01.09.12
15:33
Здравейте! Казвам се Пламен и съм на 14 години. Тежа 60кг и съм висок около 170-180см. Тренирам фитнес от няколко месеца, но без да спазвам никакви хранителни режими или рутина при тренировка - следователно нямаше никакви резултати. Отскоро попаднах на този страхотен сайт и прочетох доста по темата. Мотивирах се да започна да спазвам хранителен режим с новата учебна година и редовно да правя тренировки. След всичкото четене си направих диета за ММ, следвайки статиите в сайта и мненията във форума:
ЗАКУСКА
-Чаша зелен чай
-Омлет от 2 цели яйца и 2 белтъка (с разтопено чедър сирене отгоре и с 1 с.л. зехтин)
-250гр. овесени ядки
-Плод
ГОЛЯМО МЕЖДУЧАСИЕ
-20 бадема
ОБЯД
-2 консерви риба тон в собствен сос
-200гр. печени чушки (без олио/оцет)
-2 филийки пълнозърнест хляб
ПРЕДИ ТРЕНИРОВКА
-2 сварени яйца
-Плод
-Чаша зелен чай
СЛЕД ТРЕНИРОВКА
-1 банан/1 с.л. мед
-250гр. кисело мляко
ВЕЧЕРЯ
-300гр. пилешки гърди
-250гр. броколи на пара
-500гр. зелена салата
-1 с.л. зехтин и 1 с.л. оцет за зелената салата
-2 филийки пълнозърнест хляб
ПРЕДИ ЛЯГАНЕ
-250гр. “cottage cheese”
Общо храна на ден:
-приблизително 2600 калории
-приблизително 230гр. белтъци
-приблизително 230гр. въглехидрати
-приблизително 90гр. мазнини
П.П. В дните, когато не тренирам с тежести ще правя ХИИТ кардио и се чудя с какво да заместя яденето преди/след тренировка.
Какво мислите? Има ли място за подобрение, и ако е така, къде?
Благодаря предварително! :)
Темата беше редактирана от ..... на 01.09.12 18:32.
01.09.12
15:59
А в кои дни тренираш?Дуго важно нещо е и какви килограми ползваш при тренировките.Забележки по хранителния режим нямам.Освен,че не е хубаво да се яде едно и също нещо всеки ден(лично мнение), друго няма. :)
Успех!
Тежестите ще са в Понеделник, Вторник, Четвъртък и Петък. Кардиото ще е или в Сряда и Събота или Сряда и Неделя. Тежестите в началото смятам да са по-леки с повече повторения, за да науча правилното изпълнение на самото упражнение, а постепенно ще вдигам тежестта и намалявам повторенията.
ГОЛЯМО МЕЖДУЧАСИЕ
-250гр. нарязан ананас
Бих го заменил с ядки.Не знам,защо ти е плод по това време.Иначе другото си е ок
Направих някои промени по първия пост. Благодаря на всички за помощта!
@Димитър - Защо смяташ така?
защото си имам мнение и то е точно това
никъде няма да намериш някой да поощрява пиенето на кафе на 14-годишни
поради ред причини
иначе кафето вдига тонуса и концентрацията дори и на децата
но кафето е нещо много сложно ...
въпрос на избор и информация
01.09.12
17:59
Да те питам тия печени чушки “пукани” ли са ? :Д (аз много ги обичам,затова питам :Д)
Сетих се,че след тренировка може да вземаш по 1 с.л. мед.Или ако не цяла лъжица,то поне половинка.Ако обичаш мед,де. :)
01.09.12
18:30
Или мед или банан с киселото мляко.Нямаш нужда и от двете.За годините ти кафето не е опция.
Поздрави.
Мнението беше редактирано от Noctis Caelum на 01.09.12 18:30.
Боже, те се хванали за кафето ... то в случая му е най-малкият проблем. Момче (да, такова си), ти си на 14 години. На тази възраст последното нещо, за което трябва да се замислиш е фитнес и хранителни режими. Аз лично ти препоръчвам да започнеш да практикуваш спорт и просто да се храниш здравословно. Никакъв фитнес не ти трябва, само ще си увредиш организма и психиката.
