05.09.12
06:42
Възможно ли е да имам непоносимост към Б-тата ? Беше преди около 3 години тренирах си, добавки никакви, от един познат разбрах че б6 и б12 помагат въглехидратите да се използват като гориво за тялото, а не да се натрупват като подкожни мазнини, взех си от аптеката витамин б комплекс ( б1 б6 и б12 ) изпих 2 или 3 хапченца както е по листовката и лягам следобеда да подремна и по едно време почна да ми лумка сърцето, викам си бре кво става и ги зарязах... преди година и половина си взех едни аминота 2200 на Мега Про, бяха с добавени б6 и б12 - пишеше, че бяха 100% от дневната нужда... рекох си щом е така няма проблеми, почнах ги и на 2-рата или 3-тата ми тренировка мисля че ръце правих нещо изведнъж ми причерня и ми текна малко кръв от носа, не съм правил нещо по - различно от другите ми тренировки, направих връзката и си мисля, че много витамин б не ми влияе добре... какво мислите ?
Дефицит на Б-комплекс може да бъде причина за кървене от носа. А може би дигаш кръвно от някоя съставка. По принцип някои медикаменти за разреждане на кръвта също могат да бъдат причина за кървене от носа.
Иди на лекар бе човек, да ти вкарат sok ngad в носа, да ти причернее и да ти текне кръв е нормално, но ей така от нищото не те ли притеснява?!
05.09.12
13:22
Иди на лекар, наистина. Иначе страничните ефекти от предозиране на В6 са болки и вкочаняване на крайниците, като в по-тежките случаи има затруднения дори в ходенето. Дръж максималната доза до 25-30 мг. дневно и не би трябвало да имаш проблеми. Трябва да поемаш по 200-300 мг. дневно с месеци при по-чувствителните към него, за да се стигне до по-сериозни невропатии (не го прави ;) ), но обикновено нещата се нормализират след спиране на приема. За предпомчитане е да си го набавяш от хранителни източници, а не от добавки, за да избегнеш някакви нежелани странични ефекти, при суплементите с добавен В6 има по-голяма вероятност за това.
В12 е още по-безопасен, като се има предвид, че комбинирания прием с лекарства, алкохол и др. вещества намалява както наличните количества, така и усвояването му. Така че него трудно ще го предозираш. Пък и двата витамина са водноразтворими и ако има излишък се отделя с урината.
Явно при теб има по-сериозен проблем и е добре да идеш при специалист, да се направят изследвания и може би ще трябва да промениш нещо в тренировъчната програма. Дано не е нещо сериозно, поздрави!
05.09.12
13:49
Kalina като цяло е права. Много трудно можеш да предозираш с тези витамини.
Има обаче хора, които са алергични към B12, по специално синтетичната му форма т.е. тази използвана в повечето добавки, а не в храната. Алергията е много рядка, но при тези съвпадения с прилошаването ти и допълнителният прием на B12, може би не е лоша идея да се консултираш с лекар и да проверите това.
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-926-VITAMIN B12.aspx?activeIngredientId=926&activeIngredientName=VITAMIN B12
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12#Allergies
http://www.ehow.com/about_5285618_side-effects-supplements.html
http://www.livestrong.com/article/305636-b12-allergies/
Значи миналата година март месец стана това с добавката, в началото на месеца като почнах да ги взимам ( само искам да отворя скоба и да кажа, че сега съм от не трениращите вече година и малко ) и към края на месеца наще си взеха апарат за кръвно и на ***** ми викат дай бе дай да ти го премериме викам аре - 140/90 май ми беше - малко по - високо от нормалното... шашнах се доста, спрях добавката и следващата седмица отидох да ми направят изследвания ( пълна кръвна картина ) + урина, направиха ми я, всичко да чукна на дърво ми беше в нормата с изключение на холестерола - до 6,5 е в нормата мен ми беше 6,6… а във фитнеса така не ми е ставало, къде къде по - тежки упражнения съм правил, главата отзад ми се е пръсвала от болка, нито призляване нито кръв, само умора и леко замайване щото се пънех като магаре и това е
та за това мисля сега октомври месец да започна полека лека и декември месец да вземя накакъв протеин и едни БЦАА-та, но да не са обогатени с витамини ... ако имате някакви идеи към какво да се насоча и да е качествено, ще се радвам да споделите
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.09.12 08:50.