11.09.12
15:42
Здравейте
отскоро тръгнах на карате (отново), но искам да го съчетая с фитнес тренировка. Имам известен опит с фитнеса....
мога да съчетая тренировките по този начин: понеделник сряда и петък - карате; вторник четвъртък и събота - фитнес.
Доста килограми имам за сваляне, за да вляза във форма (190 см, 115 кг.), но проблемът е, че във фитнеса където ходя няма много уреди - колела, лежанки и тежести + дъмбели - това е. Каква тренировка мога да правя с толкова ограничени уреди?
11.09.12
15:51
Смени залата?
Аз освен лежанки,пейки,щанги,тежести и дъмбели друго не ползвам :D това е всичко,което ти трябва.За какво са ти уреди?
11.09.12
15:54
еми крака примерно?
и залата няма как да я сменя
11.09.12
16:17
а относно графика на тренировки?
11.09.12
22:28
казано от Petar Kostadinov на 11.09.12, 16:17:
а относно графика на тренировки?
Ако се възстановяваш и не ти идва много е супер.
Въпрос на хранене, сън и организъм.
Зависи и как тренираш.
Не може да ти се даде конкретен отговор.
Започни с три пъти карате и две или три силови.
Тренирал ли си до сега с тежести? Правил ли си тяга, клек, военни преси?
12.09.12
10:56
казано от CarnalK на 11.09.12, 23:13:
Започни с три пъти карате и две или три силови.
Тренирал ли си до сега с тежести? Правил ли си тяга, клек, военни преси?
Да тренирал съм, но не съм правил тяга и клел... досега
Четох някъде, че след всяка силова тренировка трябва да разтягам добре, за да не вдървя мускулите, което ще пречи на каратето пък....
Ако тренираш правилно няма да се вдървиш. Всъщност тежкия клек доста добре разтяга мускулите на краката. Приятелите ми, които не тренират с тежести не са достатъчно разтегнати да направят пълен клек, или да направят тяга.
тренирай цялото тяло с базови движения - клек, тяга, военни преси, набирания, обръщане, лег. 3-5 повторения на движение. Не мисли за калории и съотношения в началото.
Можеш да започнеш за начало с 5х5 или starting strength - докато овладееш техниката и качиш работните килограми.
CarnalK,ти сигурен ли си в това,което казваш?!Пробвал ли си го ?! Занимаваш ли се с някакъв скоростно-силов спорт,в който е важно да си максимално бърз,рязък,максимално бързо да можеш да смениш посоката и т.н. ?!
Преди и аз го твърдях,но който каквото ще да ми казва,мене тежките тяги и клекове ме вдървяват ! Винаги преди да започне сезона правих 2-3 месеца щанги,тежко,малко повторения и знаеш ли какво ? Като започнеха тренировките бяха винаги по-бавен и вдървен! На някои може тежките клекове и тяги да не му се отразяват зле на бързината,на мене ми се отразяват зле ! Ти занимаваш ли се с нещо друго,освен да тренирам с цел по-хубаво тяло ?
Знаеш ли какво? Поради едно възпаление на коляното,от скоро започнах да тренирам долната част тежко.5-6 тренировки бях направил за 1 седмица и определено се чувствах скован,вдървен и по-бавен.На един мач,преди нялоко дена,направих един спринт,в който трябваше да дам всичко от себе си и разтегнах задното бедро.
12.09.12
13:29
Като загрееш и разтегнеш, пак ли си вдървен?
и прочети тази статия http://daobg.com/index.php?showtopic=13610
Мнението беше редактирано от Пламен Петров на 12.09.12 13:34.
Тренирам Муай Тай, а от 2 седмици и Бразилско джу джицу. Треноровки “за тяло” не правя. Нямам достатъчен опит със съпътстващи тренировки с и без щанги, за да сравня за мен. но като се сравня с други момчета, с които почнахме по едно и също време, то аз качих най-бързо височината на ритниците, при все, че съм на 26, а някой от тях на по 17. Едно и също тренираме.
Сигурен ли си, че вдървяването е от щангите?
Но това, което казвам не съм го измислил аз, просто повтарям каквото съм научил от знаещи и можещи хора. И аз тренирам с тежки клекове и тяга и тн. по препоръка. както и няколко други момчета във форума. И не усещам щангите да ме одървят. Само хубавите жени ме одървят :D
Тази статия съм я чел отдавна.
От какво друго може да е вдървяването ? Стречинг правя след всяка тренировка-2 кръга от по 5-6 упражнения по 20-30 сек. задържам всяко.Сигурен съм,че е от щангите.Не казвам,че при всеки ще е така,казвам какво наблюдавам върху себе си.