То понеже другите спортове са много полезни и безопасни и не може да се увреди.
Нейтън, ти изхождаш от гледната точка, че следването на стриктен режим в комбинация с посещения във фитнес залата би го натоварило психически.
Ами ако това е нещо, което го прави щастлив?
Като му поомръзне този режим ще почне да се храни по усет - с храна от същото качество, но разпределна по друг начин, според моментните нужди.
@Nathan
Никакъв фитнес не ти трябва, само ще си увредиш организма и психиката.
Не виждам с какво фитнесът би могъл да ми увреди тялото, освен ако изпълнявам упражнениета грешно или работните ми килограми са над възможностите ми. Психиката пък откъде я измисли? Би ли си подкрепил тезата с аргументи?
На тази възраст последното нещо, за което трябва да се замислиш е фитнес и хранителни режими. Аз лично ти препоръчвам да започнеш да практикуваш спорт и просто да се храниш здравословно.
Фитнесът не е ли спорт? Хранителните режими не са ли здравословно хранене? (shake)
Момче (да, такова си)
Не твърдя обратното.
02.09.12
00:57
Менюто ти е добро. Но не знам защо си мисля, че е не възможно да изядеш всичката тази храна.
Към Пламен:
Дано си по-различен от останалите. 80% от повечето 14-15-годишни в залите си нямат идея какво правят, товарят се с излишни килограми над техните възможности, правят безсмилени упражнения и смятат, че по този начин ще направят нещо. Ок, приемаме, че ти си от тези 20%, които все пак знаят в какво се забъркват.
Психикатата ти - написал съм го, защото второто нещо, което повечето младежи на твоята възраст искат са бързи резултати. Съответно започват да взимат всякакви химии (защото им излиза най-евтино) и се кефят как за 2 месеца (ориентировъчно) са станали “машини”. Няма нужда да коментирам как след година-две тези тела стават разплути и повечето заприличват на ...
Колкото до това дали фитнесът е спорт - не искам да влизам в спорове тука, но просто за мен това не е спорт ... по-скоро го оприличавам на физическа активност, при която много често можеш да стигнеш до контузия, защото повечето ентусиасти в залата просто си нямат представа как се изпълняват правилно упражненията.
Anyway, успех!
не знам защо си мисля, че е не възможно да изядеш всичката тази храна.
Няма страшно, не съм от злоядите. :D
Психикатата ти - написал съм го, защото второто нещо, което повечето младежи на твоята възраст искат са бързи резултати. Съответно започват да взимат всякакви химии (защото им излиза най-евтино) и се кефят как за 2 месеца (ориентировъчно) са станали “машини”.
Аз пък съм останал с впечатлението, че протеиновите прахове, креатин, бустери и всякакви такива излизат много по-скъпо от това да си купиш здравословна храна, ненужни са при начинаещи, а и съдържанието им е съмнително според мен.
Благодаря на всички за помощта!
Тук най-малко визирах цената (написах я, защото принципно химията е по-достъпна от добавките), а факта, че започват да взимат химия, която по мое мнение им носи само минуси.
Мнението беше редактирано от Nathan на 02.09.12 20:26.
казано от Nathan на 02.09.12, 11:16:
Съответно започват да взимат всякакви химии (защото им излиза най-евтино) и се кефят как за 2 месеца (ориентировъчно) са станали “машини”. Няма нужда да коментирам как след година-две тези тела стават разплути и повечето заприличват на ...
Никога няма забравя едно момче,на не повече от 16-17,идваше около половин година във фитнеса където тренирам,без големи резултати.Изчезна и след около 3 месеца се върна +35 кг,от 62-4 кг до към близо 100.Не знам какво беше взимал и какво беше правил,но ако не бях видял с очите си никога не бих повярвал че е възможно.Само дето с тия килограми беше получил най-грозните стрий които бях виждал.Започваха горе от трапеца и стигаха почти до задника,около 4-5 на брой.Сега не го знам какъв и какво прави,не знам дали се е разплул,ама тия грозни белези са му доживот.
Мнението беше редактирано от balabanov на 02.09.12 20:36.