Кислороден недостиг при плуване

08.09.12
21:05

Проблемът ми е, че имам кратко (и навярно) плитко дишане. При измерване на обема на белите дробове съм над долната граница т.е. функционално нямам проблем.
Когато тичам също нямам проблем - дишането е бързо, но не получавам задъхване. Когато плувам бруст и гръб - също нямам проблем, защото дишането е начесто. Проблемът е в кроула където цикълът на плуване е по-дълъг от цикъла ми на двишане-издишане. Получава се така, че издишам много бързо и после стоя “бездиханна” докато дойде време да поема въздух. Това разбира се води до бърза умора. Е, разбира се, мога да вдишам на всяко второ загребване, обаче това води до намаляване на скоростта и големи болки във врата от честото въртене.
Когато съм в залата 9или на дивана) мога да вдишам баавно и дълбоко, в басейн нещата са зле обаче. Съвети?

Noctis Caelum

08.09.12
21:27

Проблемът може да идва от това,че не си поемаш достатъчно въздух или от това,че прекалено бързо и неравномерно го издишваш под водата.Опитай се да поемеш възможно най-много докато загребваш,а докато си под вода бавно и равномерно да го издишваш.Не е изключено и техниката ти на плуване да е неправилна.По колко загребвания правиш преди да си поемеш въздух,защото норматива е 2 максимум 3 ?

Мнението беше редактирано от Noctis Caelum на 08.09.12 21:28.

08.09.12
22:08

Ако плуваш в басейн пробвай с дъска. Поемаш въздух, потапяш главата, започваш интензивно крака кроул, бруст, бътърфлай няма значение кои от 3те, държиш колкото можеш, загребваш и поемаш дълбоко въздух. Най-лесно е загребването с кроул, гребеш бавно и напред, за да си поемеш колкото можеш въздух.

Друг вариант е на сухо. Просто поемаш дълбоко въздух и задържаш 10-15 сек и издишаш, помагай си с ръцете. При вдишването ръцете следват въздуха. Започват от долу докато стигнеш над главата, задържаш, при издишването ги сваляш бавно. Посоката е отвътре навънка. Сутрин малко след ставане за не повече от 5 мин, ще имаш подобрение след известно време. Преди, след тренировка пак става.

Трети вариант е да хипервентилираш преди дължина, не ти го препоръчвам, крие известни рискове и е опасно, а и няма дълготраен ефект.

Като правиш вариант1 и 2 след известно време 4-8 седмици пробвай да изкараш една дължина под вода или докъдето стигнеш.

Мнението беше редактирано от aleks на 08.09.12 22:12.

08.09.12
23:01

казано от Никола Фингаров на 08.09.12, 21:27:

Проблемът може да идва от това,че не си поемаш достатъчно въздух или от това,че прекалено бързо и неравномерно го издишваш под водата.Опитай се да поемеш възможно най-много докато загребваш,а докато си под вода бавно и равномерно да го издишваш.Не е изключено и техниката ти на плуване да е неправилна.По колко загребвания правиш преди да си поемеш въздух,защото норматива е 2 максимум 3 ?

Да, проблемът е, че не си поемам достатъчно въздух, обаче при краткото време за поемане - толкова мога. Когато си поемам бързо въздух дори и на сухо, поемам малко...не знам от къде идва - инстинкт ли е това, капацитет, гръдни мускули... Търся как да повиша капацитета на бързото вдишване.
При бавно плуване в началото започвам на всяко 3-то загребване, след 200 метра обръщам на 2, защото имам чувството, че мозъка ми започва да пулсира.
При спринт 50м “карам” на четворка, последните 10 метра си взимам въздух на всяко 2-ро загребване. Това ми снижава скоростта обаче.
Иначе смея да твърдя, че техниката ми на плуване на кроул е близко до перфектната (blush) , тренера не прощава дори и дребните отклонения (headbang). Само на моменти губя синхрон между ръцете и краката, тогава почва мъчението “ай сега да поработим върху синхрона” и настава голямото набълбукване с вода.

08.09.12
23:05

казано от Alexander Geyman на 08.09.12, 22:08:

Друг вариант е на сухо. Просто поемаш дълбоко въздух и задържаш 10-15 сек и издишаш, помагай си с ръцете. При вдишването ръцете следват въздуха. Започват от долу докато стигнеш над главата, задържаш, при издишването ги сваляш бавно. Посоката е отвътре навънка. Сутрин малко след ставане за не повече от 5 мин, ще имаш подобрение след известно време. Преди, след тренировка пак става.

