15.09.12
11:00
Здравейте!Реших и аз да си направя дневник,надявам се да получа полезни съвети от Вас!Малко за мен-казвам се Веселина Христова,на 34 години,семейна с дете!Мерките ми са-височина 154,тегло в момента 46!Целите ми са да сваля 2кг залепили се на талията ми!До преди 2 години ‘’тренирах’‘у дома.....имам си лежанка за коремни преси,гири и степер за кардиото!Беше ми достатъчно да поддържам добра форма!За мен е достатъчно да имам ‘’плосък корем’‘и лек релеф на ръцете и краката/добре оформен бицепс,трицепс,задно рамо....прасец и стегнати бедра и дупе/.Поради здравословен проблем прекратих ‘’домашния фитнес’’ за почти две години!От един месец започнах да ходя на фитнес зала,но няма фитнес инструктор!Тренирам 4 пъти седмично!Понеделник-кардио/2км на пътека/,бицепс-3 серии по 20…....трицепс-3 по 20….коремни преси-3 серии по 25,за долна преса 3 по 15!Гребане с дъмбели от лицев лег-3 серии по 20/4кг дъмбел/.Вторник-почивка!Сряда-кардио-2км,коремни преси/повтарят от понеделник/......сгъване за задна част на бедрото на лежанка по 10 кг-3 серии по 15,за предната част на бедрото-3 серии по 15,разтваряне на абдуктор машина -3 серии по 15/15кг/,упражнение за дупе-кучешка поза,тялото е подпряно на колене и длани,коремните мускули леко обтегнати-единия крак се повдига на 90 градуса,така ги редувам 3 серии по 30/.Четвъртък се повтаря тренировката от понеделник!Петък-почивка!Събота-тренировката от сряда!Неделя-почивка!
Изключила съм от менюто си-газирани напитки,всичко сладко и тестено/пици,дюнери,мекици,баници,хляб/,алкохол си позволявам един два пъти седмично по чаша бяло вино,не пуша!Консумирам много плодове и зеленчуци!Пия малко вода може би по 1.5 л на ден!И по едно кафе на ден!Приемам съвети относно храненето ми и тренировките!
Темата беше редактирана от Veselina Hristova на 15.09.12 13:09.
Премести кардиото след тежестите и намали малко повторенията и увеличи тежестите. От тия безбройни повторения няма голяма файда. Ако искаш да стягаш задника, няма да е зле да започнеш да клякаш, наблегни повечко на свободните тежести. Културистка няма да станеш, тъй че недей да бягаш от щангата. Иначе за храненето, напиши си по-подробно какъв ти е хранителния режим и все някой ще ти нашока канчето :D
Мнението беше редактирано от Wolfy на 15.09.12 13:04.
15.09.12
13:19
Благодаря за съвета,ще изместя кардиото!
Мнението беше редактирано от Veselina Hristova на 15.09.12 13:27.
казано от Veselina Hristova на 15.09.12, 11:00:
...Приемам съвети относно храненето ми и тренировките!
Опитай се да минимизираш въглехидратите в храненето си,за сметка на увеличаване на мазнините.Опитай го няколко месеца,ако не те устройва,не го продължавай.По-лекият вариант е разделно хранене,не смесвай в едно хранене мазнини и въглехидрати.Що се отнася до тренировките,подкрепям колегата по-горе.Само бих допълнил,стреми се да правиш многоставни упражнения-клекове,тяга,ФКТ,раменни или военни преси,не бягай от тежките килограми и малките повторения,до 6,7.
Успех! (y)
казано от metalex на 15.09.12, 21:27:
разделно хранене,не смесвай в едно хранене мазнини и въглехидрати.
Това НЕ е разделно хранене... (headbang)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.09.12 12:17.
Само бих допълнил,стреми се да правиш многоставни упражнения-клекове,тяга,ФКТ,раменни или военни преси,не бягай от тежките килограми и малките повторения,до 6,7.
ФКТ? Тежки военни преси и тяга? За човек, който тренира от месец в зала без треньор? Сериозно??? (tmi)
казано от Veselina Hristova на 15.09.12, 11:00:
...Приемам съвети относно храненето ми и тренировките!
Само бих допълнил,стреми се да правиш многоставни упражнения-клекове,тяга,ФКТ,раменни или военни преси,не бягай от тежките килограми и малките повторения,до 6,7.
Успех! (y)
За начинаещи, които нямат сърдечна издръжливост, още по-малко мускулна им предлагаш повторения до 6-7?
Какво значение има сърдечната издръжливост (каквото и да значи това) с броя на повторенията? Това да не е кардио?
Всъщност, многото повторения изискват повече време под натоварване, повече кислород, от там повече сърдечно-съдова и мускулна издръжливост.
Затова за начинаещите са подходящи МАЛКО повторения и повече серии - за да изградят техника, сила и издръжливост. По-лесно е да следиш и подържаш техниката в няколко повторения, от колкото в много. А и тук изобщо не говорим за серии до отказ, те са противопоказни. Да не говорим, че 7 повторения не са малко. а базовите упражнения ако не почнеш да ги учиш като начинаещ, когато все още си слаб и вдигаш смешни тежести, после като заякнеш и почнеш да ги правиш с по-тежко, но нямаш изградена техника, опасността от травма е по-голяма.
Мнението беше редактирано от Петко К на 15.09.12 22:46.
