Карате + фитнес

11.09.12
15:42

Здравейте
отскоро тръгнах на карате (отново), но искам да го съчетая с фитнес тренировка. Имам известен опит с фитнеса....
мога да съчетая тренировките по този начин: понеделник сряда и петък - карате; вторник четвъртък и събота - фитнес.
Доста килограми имам за сваляне, за да вляза във форма (190 см, 115 кг.), но проблемът е, че във фитнеса където ходя няма много уреди - колела, лежанки и тежести + дъмбели - това е. Каква тренировка мога да правя с толкова ограничени уреди?

Noctis Caelum

11.09.12
15:51

Смени залата?

11.09.12
15:53

Аз освен лежанки,пейки,щанги,тежести и дъмбели друго не ползвам :D това е всичко,което ти трябва.За какво са ти уреди?

11.09.12
15:54

еми крака примерно?
и залата няма как да я сменя

11.09.12
15:56

клек,напади,тяга...... има много упражнения за карака без уреди

11.09.12
16:17

а относно графика на тренировки?

11.09.12
22:28

казано от Petar Kostadinov на 11.09.12, 16:17:

а относно графика на тренировки?

Ако се възстановяваш и не ти идва много е супер.
Въпрос на хранене, сън и организъм.

Зависи и как тренираш.

Не може да ти се даде конкретен отговор.

11.09.12
23:13

Започни с три пъти карате и две или три силови.
Тренирал ли си до сега с тежести? Правил ли си тяга, клек, военни преси?

12.09.12
10:56

казано от CarnalK на 11.09.12, 23:13:

Започни с три пъти карате и две или три силови.
Тренирал ли си до сега с тежести? Правил ли си тяга, клек, военни преси?

Да тренирал съм, но не съм правил тяга и клел... досега

Четох някъде, че след всяка силова тренировка трябва да разтягам добре, за да не вдървя мускулите, което ще пречи на каратето пък....

12.09.12
11:35

Ако тренираш правилно няма да се вдървиш. Всъщност тежкия клек доста добре разтяга мускулите на краката. Приятелите ми, които не тренират с тежести не са достатъчно разтегнати да направят пълен клек, или да направят тяга. 
тренирай цялото тяло с базови движения - клек, тяга, военни преси, набирания, обръщане, лег. 3-5 повторения на движение. Не мисли за калории и съотношения в началото.

Можеш да започнеш за начало с 5х5 или starting strength - докато овладееш техниката и качиш работните килограми.

12.09.12
13:14

CarnalK,ти сигурен ли си в това,което казваш?!Пробвал ли си го ?! Занимаваш ли се с някакъв скоростно-силов спорт,в който е важно да си максимално бърз,рязък,максимално бързо да можеш да смениш посоката и т.н. ?!
Преди и аз го твърдях,но който каквото ще да ми казва,мене тежките тяги и клекове ме вдървяват ! Винаги преди да започне сезона правих 2-3 месеца щанги,тежко,малко повторения и знаеш ли какво ? Като започнеха тренировките бяха винаги по-бавен и вдървен! На някои може тежките клекове и тяги да не му се отразяват зле на бързината,на мене ми се отразяват зле ! Ти занимаваш ли се с нещо друго,освен да тренирам с цел по-хубаво тяло ?

Знаеш ли какво? Поради едно възпаление на коляното,от скоро започнах да тренирам долната част тежко.5-6 тренировки бях направил за 1 седмица и определено се чувствах скован,вдървен и по-бавен.На един мач,преди нялоко дена,направих един спринт,в който трябваше да дам всичко от себе си и разтегнах задното бедро.

Като загрееш и разтегнеш, пак ли си вдървен?
и прочети тази статия http://daobg.com/index.php?showtopic=13610

Мнението беше редактирано от Пламен Петров на 12.09.12 13:34.

12.09.12
13:34

Тренирам Муай Тай, а от 2 седмици и Бразилско джу джицу. Треноровки “за тяло” не правя. Нямам достатъчен опит със съпътстващи тренировки с и без щанги, за да сравня за мен. но като се сравня с други момчета, с които почнахме по едно и също време, то аз качих най-бързо височината на ритниците, при все, че съм на 26, а някой от тях на по 17. Едно и също тренираме.

Сигурен ли си, че вдървяването е от щангите?

Но това, което казвам не съм го измислил аз, просто повтарям каквото съм научил от знаещи и можещи хора. И аз тренирам с тежки клекове и тяга и тн. по препоръка. както и няколко други момчета във форума. И не усещам щангите да ме одървят. Само хубавите жени ме одървят :D

12.09.12
14:36

Тази статия съм я чел отдавна.

От какво друго може да е вдървяването ? Стречинг правя след всяка тренировка-2 кръга от по 5-6 упражнения по 20-30 сек. задържам всяко.Сигурен съм,че е от щангите.Не казвам,че при всеки ще е така,казвам какво наблюдавам върху себе си.

