26.08.12
13:21
Зравейте на всички.
Искам да попитам кои набирания са по ефективни и каква е разликата между тях(зад врат и пред врат).
Прави набирания само отпред и недей да разширяваш прекалено хвата.
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.08.12 13:28.
26.08.12
13:43
.
Мнението беше редактирано от Noctis Caelum на 06.08.13 14:43.
26.08.12
13:55
Благодаря ви за полезните съвети !
Ще ви послушам :)
казано от Никола Фингаров на 26.08.12, 13:43:
Колкото по широк е хвата толкова повече работиш за ширина,колкото по тесен е работиш за плътност.Ако правиш зад врат се сбогувай с раменете си.
Broscience mod is: ON :D
Мнението беше редактирано от Old Timer на 26.08.12 13:58.
26.08.12
13:58
Колкото по широк е хвата толкова повече работиш за ширина,колкото по тесен е работиш за плътност.
Можеш ли да обясниш защо е така?
Колкото по широк е хвата толкова повече работиш за ширина,колкото по тесен е работиш за плътност.
Всъщност не.
Широкия хват съкращава амплитудата и набляга повече на тересите (малките мускули в горната част на гърба) и на задното рамо, намалявайки натоварването върху латисимуса (широкия гръбен мускул).
Ако искаш ширина в гърба, ти трябва маса в латисимуса, а за целта по-удачни са тесните и успоредните хватове.
26.08.12
14:05
Аз да ти кажа прави и двата вида.Незнам защо Петко каза да правиш само единия. На мен тренировата ми за гръб е главно на лост и и лат машината(Набирания главно:Пред врат малко по широко от раменете,зад врат същата ширина, обратен хват максимолно зближени ръцете и още 2 вида набирания).
26.08.12
14:05
казано от Петко К на 26.08.12, 14:00:
...Ако искаш ширина в гърба, ти трябва маса в латисимуса...
А ако искаш “плътност”?
казано от Georgi Velichkov на 26.08.12, 14:05:
Аз да ти кажа прави и двата вида.Незнам защо Петко каза да правиш само единия. На мен тренировата ми за гръб е главно на лост и и лат машината(Набирания главно:Пред врат малко по широко от раменете,зад врат същата ширина, обратен хват максимолно зближени ръцете и още 2 вида набирания).
Защо?
Мнението беше редактирано от Сгазен Помияр на 26.08.12 14:07.
Набиране пред врат е перфектна почивка на набирането зад врат. Прави ги и двете-редувай ги. Прекалено добро упражнение за плътност, външна част и гръбначните мускули е зад врат за да го игнорираш.
казано от Сгазен Помияр на 26.08.12, 14:05:
А ако искаш “плътност”?
Тогава ти трябва маса в ромбоиди, дълги гръбни мускули, трапец ;)
казано от Georgi Velichkov на 26.08.12, 14:05:
Незнам защо Петко каза да правиш само единия.
Просто му казвам да не прави моите грешки и след 5-10 години да не може да тренира от болки в раменете.
Мнението беше редактирано от Петко К на 26.08.12 14:19.
26.08.12
14:20
Защото е на пълно достатчно :). Със тези видове набирания развивам повечето мусколи на гърба.Набиранията главно натоварват т.нар. Latissimus dorsi мускули, които са най-голямата част от гръба визуално. Вероятно могат да са достатъчни, ако правиш различни варианти в зависимост от целта ти (сила, маса, издържливост...). Това, което няма да може да се натовари от набирания е кръста които е също част от гърба макар и по-малка.
Набиранията ,освен Латимус дорси,натоварват и ромбоидите,и трапците,и малките гръбни мускули(не съм сигурен мисля ,че се казваха минор терес или нещо такова.)
Освен това,някои разновидности на набирания и други упражнения на лостовете развиват така наречените core muscles-демек коремните мускули.Съвсем достатачна е тренировката за гръб на лост.
Естествено след няколко месеца може да стане скучно и да не натоварва както преди за допълнително натоварване можеш и на лат машината,dumbell shrugs и bent over row.Аз имам 111 гръдна обиколка пак съм на 15 години. И съм доста доволен от тези упражнения.
26.08.12
14:28
Всъщност не.
Широкия хват съкращава амплитудата и набляга повече на тересите (малките мускули в горната част на гърба) и на задното рамо, намалявайки натоварването върху латисимуса (широкия гръбен мускул).
Ако искаш ширина в гърба, ти трябва маса в латисимуса, а за целта по-удачни са тесните и успоредните хватове.
Истина е,че при по широк хват се съкращава амплитудата и се натоварва повече задното рамо,но и натоварването върху латисимусите поне при мен става огромно.При по тесния хват се натоварва много предмишницата.
Мнението беше редактирано от Noctis Caelum на 26.08.12 14:33.
Наблягай на тези пред врат,защото при набирания зад врат много здраво се натоварва раменната става и ако ти е по “лабава” можеш да я контузиш;може да хвърли вал раменния маншон и след т’ва и пред врат няма да можеш да правиш,и нищо няма да можеш да правиш :) Ако чак толкова ти харесва зад врат прави ,но с повишено внимание!Според мен набиранията пред врат с различен хват,достатъчно добре натоварват гърба правени както трябва :)
Мнението беше редактирано от Nachev на 26.08.12 14:56.
26.08.12
16:18
казано от Никола Фингаров на 26.08.12, 14:28:
Всъщност не.
Ако искаш ширина в гърба, ти трябва маса в латисимуса, а за целта по-удачни са тесните и успоредните хватове.Истина е,че при по широк хват се съкращава амплитудата и се натоварва повече задното рамо,но и натоварването върху латисимусите поне при мен става огромно.При по тесния хват се натоварва много предмишницата.
При всеки един вид набирания се натоварва много предмишницата,в по-малка степен бицепсите с изключение на женските набирания,но това за мен са си “набирания за бицепс”.
казано от Божидар Ягодин на 26.08.12, 16:18:
казано от Никола Фингаров на 26.08.12, 14:28:
Всъщност не.
Ако искаш ширина в гърба, ти трябва маса в латисимуса, а за целта по-удачни са тесните и успоредните хватове.Истина е,че при по широк хват се съкращава амплитудата и се натоварва повече задното рамо,но и натоварването върху латисимусите поне при мен става огромно.При по тесния хват се натоварва много предмишницата.
При всеки един вид набирания се натоварва много предмишницата,в по-малка степен бицепсите с изключение на женските набирания,но това за мен са си “набирания за бицепс”.
10/10 жена!
26.08.12
21:07
Това,ако ти мяза на жена е друг въпрос. :D Но все пак е впечатляващо за околните :)