30.08.12
19:37
Здравейте :)
На 20 години съм и тренирам самбо от няколко месеца. Висок съм 190, тежа 90 кг. За моя ръст съм със слабо тяло и бих желал да кача мускулна маса(около 10кг.). Ясно ми е че става с много ядене и тренировки, но въпросът ми е дали стандартните тренировки с тежести за всички мускулни групи ще имат ефект, или комбинацията им със самбото не е добра. Да подчертая, че не тренирам професионално, ходя в залата 3-4 пъти в седмицата :)
30.08.12
19:53
Разбира се, че ще имат ефект. А тренировките по самбо, само могат да ти помогнат за твоята обща физическа подготовка.
Успех и честит дневник
Прочети това много внимателно.
Как си с тренировките с тежести? Тренирал ли си до сега? Клек, тяга, раменни преси, обръщене? Какви са ти силовите показатели и как си преценяш техниката?
След това прегледай разадела и виж подобните на твоята теми - където се обсъжда бойно изкуство + фитнес. Чети внимателно мненията на James Hinks.
Виж в раздела с дневници. Дневниците на martinski, the reem, Ramon Dekkers, Breackk - има и други. Ще добиеш представа горе-долу какво и как.
31.08.12
10:20
Ти да гониш категория ли искаш като качиш или поросто така... Аз съм тренирал известно време и имаше 2 момчета на твойта височина и килограми и тренираха само за бързина т.е никакви упражнения с по-големи тежести и упражнения , който могат само да ти вдървят ръцете,което си противоречи донякъде със самбото :)
31.08.12
15:54
казано от Kristiqn Ivanov на 31.08.12, 10:20:
Ти да гониш категория ли искаш като качиш или поросто така... Аз съм тренирал известно време и имаше 2 момчета на твойта височина и килограми и тренираха само за бързина т.е никакви упражнения с по-големи тежести и упражнения , който могат само да ти вдървят ръцете,което си противоречи донякъде със самбото :)
Какво разбираш под “да ти вдървят ръцете” и колко пъти си стъпвал на тепиха?
31.08.12
16:07
Означава че ръцете ти стават бавни . Вдървяват се това е най-точната дума незнам какво точно обяснение ти е нужно.Аз съм тренирал 2 год като на състезания съм ходил няколко пъти .
31.08.12
16:09
казано от Kristiqn Ivanov на 31.08.12, 16:07:
Означава че ръцете ти стават бавни .
Което означава, че си правил силовите с грешен подход ;)
31.08.12
16:22
Говоря за фитнес упражнения като трицепсови екстензи с дъмбел зад врат, който с големи тежести някой хора се оплакваха че се получава този ефект (вдървянето :D ) . Колкото до мен аз никога не съм правил щанги ;)
А и момчето питаше за покачване на мускулна маса ти какво би му препоръчал ?
Мнението беше редактирано от Kristiqn Ivanov на 31.08.12 16:23.
31.08.12
16:31
ще си позволя един цитат от статията към която е дал линк CarnalK
“За да ни е от полза една тренировка, с оглед на всичко написано по-нагоре, то тя трябва да включва следните основни неща :
1. Тежки, базови движения, които могат да се комбинират за изпълнение заедно.
2 Движения, които могат да се изпълняват максимално бързо.
3. Движения, които могат да се изпълняват сравнително бързо и продължително със и без допълнителна тежест.
4. Упражненията, движенията и комбинирането им трябва да са подбрани така, че да можем да направим цялата тренировка максимално интензивно.”
Кристияне, не знам какви силови си правил, какво си тренирал и колко си го тренирал, но цитата напълно си противоречи с мненията ти ...
казано от Kristiqn Ivanov на 31.08.12, 16:22:
Храна!
31.08.12
16:38
Говоря за фитнес упражнения като трицепсови екстензи с дъмбел зад врат, който с големи тежести някой хора се оплакваха че се получава този ефект (вдървянето :D ) . Колкото до мен аз никога не съм правил щанги ;)
Стана ми ясно до колко си борец,самбист или там за какъвто се мислиш...
