жлеза, бъбреци и други органи, заболяването на които може да доведе до състоянието, в което се намирам. Всичко си ми е наред. Сърцето, жлезата, бъбреците - нямам абсолютно никакви проблеми или отклонения на тези органи.
Мнението беше редактирано от extermination extermination на 27.08.12 12:54.
Рязко спадане на кръвната захар при физическо натоварване?
Може би е добре да ти се направят функционални тестове - бягаш на пътечка и като се задъхаш мерят обем на дробовете, издишан кислород/двуокис, кръвни показатели...
27.08.12
13:49
Описваш състояние на тежък стрес, особено след като нямаш никави проблеми с органи и хормони...Обаче във форума не може да ти се помогне виртуално.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 27.08.12 13:49.
27.08.12
14:59
Smile, мисля че нямам проблеми с кръвната захар по време на натоварване. Усещам как ми пада кръвната захар, ако не съм се хранил цял ден примерно. И тогава има треперене на ръцете и прималяване, но при тренировка умората е друга. Мога да ги различа. Такива функционални тестове не са ми правили. Докторите ми казаха, че нямало нужда, защото съм си наред...
James Hinks, вероятно състоянието ми е породено от тежък стрес. И аз така смятам. Но къде да отида? На психолог? На психолог съм ходил и то доста време - не успя да ми помогне. Съфорумник ми препоръча д-р Владимир Бостанджиев и смятам да се срещна с него при първа възможност. Все пак, ако имаш друго предложение, за друг лекар или прочие, сподели го, би ми било от полза. Готов съм да отида при всеки и да направя всичко за да изляза от това състояние.
Мнението беше редактирано от extermination extermination на 27.08.12 15:01.
@extermination, бях в далеч по-тежко състояние от това което описваш ти с малката разлика, че в моя случай имаше загуба, която никога няма да си простя...и т.н.
При мен освен всичко това обаче имаше и свирепи болки в костите, може би от медикаментозното “лечение” на психика и нервна с-ма. След това се скъсах от обикаляне по изследвания-сърце, дробове, костна плътност, хормонални, захар, жлези, нерви, ХИВ, ЯМР...и нищо.
Обикновенно/както и в момента/ в пълно спокойствие поддържам кръвно 130/85, пулс 90-100.
В един момент спрях да си мисля, че съм свършен и започнах с огромни мъки да тренирам. Година във фитнеса тренирах със дамски тежести, треперех, виеше ми се свят, всичко ме болеше адски силно...но така и не се отказах. По лека-лека започнах отново и на тренировки да ходя. Респект към тренера и групата, че ме търпяха почти инвалид.
С много мъки, наистина много започнах да възвръщам, чувствам се перфектно и отивам за малко спринт, че нема кво да се прави са и без тва...така че ако не откриеш доктор, който да ти постави реална диагноза се стегай! Успех! :)
30.08.12
10:41
Тези състояния са един порочен кръг причина - последствия - активизиране на причината - активизиране на следствията.
Проблема явно се задълбочава и води до патологични състояния.
Твоята симптоматика е като на вегетативна дистония и е добре да потърсиш или Тук , или просто да си кажеш здрав съм като бик и нищо не може да ме събори и да почнеш да тренираш като на всяко негативно усещане реагираш не със стрес и паника, а просто го елиминираш, пренебрегваш и продължаваш с натоварването.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 30.08.12 10:48.
extermination,
имаш ли някакви други симптоми, например усилено изпотяване, леко повишена температура или студени крайници?
Мнението беше редактирано от Imam Ime на 02.09.12 13:58.
James Hinks,
ако има вегетативна дистония то тя може и трябва да се лекува, а не да се примирява със симптомите си.
02.09.12
18:27
Imam Ime, нямам други симптоми или оплаквания.
Мнението беше редактирано от extermination extermination на 02.09.12 18:27.
По принцип при депресивни и стресови състояния и смущения в нервната система, както и при колебания в кръвното налягане и учестен пулс, е препоръчително да се приемат билки за успокоение. Но не чайове, а билкови настойки, защото са доста по-силни и ефикасни, безвредни са при правилна дозировка. Не те съветвам да приемаш антидепресанти и изобщо вещества от химически произход.
Следните билки притежават успокоително действие: валериана, маточина, хмел, лавандула, пасифлора, зелен овес, глог. Това са основните. Не е нужно да купуваш всяка една от тях. В аптеките продават готови билкови настойки. Аз лично съм много доволен от продукта “Билков екстракт А-Я”, за който можеш да потърсиш в Интернет. Ефектът идва още след първата доза.
И така, билките за успокоение са първото средство за справяне с проблема. Второ, умерено бягане на открито, дозата е 30-45 минути. Трето, приемай витамини от групата Б. За да си ги набавиш яж всеки ден сурово слънчогледово семе (в по-големите магазини има, белени също), тиквено семе и изобщо ядки, риба, мюсли. Суровото слънчогледово семе повишава нивата на серотонин, които влияят пряко на настроението, а ядките като цяло са богати на много минерали, включително и на магнезий, който е жизненоважен за нервната ти система. Четвърто, гледай смешни предавания, поне половин час всеки ден.
Мнението беше редактирано от Imam Ime на 03.09.12 09:18.