13.09.12
10:28
Така .... вчера говорих със сенсея и ми каза да правя повече повторения с по-малко килограми.... като качвам килограмите, но бавно.
Другото - клековете - каза ми да не ги правя засега, защото съм достатъчно тежък и това ще е допълнително натоварване в/у колената.
Според мен има право....
едит: добре де .... прочетох статията в дао ... кои базови упражнения да избера т.е за цялото тяло?
Мнението беше редактирано от Petar Kostadinov на 13.09.12 10:48.
13.09.12
10:37
казано от camael на 12.09.12, 14:36:
От какво друго може да е вдървяването ? Стречинг правя след всяка тренировка-2 кръга от по 5-6 упражнения по 20-30 сек. задържам всяко.Сигурен съм,че е от щангите.Не казвам,че при всеки ще е така,казвам какво наблюдавам върху себе си.
Вдървяването е от начина на изпълнение - ако го правиш максимално бързо няма как да си вдървен.
Освен това самия термин не е много коректен - за теб вдървяването е да си натегнат при ускоренията, за друг е да няма достатъчен обхват на движение, за трети - да не може да направи нещо максимално експлозивно.
казано от Petar Kostadinov на 13.09.12, 10:28:
Така .... вчера говорих със сенсея и ми каза да правя повече повторения с по-малко килограми.... като качвам килограмите, но бавно.
Другото - клековете - каза ми да не ги правя засега, защото съм достатъчно тежък и това ще е допълнително натоварване в/у колената.
Според мен има право....
Сенсея ти разбира от ОФП колкото аз от ракетомоделизъм ;)
Клековете за клековете и коленете - прави преден клек и бедрено разгъване, само полза ще имаш.
13.09.12
10:49
казано от James Hinks на 13.09.12, 10:37:
казано от camael на 12.09.12, 14:36:
Вдървяването е от начина на изпълнение - ако го правиш максимално бързо няма как да си вдървен.
Освен това самия термин не е много коректен - за теб вдървяването е да си натегнат при ускоренията, за друг е да няма достатъчен обхват на движение, за трети - да не може да направи нещо максимално експлозивно.казано от Petar Kostadinov на 13.09.12, 10:28:
Според мен има право....Сенсея ти разбира от ОФП колкото аз от ракетомоделизъм ;)
Клековете за клековете и коленете - прави преден клек и бедрено разгъване, само полза ще имаш.
а какви базови упражнения да избера да правя?
13.09.12
10:53
Преден клек, тяга, раменна преса, лег с раменен хват, кофички, набирания, обръщане, високо изтегляне от земя.
Като си усетиш коленете здрави след врем - почваш внимателно напади.
казано от CarnalK на 12.09.12, 13:34:
... то аз качих най-бързо височината на ритниците, при все, че съм на 26, а някой от тях на по 17. ...
Що се всеки иска да прилича на Ван Дам :D немога да разбера. Закво са ти високи ритници?
Щом тренираш Муай-Тай, значи си наясно че там в общи линии е хамалогия и от много техника и нинджа изпълнения няма нужда ;) риташ мощно в краката и трупа и всичко щи е 6. Според мен на 26 малко си позакъснял за Муай-Тай, тренирай си BJJ и си гледай кефа. Там поне шанса да направиш някоя травма е по-малък. Осен ако под Мутай-Тай неразбираш Тай-Бо :D
James Hinks,прав си! И на мене думата ‘’вдървен’’ не ми изглеждаше много точна,но не се сетих за друга.Точно натегнати си ги усещам краката.
казано от Wolfy на 13.09.12, 11:06:
... то аз качих най-бързо височината на ритниците, при все, че съм на 26, а някой от тях на по 17. ...
Що се всеки иска да прилича на Ван Дам :D немога да разбера. Закво са ти високи ритници?
Щом тренираш Муай-Тай, значи си наясно че там в общи линии е хамалогия и от много техника и нинджа изпълнения няма нужда ;) риташ мощно в краката и трупа и всичко щи е 6. Според мен на 26 малко си позакъснял за Муай-Тай, тренирай си BJJ и си гледай кефа. Там поне шанса да направиш някоя травма е по-малък. Осен ако под Мутай-Тай неразбираш Тай-Бо :D
Навсякъде можеш да получиш травма, всичко зависи от спаринг партнъорите ти. Никога не е късно да започнеш нещо, което ти харесва.
казано от Wolfy на 13.09.12, 11:06:
хамалогия, хамалогия, колко да е хамалогия? Ако беше толкова проста техниката след 6 месеца всички щяха да го могат. Ама нещо май не е така. Що ли?
Аз си гледам кефа и нямам състезателни амбиции. И освен МТ съм изпробвал и други неща.