13.09.12
10:28

Така .... вчера говорих със сенсея и ми каза да правя повече повторения с по-малко килограми.... като качвам килограмите, но бавно.
Другото - клековете - каза ми да не ги правя засега, защото съм достатъчно тежък и това ще е допълнително натоварване в/у колената.
Според мен има право....

едит: добре де .... прочетох статията в дао ... кои базови упражнения да избера т.е за цялото тяло?

Мнението беше редактирано от Petar Kostadinov на 13.09.12 10:48.

13.09.12
10:37

казано от camael на 12.09.12, 14:36:

От какво друго може да е вдървяването ? Стречинг правя след всяка тренировка-2 кръга от по 5-6 упражнения по 20-30 сек. задържам всяко.Сигурен съм,че е от щангите.Не казвам,че при всеки ще е така,казвам какво наблюдавам върху себе си.

Вдървяването е от начина на изпълнение - ако го правиш максимално бързо няма как да си вдървен.
Освен това самия термин не е много коректен - за теб вдървяването е да си натегнат при ускоренията, за друг е да няма достатъчен обхват на движение, за трети - да не може да направи нещо максимално експлозивно.

казано от Petar Kostadinov на 13.09.12, 10:28:

Така .... вчера говорих със сенсея и ми каза да правя повече повторения с по-малко килограми.... като качвам килограмите, но бавно.
Другото - клековете - каза ми да не ги правя засега, защото съм достатъчно тежък и това ще е допълнително натоварване в/у колената.
Според мен има право....

Сенсея ти разбира от ОФП колкото аз от ракетомоделизъм ;)
Клековете за клековете и коленете - прави преден клек и бедрено разгъване, само полза ще имаш.

13.09.12
10:49

казано от James Hinks на 13.09.12, 10:37:

казано от camael на 12.09.12, 14:36:

Вдървяването е от начина на изпълнение - ако го правиш максимално бързо няма как да си вдървен.
Освен това самия термин не е много коректен - за теб вдървяването е да си натегнат при ускоренията, за друг е да няма достатъчен обхват на движение, за трети - да не може да направи нещо максимално експлозивно.

казано от Petar Kostadinov на 13.09.12, 10:28:

Според мен има право....

Сенсея ти разбира от ОФП колкото аз от ракетомоделизъм ;)
Клековете за клековете и коленете - прави преден клек и бедрено разгъване, само полза ще имаш.

а какви базови упражнения да избера да правя?

13.09.12
10:53

Преден клек, тяга, раменна преса, лег с раменен хват, кофички, набирания, обръщане, високо изтегляне от земя.
Като си усетиш коленете здрави след врем - почваш внимателно напади.

13.09.12
11:06

казано от CarnalK на 12.09.12, 13:34:

... то аз качих най-бързо височината на ритниците, при все, че съм на 26, а някой от тях на по 17. ...

Що се всеки иска да прилича на Ван Дам :D немога да  разбера. Закво са ти високи ритници?
Щом тренираш Муай-Тай, значи си наясно че там в общи линии е хамалогия и от много техника и нинджа изпълнения няма нужда ;) риташ мощно в краката и трупа и всичко щи е 6. Според мен на 26 малко си позакъснял за Муай-Тай, тренирай си BJJ и си гледай кефа. Там поне шанса да направиш някоя травма е по-малък. Осен ако под Мутай-Тай неразбираш Тай-Бо :D

13.09.12
11:13

James Hinks,прав си! И на мене думата ‘’вдървен’’ не ми изглеждаше много точна,но не се сетих за друга.Точно натегнати си ги усещам краката.

13.09.12
11:14

казано от Wolfy на 13.09.12, 11:06:

... то аз качих най-бързо височината на ритниците, при все, че съм на 26, а някой от тях на по 17. ...

Що се всеки иска да прилича на Ван Дам :D немога да  разбера. Закво са ти високи ритници?
Щом тренираш Муай-Тай, значи си наясно че там в общи линии е хамалогия и от много техника и нинджа изпълнения няма нужда ;) риташ мощно в краката и трупа и всичко щи е 6. Според мен на 26 малко си позакъснял за Муай-Тай, тренирай си BJJ и си гледай кефа. Там поне шанса да направиш някоя травма е по-малък. Осен ако под Мутай-Тай неразбираш Тай-Бо :D

Навсякъде можеш да получиш травма, всичко зависи от спаринг партнъорите ти. Никога не е късно да започнеш нещо, което ти харесва.

13.09.12
11:25

казано от Wolfy на 13.09.12, 11:06:

хамалогия, хамалогия, колко да е хамалогия? Ако беше толкова проста техниката след 6 месеца всички щяха да го могат. Ама нещо май не е така. Що ли?
Аз си гледам кефа и нямам състезателни амбиции. И освен МТ съм изпробвал и други неща.
А и ако мислиш, че при БДД на моя ръст и килограми няма опасност от травма при някое премятане...