Това изглежда обещаващо. Благодаря. Хипервентилацията няма да я пробвам даже, ще взема да колабирам преди да съм стартирала още.;)

08.09.12
23:26

На колко загребвания си поемаш въздух? Мен треньора ми ме е учил на всяко второ загребване поемаш въздух. Ако не разбираш какво искам да ти кажа - загребване с дясна ръка и докато загребваш с лявата си поемаш въздух. Без задържане за дълго.

Еdit: не ти прочетох цялата тема, извинявай. Но според мен на всяко второ е единственото решение.

Мнението беше редактирано от Dobromir Kostadinov на 08.09.12 23:28.

09.09.12
09:32

Според мен е индивидуално при всеки - някои си вземат въздух при всяко загребване, други изкарват по 15 метра без да си вземат и чак тогава си подават главата нагоре. Всичко зависи до теб и до това колко въздух можеш да успееш да си вземеш при краткото време, което имаш. С времето сигурно ще започнеш да си вземаш повече, просто е техника, която се развива с времето.

09.09.12
11:10

Аз предлагам на всяко второ загребване или както ти диктува ритъма, да си изкарваш главата НАД водата и тогава да пробваш да вдишаш. Така всъщност поемаш повече кислород на вдишване, тъй като въздухът е много по-богат на кислород от водата.
Лично съм го пробвал и действа.

09.09.12
12:43

казано от Камен Илиев на 09.09.12, 11:10:

Аз предлагам на всяко второ загребване или както ти диктува ритъма, да си изкарваш главата НАД водата и тогава да пробваш да вдишаш. Така всъщност поемаш повече кислород на вдишване, тъй като въздухът е много по-богат на кислород от водата.
Лично съм го пробвал и действа.

:)
Благодаря за съвета, но мисля, че не е приложим при плуване на кроул. Просто при поемането на въздух половината глава, че и повече, е под водата. Ако си изкарвам главата:
1.ще изглежда смешно
2. ще ме забавя
3. тренерът ще ме обезглави и тогава няма да има с какво да вдишвам изобщо
:)

Мнението беше редактирано от Smile на 09.09.12 12:44.

09.09.12
13:26

Сигурна ли си, че издишваш максимално под водата? Мен така ми се получаваше, докато не се усетих, че не издишвам всичкия въздух (както например извън водата или по гръб като плувам). Оставях си подсъзнателно някакъв “запас”. Това ми намаляваше капацитета на вдишване. Целенасочено започнах да мисля за това и да издишвам “насила” и нещата си дойдоха на мястото.

10.09.12
17:22

казано от Smile на 08.09.12, 21:05:

Получава се така, че издишам много бързо и после стоя “бездиханна” докато дойде време да поема въздух. Това разбира се води до бърза умора. Е, разбира се, мога да вдишам на всяко второ загребване, обаче това води до намаляване на скоростта и големи болки във врата от честото въртене.

Преди време имах подобен проблем, да ти кажа то си е цяла техника това дишане при различните стилове. Аз успях да го коригирам като плувам по-бавно. Като плувам кроул винаги дишам от лявата страна, което по принцип не е много добре, но трябва да намериш баланс между завъртането на тялото при вдишване и самото вдишване. Не знам до колко ме разбра, не знам и какъв ти е стилът на плуване на кроул, но наистина най-лесното е взимаш дъската и почваш да плуваш и да тренираш дишане/издишване, докато не намериш подходяю баланс на позиция на тялото и поемането на въздух. На мен ми отне близо 3 месеца, плувах по-бавно от обикновеното, но плувах 5/7 дни в седмицата по 1 час. В началото умората надделяваше, но в края на 3тия месец без проблем плувах по 300 - 500м кроул без почивки с равномерно темпо.
Успех!

12.09.12
21:37

казано от Петър29 на 09.09.12, 13:26:

Май това ще се окаже проблема. Докато по съвета на Christianna Iv. се влачех с дъската пробвах твоето предположение...наистина след издишане мога да издишам още малко. Сега ще тренирам няколко дена с дъската да издишам всичко, защото не ми е автоматизирано и нарушавам ритъма. Ще видим другата седмица ще има ли подобрение.

12.09.12
21:58

Първо почти всички профита вдишват на всяко второ загребване, само спринтовите дистанции главно на 50м не се вдишва или най-много 1-2 пъти.
Хубаво е да се научиш да можеш да вдишваш и на двете страни, точно заради проблеми с врата и тн. редуваш ги и тн.
Второ трябва да вдишваш дълбоко, но да не издишваш целия въздух в дробовете, това е много важно, оставаш някакви 20-30% даже и повече и вдишваш пак и така...
Трето не по-малко важно нещо е техниката, на плуване и на вдишване там е хубаво да работиш с човек, който да те гледа за предпочитане треньор.
И аз не издържам много мога да плувам на 3 загребвания и пак не много дължини, зле съм с плуването под вода - макс 25м
Това предполагам си трябва допълнителни тренировки и тн, но на 2 загребвания трябва да си окей. Това е класическия кроул.
Гледай клипчета на Иан Торп, това за мен е съвършенният плувец в този стил, като машина проектирана да плува с прецизност до мм.
Петър29, точно обратното ме учеше учителката ми по плуване не трябва да издишваш целия въздух, за да оставиш кислород в дробовете, било мн важно.