А и ако мислиш, че при БДД на моя ръст и килограми няма опасност от травма при някое премятане...
казано от martinski на 13.09.12, 11:14:
Навсякъде можеш да получиш травма, всичко зависи от спаринг партнъорите ти. Никога не е късно да започнеш нещо, което ти харесва.
Прав си нищо че си седнал, но все пак от собствен опит Муай-Тай носи доста травми ако тренираш сериозно. Неизменно някой щи обърне колянце и ще се нахендриш. Шутовете по чувала калцират пищяла, което ако имаш здрави кости е ок (може би не) ама ако не носи доста негативи. Иначе да съгласен съм, всеки може да си тренира каквото му е кеф, стига да не се преебе заради някакви фалшиви очаквания да стане нинджа и безцелно напъване, което в последствие ще донесе повече негативи от колкото позитиви.
BJJ най-много да поразстегнеш туй-онуй, малко щи парят пръстчетата в началото докато свикнат с гито и стига да си изрязал ноктите преди тренировка всичко ще е 6 :D
казано от CarnalK на 13.09.12, 11:25:
хамалогия, хамалогия, колко да е хамалогия? Ако беше толкова проста техниката след 6 месеца всички щяха да го могат. Ама нещо май не е така. Що ли?
Аз си гледам кефа и нямам състезателни амбиции. И освен МТ съм изпробвал и други неща.
А и ако мислиш, че при БДД на моя ръст и килограми няма опасност от травма при някое премятане...
Аз не казвам че техниката е проста въпреки, че е не е от най-сложните освен ако не тренираш традиционния Муай-Тай.
Иначе незнам как са те пуснали да се мяташ в BJJ при положение, че до колкото разбирам тренираш съвсем от скоро. Аз си спомням, че доста време си тупках по татамито с падания напред, назад, настрани, кълбета мълбета и кво ли не докато ме пуснат някой да ми приложи Учи Мата. ;)
Мнението беше редактирано от Wolfy на 13.09.12 11:33.
казано от Wolfy на 13.09.12, 11:25:
..Иначе незнам как са те пуснали да се мяташ в BJJ при положение, че до колкото разбирам тренираш съвсем от скоро..
Това колко му е опита на човек в зала не е никав показател за способностите му. Треньора преценява кой да го мета или кой той самият да мята.
Виждал съм умения, бързана, сила...от хора, които никога не са стъпвали на татамито-хора, чиито способности няма да забравя цял живот. Хора, които са ме карали да мисля, че истинските бойци са някъде по улиците, защото тези, които трупат колани и данове са се оказали далеч по-слаби от тях...
Просто някой хора се раждат шампиони, а това дали 1 шампион е с титли или без няма значение...
Към автора на темата: вдигай бързо, не спирай да се движиш в залата и се прибирай от фитнеса на спринт, вкъщи вече можеш да разтегнеш на спокойствие.
Мнението беше редактирано от Val S на 13.09.12 14:43.
Да се изясним - не става въпрос за Учи Мата, а за други варианти от колена примерно. Не че и при клинчовете в МТ не се случва да ти подложи партньора крак. Пак казвам състезателни амбиции нямам. Имам желание да тренирам бойни изкуства. Пробвах айкидо, винг чун, крав мага, МТ на две места. Това ми хареса и това правя. Хареса ми, че е яката работа - натоварва те психически и те разтоварва психически. Нищо против хората, които тренират айкидо, винг чун и тай чи - но просто не ме привлича изучаването на източната философия. Ако исках да се социализирам с противоположния пол щях да ходя на йога и зумба :D
До колко са чести травмите в различните бойни изкуства нямам статистика, ама - който го е страх от мечката не ходи в гората. Минали са ми годините, когато мислех, че всичко що хвърчи се яде и всичко що тече се пие. Не съм от най-смелите, които на момента ще се хвърлят да правят нещо. И пак - по-добре късно, отколкото никога.
Ми ок де, ти си знаеш най-добре :)
Пожелавам ти безаварийни тренировки
BTW бойните ИЗКУСТВА винаги са съпътствани от неща като религия, философия, етика и т.н. на другото му се вика просто спорт.
казано от CarnalK на 13.09.12, 15:43:
Ако исках да се социализирам с противоположния пол щях да ходя на йога..
Йогата си е практика в БИ не от вчера. Гледам непрекъснато се пръква информация по темата и в интернет, даже цели сайтове от рода на йогафорфайтерсточкаком и прочие разбираш ‘и...а групата, която посещавам от има няма от седмица по неква нелепа случайност силния пол сме повече...шантава работа братче, на къде е тръгнал тоя свят...