09.09.12
21:05
От известно време във форума ми попада понятието “Пържене на нервната система”. Запознат съм добре с аспектите на спорта, но тук знания нямам. Ще ми обясните ли какво значи това, за да го имам предид при съставянето на тренировките си. Благодаря! :)
09.09.12
22:48
http://www.myosynthesis.com/the-limits-in-your-head
11.09.12
04:59
Представи си нервната система като електрическа инсталация у вас. От ел. таблото идва ток до всеки контакт, за да могат различните електроуреди да работят. Като претовариш инсталацията какво става? Предпазните бушони (евентуално част от тях) гърмят или просто изключват и част от уредите ти спират да работят.
Нещо подобно е и с човешкото тяло. Нервната система управлява всичко - от дишането до сърцебиенето, до храносмилането и така до всички органни системи в тялото ти, включително и двигателните функции, мисленето и емоциите. Като натовариш нервната система до толкова, че да не можеш да се възстановяваш, просто гърмиш. Трудно ти е да мислиш, нямаш настроение за нищо, не можеш и да тренираш, понеже мозъка ти не изпраща оптимални сигнали до моторните единици в мускулите ти...а в крайни случаи може и сърцето да започне да работи не както трябва, но обикновено тялото ти ще направи всичко възможно да те спре, преди да се стигне до това.
Това е накратко и просто обяснено.
Абе може да има нещо като пържене,но хората преувеличават.Тренирали са 2 месеца и определен ден се чувстват уморени и айде,аз претренирах,изгорях ЦНС-то,тряя да почина една седмица...
Нормлано е да имаш дни в които не ти се бара щанга,особено ако тренираш всеки ден високо интензивно без някакви делоуди и т.н.Започват да болят сухожилия,чат пат стави/кост,на моменти не ти се бара изобщо щанга,но ако продължиш през този период се адаптираш,Нервната система се адаптира!
http://www.myosynthesis.com/cns-handle-stress
казано от Vintage на 11.09.12, 19:26:
Абе може да има нещо като пържене,но хората преувеличават.Тренирали са 2 месеца и определен ден се чувстват уморени и айде,аз претренирах,изгорях ЦНС-то,тряя да почина една седмица...
Нормлано е да имаш дни в които не ти се бара щанга,особено ако тренираш всеки ден високо интензивно без някакви делоуди и т.н.Започват да болят сухожилия,чат пат стави/кост,на моменти не ти се бара изобщо щанга,но ако продължиш през този период се адаптираш,Нервната система се адаптира!http://www.myosynthesis.com/cns-handle-stress
+1 !!!
Претрениране е фитнес-термина за мързел и нежелание (в 99% от случайте).
И аз го ползвам :D
12.09.12
01:04
Дето се вика,претрениране няма има само слабо възстановяване.Малко наивно звучи,но въпреки това се съдържат някои истини :)
12.09.12
01:22
Направи 10х3 на преден/заден клек/ тяга през 2-3 минути с около 90-95 % от макса и ще видиш как ще се чувстваш. :)
казано от Тедо на 12.09.12, 01:22:
Направи 10х3 на преден/заден клек/ тяга през 2-3 минути с около 90-95 % от макса и ще видиш как ще се чувстваш. :)
това към кой?
12.09.12
02:25
Към всички, които не са правили такова нещо. Който каза за адапцията - това е много правилно, но се адаптираш към специфичното упражнение.
Да те удари ЦНС не смятам, че може да се определи се “претренирал съм, затова ще почина една седмица ( а.к.а мързи ме)”, може да е следствие на претрениране - да, но мисля, че обхваща доста дълъг период от време, в което си тренирал на макс и си искал всяка следващата тренировка, независимо от физическото ти и психическо състояние да е МЕГА по-добра от следващата, недостатъчно възстановяване.
Мен никога не ме е ‘удряло’ така, какато са ми разказвали професионални спортисти, но съм била на ръба на нещо подобно, в следствие на което съм намаляла внушително тежестите, с едно 10-15кг, както и интензивността.
Изразява се в неспособност да си контролирам емоциите - плач, който не е предизвикан от нищо, ярост, неспокойствие, разтройване на съня, но най-лошото е, като влезеш в залата - започва да те е страх от тежести, с които си правиш работните серии, в следствие на което наистина не можеш да избуташ и 2 повторения. Сърцето изскача още преди да съм влязла под лост.
Така ме хвана страх от клека преди около 3-4 месеца, не искам да си го спомням, както правех 5-ци на 95кг, така започнах да се затискам с 90..
Мнението беше редактирано от Блажка на 12.09.12 10:28.
казано от Тедо на 12.09.12, 01:22:
Малко невъзможно е това. Ти на 90-95% правиш 2ка, макс 3ка от 1ви опит. До 3-я опит вече почваш да ги изпускаш. Ако не го правиш цял ден не виждам как ще стане. Ако говориш за 3ки от 90-95% от 3ПМ вече е друго.
Означава висок Кортизол!
нарушени познавателни способности;
потиска дейността на щитовидната жлеза;
дисбаланс в нивото на кръвната захар, много често се наблюдава състояние, подобно на хипергликемия;
повишено кръвно налягане;
понижен имунитет;
забавят се процесите на зарастване на рани;
значително увеличена мастна тъкан (често свързано с патологични състояния, като инфаркт, инсулт, повишени нива на LDL и др.);
намалява мускулната тъкан;
редуцира значително костната плътност и създава потенциална опасност от развитие на остеопороза;
понижава секрецията на тестостерон и соматотропин;
затруднява използването на глюкозата;
генерира появата на стрии, язва и диабет;
ускорява процесите на стареене на клетките.
И аз от известно време попадам на едно понятие от форума: “Протеин само при пропуски в храната”. Някой ще ми поаснили за какво става дума и какво точно съдържа споменаваната “храна”? Отдавна исках да попитам и не знам дали това е правилното място, но има само един начин да разбера.
Благодаря :)
17.09.12
07:44
казано от Lasim Zeb на 12.09.12, 10:59:
Означава висок Кортизол!....
Това е само част от проблема. Претренирането е свързано с много промени в огранизма. Нещо интересно по въпроса - http://physiotherapy.curtin.edu.au/resources/educational-resources/exphys/00/overtraining.cfm
Макар наистина да е най-често наблюдавано при професионални спортисти, които тренират двуразово, ежедневно и с часове, не е изключено и обикновените спортисти като нас, които надвишават и подценяват възможностите си, да претренират. Понякога претренирането не е толкова забележимо, но стигне ли се до прегаряне на нервната система...това състояние няма как да се сбърка. Веднъж съм го изпитвал и повече не искам. :)