Мнението беше редактирано от gotcha на 12.09.12 22:02.

12.09.12
22:16

казано от gotcha на 12.09.12, 21:58:

Трето не по-малко важно нещо е техниката, на плуване и на вдишване там е хубаво да работиш с човек, който да те гледа за предпочитане треньор.

С треньор работя, казва, че техниката е добре и трябва да се стремя да вдишам повече въздух като вдишам рязко. Ама като вдишам рязко, вдишвам малко. Сякаш нещо като бариера имам.

Петър29, точно обратното ме учеше учителката ми по плуване не трябва да издишваш целия въздух, за да оставиш кислород в дробовете, било мн важно.

Хм, да не си правя експерименти значи...

12.09.12
22:19

казано от Smile на 12.09.12, 22:16:

Хм, да не си правя експерименти значи...

Аз съм самоук :). При мен свърши работа, но то може и друг да е бил проблема и несъзнателно да се е коригирал покрай прекаленото акцентиране на вниманието върху дишането...Пробвай, според мен - какво има да губиш...

Мнението беше редактирано от Петър на 12.09.12 22:20.

13.09.12
02:06

Докато ходих на плуване учителките винаги ме караха да издишвам целия въздух. Така при всяко вдишване 100% от въздуха в дробовете е чист... а не ако издишаш само на 50% и после като си поемеш въздух половината е свеж, но другата половина е останал от предишното вдишване...

13.09.12
07:09

http://www.swimsmooth.com/exhalation.html

19.09.12
19:55

Не се сърди, но няма как да имаш перфектена техника на кроул, щом не можеш да дишаш правилно. Отделно че и кроула има няколко различни варианта на изпълнение, в зависимост от дистанцията която плуваш. По принцип дишането е първото нещо, което се учи в басейна, защото ако не дишаш правилно не можеш да постигнеш перфектна техника. Това разбира се е работа на треньора - да ти помогне с подходящи упражнения да се научиш да дишаш. А ако един път си научена грешно, то тогава се изисква много работа, за да изкорениш вредния навик. И още нещо много важно - абсурдно е да говорим за болки във врата, ако си загряла добре. Ако имаш съмнения, мога да ти покажа, плувам всеки ден по 4 километра (преди се състезавах, сега го правя за поддържане на формата), дишам на всяко загребване с дясната ръка и нямам абсолютно никакви болки (разбира се задължително отделям 15 минути за загрявка).

Мнението беше редактирано от Sofiiska Batka на 19.09.12 19:56.

19.09.12
22:21

казано от Sofiiska Batka на 19.09.12, 19:55:

Не се сърди, но няма как да имаш перфектена техника на кроул, щом не можеш да дишаш правилно........ дишам на всяко загребване с дясната ръка и нямам абсолютно никакви болки (разбира се задължително отделям 15 минути за загрявка).

Забележи, че не казвма, че не дишам правилно, а че имам плитко дишане, при което поемам твърде малко въздух. На всяко второ загребване съм си ОК, когато плувам бавно - също. Цела е да увелича броя загребвания на едно вдишване, защото на спринта честото дишане ме бави.
Няма как да си увелича обема на гръдния кош на тази възраст (предполагам), а и проблема не е в обема. Искам да увелича количеството въздух, което мога да поема рязко. На сухо - когато поема въздух рязко - след това мога да поема още т.е. явно има капацитет на дробовете, но не се разгъват бързо (или поне така си мисля).

19.09.12
22:23

казано от gotcha на 13.09.12, 07:09:

http://www.swimsmooth.com/exhalation.html

Да, интересна статия, три дни се опитвам да изпълня съвета да издишам постоянно. Е, моето постоянно издишване е едно “хъх” и толкоз. ;(

20.09.12
09:17

А би ли споделила какви са ти целите като цяло в басейна. Изобщо колко често правиш спринтови дистанции и т.н. Нормално е на 25 метра например като си поемеш въздух и изобщо да не се налага да вдишваш. Сподели и какво мисли треньора ти по този въпрос, все пак той знае най-добре каква ти е техниката на плуване и какви тренировки правиш, ние тук може само да гадаем.

Мнението беше редактирано от Sofiiska Batka на 20.09.12 09:18.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1