07.09.12
06:12
Според мен е по - добре раменете да се тренират с повече повторения и по - леки килограми, тъй като рамото участва многократно в ежедневните ни движения, свикнало е на натоварване и му трябват повече повторения, вие как мислите ?
8-10 повторения за мен директно отиват в графата “много”. На някои упражнения се движа между 2 и 6, а на други 8-10. Не трябва да се ограниаваш само в даден интервал.
Мнението беше редактирано от dani на 07.09.12 06:49.
07.09.12
11:22
Лично аз тренирам в диапазона 6-8 с тежко.
В залата повечето обаче тренират с “дроп” серии. Определено има напомпване и изтощаване, но за растеж не мога да споделя.
8-10 повторения даже да си много както казаха отгоре.Малко повторения са 1-5 примерно.
Отговора на въпроса ти е : Пробвай сам и разбери !
Може да пробваш милитъри пресите със щанга като основно и най-тежко упражнение да го правиш със ниски повторения (4-5-макс 6), а останалите там за задно рамо , повдигания на дъмбели напред , встрани , вертолети или каквото правиш с повече повторения.Никъде не е казано , че всичко трябва да е с еднакви повторения.
07.09.12
12:22
Аз предпочитам комбинирано. Започвам с тежка военна преса, след това продължавам с по-обемни - разтваряне встрани с дъмбели, скрипци за повече изолиране и напомпване... Друго, което ми харесва много за рамо е трисет - преса зад врат, хеликоптер, повдигане напред на долен скрипец.
07.09.12
16:28
казано от Georgi Arnaudow на 07.09.12, 06:12:
Според мен е по - добре раменете да се тренират с повече повторения и по - леки килограми, тъй като рамото участва многократно в ежедневните ни движения, свикнало е на натоварване и му трябват повече повторения, вие как мислите ?
Рамото е мускул като всички останали и трябва да се тренира като всички останали мускули. Това за многото повторения щото участвало в ежедневието, е същата глупост като за прасеца. Да те попитам, според тебе има ли мускул, който да не участва многократно в ежедневието и не са ли много по-натоварени краката например, отколкото рамото. Значи ли това, че трябва да тренираме краката с клек с 20+ повторения???
Ако всичко беше толкова просто,нямаше да има хиляди упражнения и различни методики на трениране.Щеше да има една програма ,всички да я ползваме и да бъдем като батко ти Арни.Всичко е строго индивидуално,пробваш и виждаш какво работи при тебе,като същото на мене може да не ми върши никаква работа.
Цялата тема е безмислена.
И с 2 повторения в серия може да расте. И с 10 може да не расте. Уравнение с много неизвестни.
Специално при тренирането с изолиращи упражнения, малкият на брой повторения, сам по себе си е леко неприложим.
Мнението беше редактирано от 6th на 07.09.12 22:37.
07.09.12
22:50
Аз мисля, че е добре да се тренира в различни диапазони, ако не едновременно, периодизирано, ако целта е максимална маса. За масата е необходима и сила, а сила се прави най - добре с най - малки повторения, обем и най - големи тежести. Ако целта е максимална сила, то тогава може да се тренира само в малки повторения и по - малък обем. Зависи от целта.
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 07.09.12 22:52.
Масата е функция на много неща, по-важните от които са храна, нива на хормони и т. н. Силата обаче също е едно от тях. При равни други условия трениращият силово в малък обем (4-6 повторения) ще прогресира по-бързо от трениращия в голям обем (8-10 повторения) както по отношение на сила, така и на маса. Знам, че звучи еретично за хората, уважаващи класическия билдърски подход, така че приемам несъгласни. :)
казано от Lachezar Tomov на 07.09.12, 22:50:
Аз мисля, че е добре да се тренира в различни диапазони, ако не едновременно, периодизирано, ако целта е максимална маса. За масата е необходима и сила, а сила се прави най - добре с най - малки повторения, обем и най - големи тежести. Ако целта е максимална сила, то тогава може да се тренира само в малки повторения и по - малък обем. Зависи от целта.
Дали? За масата е необходимо.. да се седне на маса. Хипертрофия може да се постигне с 6-8-10 повторения, който според мен са най-подходящи, но също така както каза е важна и силата. Е неможе да правиш разтваряния встрани за 4-5 повторения с тежки килограми, но можеш в началто да вкараш тежки преси с дъмбели за 6-8 повторения примерно, и след това да удариш всяка глава на рамото с изнасяния встрани/напред/назад с различни повторения. Примерно едната тренировка ще вкараш изнасяне с дъмбели напред,настрани и назад и ще целиш 8-10 повторения, другата ще вкараш различни кабели въжета и ще правиш 12-14 повторения и така разнообразие, но-най вече хранене.. Прекаено много мислите как да тренирате с какви повторения. Дали ще направиш 8 или 10 няма да окаже пагобно значение за растежа на средната глава на рамото ти..
08.09.12
15:13
казано от Riko на 08.09.12, 14:17:
Дали? За масата е необходимо.. да се седне на маса. Хипертрофия може да се постигне с 6-8-10 повторения, който според мен са най-подходящи, но също така както каза е важна и силата. Е неможе да правиш разтваряния встрани за 4-5 повторения с тежки килограми, но можеш в началто да вкараш тежки преси с дъмбели за 6-8 повторения примерно, и след това да удариш всяка глава на рамото с изнасяния встрани/напред/назад с различни повторения. Примерно едната тренировка ще вкараш изнасяне с дъмбели напред,настрани и назад и ще целиш 8-10 повторения, другата ще вкараш различни кабели въжета и ще правиш 12-14 повторения и така разнообразие, но-най вече хранене.. Прекаено много мислите как да тренирате с какви повторения. Дали ще направиш 8 или 10 няма да окаже пагобно значение за растежа на средната глава на рамото ти..
Аз не виждам съществена разлика в двете тези...
08.09.12
17:38
казано от Riko на 08.09.12, 14:17:
Прав си за асистиращите упражнения. Аз имах предвид за базовото упражнение - военната преса.