31.08.12
16:39
Кристияне, не знам какви силови си правил, какво си тренирал и колко си го тренирал, но цитата напълно си противоречи с мненията ти ...
Точно това е че незнаеш.На 14 годишен подрастващ няма как да тренира със супер тежести, силови упражния и др.
А и има школи,който залагат предимно на техниката на състезателя.Щангите се правят по желание.
Твърде много се отбихме със спорове. Надявам се на момчето съставител на темата поне да му е станало ясно какво да прави :D
Мнението беше редактирано от Kristiqn Ivanov на 31.08.12 16:41.
31.08.12
16:57
Тфа за избиването на комплекси по форумите все повече се увеличава . Смятам че тук сме за обмяна на мнение и знания предимно . Нормално едни да знаят повече от други. И нищо не може да ти стане ясно тука само от няколко коментара бъди сигурен :D
31.08.12
17:06
Ако правилно съм разбрал трябва да се насоча към базовите упражнения, но в каква комбинация от серии и повторения, примерно 5х5 ?
31.08.12
17:17
Като става въпрос за спор или някакъв хулеж се пише здраво.А момчето като пита ( за което всъщност е направена темата ) всички мълчат.
31.08.12
17:23
казано от hristo popov на 31.08.12, 17:06:
Ако правилно съм разбрал трябва да се насоча към базовите упражнения, но в каква комбинация от серии и повторения, примерно 5х5 ?
Според мен се насочи към кръгови тренировки - погледни дневника на Мартински, The Reem или Ramon Dekkers.
ISB и Puppy правят борческа кондиция, която според мен би ти помогнала, но там вече трябва да се консултираш с човека който им я е измислил.
Мнението беше редактирано от Пламен Петров на 31.08.12 21:47.
31.08.12
17:24
казано от Kristiqn Ivanov на 31.08.12, 17:17:
Като става въпрос за спор или някакъв хулеж се пише здраво.А момчето като пита ( за което всъщност е направена темата ) всички мълчат.
Не, пише се здраво, когато даваш грешни съвети!
Нямам нищо лично, и се извинявам ако съм те обидил с нещо, просто съм си директен.(handshake)
31.08.12
17:43
(handshake)
казано от hristo popov на 30.08.12, 19:37:
На 20 години съм и тренирам самбо от няколко месеца. Висок съм 190, тежа 90 кг. За моя ръст съм със слабо тяло и бих желал да кача мускулна маса(около 10кг.). Ясно ми е че става с много ядене и тренировки, но въпросът ми е дали стандартните тренировки с тежести за всички мускулни групи ще имат ефект, или комбинацията им със самбото не е добра. Да подчертая, че не тренирам професионално, ходя в залата 3-4 пъти в седмицата :)
По този въпрос можеш да се консултираш с треньора си, с по-напредналите от теб в групата. Всъщност не ходиш ли заедно с тях и на фитнес?!
Ако имаше универсална тренировка във фитнеса може би всички щяха да са нинджи. Трябва постоянство, чрез което да натрупаш опит за да почнеш, да познаваш тялото си и нуждите му. Тогава и без да питаш ще знаеш, какво да правиш във фитнеса. Струва ми се строго индивидуален въпроса ти.
Препоръчали са ти да се разгледаш някои дневници, разгледай също в сайта и все що пише за кросфит/английския не ми е силна страна и инфото тук ми идва безценно/. Моята тренировка във фитнес представлява няколко комплекса като между тях почивам с коремни преси, или набирания със собствено тегло, или друго, което става за почивка-на “един дъх” всичко. И качвам, но при мен е по-скоро възвръщане...
Разгледай в Мрежата за postactivation potentiation, също така и за stretching и поздрави за избора ;)
03.09.12
15:31
говорех образно и общо ;)
Едно упражнение може да ти е от супер полза, но може и да не ти от никаква полза и това не зависи много от самото упражнение, а от начина на изпълнение и мястото му в силовата тренировка.