13.09.12
11:25

казано от martinski на 13.09.12, 11:14:

Навсякъде можеш да получиш травма, всичко зависи от спаринг партнъорите ти. Никога не е късно да започнеш нещо, което ти харесва.

Прав си нищо че си седнал, но все пак от собствен опит Муай-Тай носи доста травми ако тренираш сериозно. Неизменно някой щи обърне колянце и ще се нахендриш. Шутовете по чувала калцират пищяла, което ако имаш здрави кости е ок (може би не) ама ако не носи доста негативи. Иначе да съгласен съм, всеки може да си тренира каквото му е кеф, стига да не се преебе заради някакви фалшиви очаквания да стане нинджа и безцелно напъване, което в последствие ще донесе повече негативи от колкото позитиви.
BJJ най-много да поразстегнеш туй-онуй, малко щи парят пръстчетата в началото докато свикнат с гито и стига да си изрязал ноктите преди тренировка всичко ще е 6 :D

казано от CarnalK на 13.09.12, 11:25:

хамалогия, хамалогия, колко да е хамалогия? Ако беше толкова проста техниката след 6 месеца всички щяха да го могат. Ама нещо май не е така. Що ли?
Аз си гледам кефа и нямам състезателни амбиции. И освен МТ съм изпробвал и други неща.
А и ако мислиш, че при БДД на моя ръст и килограми няма опасност от травма при някое премятане...

Аз не казвам че техниката е проста въпреки, че е не е от най-сложните освен ако не тренираш традиционния Муай-Тай.
Иначе незнам как са те пуснали да се мяташ в BJJ при положение, че до колкото разбирам тренираш съвсем от скоро. Аз си спомням, че доста време си тупках по татамито с падания напред, назад, настрани, кълбета мълбета и кво ли не докато ме пуснат някой да ми приложи Учи Мата. ;)

Мнението беше редактирано от Wolfy на 13.09.12 11:33.

13.09.12
14:42

казано от Wolfy на 13.09.12, 11:25:

..Иначе незнам как са те пуснали да се мяташ в BJJ при положение, че до колкото разбирам тренираш съвсем от скоро..

Това колко му е опита на човек в зала не е никав показател за способностите му. Треньора преценява кой да го мета или кой той самият да мята.
Виждал съм умения, бързана, сила...от хора, които никога не са стъпвали на татамито-хора, чиито способности няма да забравя цял живот. Хора, които са ме карали да мисля, че истинските бойци са някъде по улиците, защото тези, които трупат колани и данове са се оказали далеч по-слаби от тях...
Просто някой хора се раждат шампиони, а това дали 1 шампион е с титли или без няма значение...

Към автора на темата: вдигай бързо, не спирай да се движиш в залата и се прибирай от фитнеса на спринт, вкъщи вече можеш да разтегнеш на спокойствие.

Мнението беше редактирано от Val S на 13.09.12 14:43.

13.09.12
15:43

Да се изясним - не става въпрос за Учи Мата, а за други варианти от колена примерно. Не че и при клинчовете в МТ не се случва да ти подложи партньора крак. Пак казвам състезателни амбиции нямам. Имам желание да тренирам бойни изкуства. Пробвах айкидо, винг чун, крав мага, МТ на две места. Това ми хареса и това правя. Хареса ми, че е яката работа - натоварва те психически и те разтоварва психически. Нищо против хората, които тренират айкидо, винг чун и тай чи - но просто не ме привлича изучаването на източната философия. Ако исках да се социализирам с противоположния пол щях да ходя на йога и зумба :D
До колко са чести травмите в различните бойни изкуства нямам статистика, ама - който го е страх от мечката не ходи в гората. Минали са ми годините, когато мислех, че всичко що хвърчи се яде и всичко що тече се пие. Не съм от най-смелите, които на момента ще се хвърлят да правят нещо. И пак - по-добре късно, отколкото никога.

13.09.12
16:13

Ми ок де, ти си знаеш най-добре :)
Пожелавам ти безаварийни тренировки

BTW бойните ИЗКУСТВА винаги са съпътствани от неща като религия, философия, етика и т.н. на другото му се вика просто спорт.

13.09.12
19:11

казано от CarnalK на 13.09.12, 15:43:

Ако исках да се социализирам с противоположния пол щях да ходя на йога..

Йогата си е практика в БИ не от вчера. Гледам непрекъснато се пръква информация по темата и в интернет, даже цели сайтове от рода на йогафорфайтерсточкаком и прочие разбираш ‘и...а групата, която посещавам от има няма от седмица по неква нелепа случайност силния пол сме повече...шантава работа братче, на къде е тръгнал тоя свят...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1