Да тренира и да яде. То друго няма :)
Да тренира умно и да яде качествено, ако трябва да се изразя по-точно.
Аз ще дам челен опит тук :D
Тренирах джудо вечер и маах щанги сутрин. Аз принципно съм склонен да качвам мускулна маса лесно, обаче при тия двуразови тренировки просто е почти невъзможно да станеш масивен освен ако не се пръскаш от ядене и добавки. Незнам какви са ви тренировките нас вас, но аз редовно излизах от залата -3 кг (загуба най-вече на течности). Сега преустанових джудото и познай - фрааас земи тия 15 кила отгоре.
Неискам да те обезкуражавам ама трудно ще стане да качиш маса така, особенно ако тренирате интензивно, пък и както разбирам не си предразположен особенно много към качване.
off:
А бе Вълчане, ти не беше ли бодибилдър до преди половин час? Кога стана трибоец? :D
казано от Петър29 на 03.09.12, 17:36:
off:
А бе Вълчане, ти не беше ли бодибилдър до преди половин час? Кога стана трибоец? :D
off off
Беше най-близко до чикибоец :D :D
03.09.12
22:07
off off off
не го знам какъв е ама е душата на форума :D
като прочета 2 негови мнения и ми прави деня :)
03.09.12
22:54
казано от hristo popov на 30.08.12, 19:37:
Малко късно започваш със самбото, но щом не тренираш професионално не е болка за умиране. Но поне вече си разбрал, че самбото е доста болезнен и мъжки спорт. Не разбрах само защо са ти тези 10 килограма. Искаш да се качиш в горната категория и да отнесеш як кютек или търсиш плажна визия. Иначе килограмите могат да се качат за няколко месеца или за 2-3 години. Най-добрият вариант е това да стане постепенно и естествено, в резултат на правилни тренировки и хранене. Бих те посъветвал, да помолиш този, при когото тренираш, да ти направи кондиционна програма. Това е най-добрия вариант, защото тя ще е балансирана и съобразена с методиката по която се провеждат тренировките по самбо и двете ще се допълват взаимно. Ако залитнеш по билдърски тренировки ще загубиш качества, които са ти необходими при самбото. Последното което ти трябва при самбото, са напомпени мускули.
Ако ходиш в залата само, за да можеш да казваш, че тренираш самбо, забрави за този пост!
Тези където спортуват какъвто и да е спорт професионално или любителски нямат ли треньори и какви са те, че постоянно излизат теми във форума от рода на: футболист съм как да стана по-бърз и т.н. Не знам какъв самбист си, но ми е ясно, че няма да се научиш щом питаш във форум, а не треньора си относно подготовката ти (макар и на любителско ниво). По-добре се запиши другаде. От псевдо самбо тренировки + псевдо фитнес тренировки нищо няма да направиш.
В бойните спортове всичко е важно: бързина, сила, издържливост, хитрост за каквото и да тренираш все е помощ. По-добре стой в залата 5-6 дни седмично отколкото 3 дни самбо, 3 фитнес примерно. Ако ще и само да наблюдаваш борбите на по-напредналите все нещо ще научиш относно самбото. В крайна сметка си на 20 години, тренираш от месец няма да ставаш световен шампион. Тренираш за здраве и забавление. Щом имаш желание и си упорит ще имаш напредък. Правилно изпълнена и приложена техника се учи не с дни, а с години.
Мнението беше редактирано от aleks на 04.09.12 00:53.
От 13 до 18 г тренирах класическа борба,с прекъсвания тук там(не съм бил в спортно)...на 13 г бях около 65-70 кг,а на 15 г вече бях 96 кг,и не е като да не съм тренирал сериозно...месец-два преди състезание дори двуразово...набора от упражнения с щанги които съм правил е беден—въртене на пудовки,обръщане,дискотеки,тяги,малко лег и др. повечето правени на скорост...основното си беше борба.
Мисълта ми е,че на тази възраст 13—18 г ще изгради мускулна маса дори да не пипа тежки щанги,самия спорт много дава...вече над 20 г става друго :)