казано от Margaritka на 15.09.12, 21:35:
ФКТ? Тежки военни преси и тяга? За човек, който тренира от месец в зала без треньор? Сериозно??? (tmi)
Аз също тренирам без треньор,е и?!Всичко,което съм научил за правилното изпълнение на клек,тяга,и прочее,е от интернет.В нашата зала няма от кого да науча тези движения.И да,Петко К е прав,че те се учат,докато ти самият се учиш да тренираш изобщо,защото после става късно.Аз например клека и тягата започнах да ги уча едва когато станах на 50,и знам трудностите,през които минах.Правенето на серии от 6-7 повторения,спирането преди отказа,по-големите почивки от 2-4 мин.,не напрягат сърдечно съдовата система,а не затрудняват и ЦНС.Излизаш от тренировка с повишен тонус,а не пълзейки.
Що се отнася до разделното хранене-несмесването на въглехидрати с мазнини също е разделно хранене.Повече по въпроса-ей тука има колкото щеш http://www.probagreshka.com/razdelno-hranene/
П.П. Имам дневник,но е във форума на Милко-Спайдър спорт.Не съм привърженик на попълването на еднакви дневници в няколко форума.
Мнението беше редактирано от metalex на 16.09.12 08:57.
казано от Петко К на 15.09.12, 22:45:
Какво значение има сърдечната издръжливост (каквото и да значи това) с броя на повторенията? Това да не е кардио?
Всъщност, многото повторения изискват повече време под натоварване, повече кислород, от там повече сърдечно-съдова и мускулна издръжливост.
Затова за начинаещите са подходящи МАЛКО повторения и повече серии - за да изградят техника, сила и издръжливост. По-лесно е да следиш и подържаш техниката в няколко повторения, от колкото в много. А и тук изобщо не говорим за серии до отказ, те са противопоказни. Да не говорим, че 7 повторения не са малко. а базовите упражнения ако не почнеш да ги учиш като начинаещ, когато все още си слаб и вдигаш смешни тежести, после като заякнеш и почнеш да ги правиш с по-тежко, но нямаш изградена техника, опасността от травма е по-голяма.
Разбира се, че трябва да ги учиш като начинаещ, но повярвай ми много са малко единиците, които биха схванали упражненията, без външна намеса и помощ от някой.
Вариянта с малко повторения и повече серии - добре, съгласна съм.
Аз виждам добри резултати при повече повторения с по-малко килограми, докато се научи правилната техника.
Ще дам и пример:
Начинаещ прави раменна преса с дъмбели, успява да направи с чиста техника с 4кг, 12 повторения.
Взима 6кг. и прави 4-5 криви, понеже му тежат. Е, по-добре ли е да прави с по-малкото килограми 6-7 повторения, при наличието, че може да направи двойно повече повторения? И според теб това няма полза, че прави повече повторения с чиста техника?
Размишлявам си, може и да греша.
Мнението беше редактирано от Miyu на 16.09.12 09:31.
16.09.12
09:57
Добро утро!:)Благодаря за съветите......от прочетеното до тук,от днес оставам кардиото за края на тренировката!Ще добавя клекове плие,4 серии по 20 за разкош ;)и за да има полза!Днес ще бъда във залата,ще опитам и със военните преси.....наистина ли са нужни?Все пак аз имам да свалям само 2 кг и те са се ‘’залепили’‘около талията!Но ще опитам днес,видях как се изпълняват!Малко е трудно така без фитнес инструктор,а и съм единствената жена в залата!Хубав ден от мен!:)
казано от Veselina Hristova на 16.09.12, 09:57:
Все пак аз имам да свалям само 2 кг и те са се ‘’залепили’‘около талията!
http://www.bb-team.org/articles/3988_mitichnite-2-kg-idealat-za-tankata-zhena
казано от Marina на 16.09.12, 09:15:
Затова за начинаещите са подходящи МАЛКО повторения и повече серии - за да изградят техника, сила и издръжливост. По-лесно е да следиш и подържаш техниката в няколко повторения, от колкото в много. А и тук изобщо не говорим за серии до отказ, те са противопоказни. Да не говорим, че 7 повторения не са малко. а базовите упражнения ако не почнеш да ги учиш като начинаещ, когато все още си слаб и вдигаш смешни тежести, после като заякнеш и почнеш да ги правиш с по-тежко, но нямаш изградена техника, опасността от травма е по-голяма.Разбира се, че трябва да ги учиш като начинаещ, но повярвай ми много са малко единиците, които биха схванали упражненията, без външна намеса и помощ от някой.
Вариянта с малко повторения и повече серии - добре, съгласна съм.
Аз виждам добри резултати при повече повторения с по-малко килограми, докато се научи правилната техника.Ще дам и пример:
Начинаещ прави раменна преса с дъмбели, успява да направи с чиста техника с 4кг, 12 повторения.
Взима 6кг. и прави 4-5 криви, понеже му тежат. Е, по-добре ли е да прави с по-малкото килограми 6-7 повторения, при наличието, че може да направи двойно повече повторения? И според теб това няма полза, че прави повече повторения с чиста техника?Размишлявам си, може и да греша.
Не грешиш, и Петко не греши...обаче хората са толкова различни, че няма абсолютна истина, как се тренира “начинаещ”...Някои хора с влизането в зала са дърпали 100 тяга, други и с лоста два месеца не могат да схванат едно просто движение. Някои имат генетично по-силни мускулни групи, те доминират над другите и се получават дисбаланси. Други са с криви гръбнаци, рамене и т.н.
И нито Марина, нито Петко имат толкова много опит в огромната палитра на тренирането, че да кажеш, начинаещия тренира с еди-колко си повторения, в еди колко си серии.
За това са персоналните треньори(не тип Финфо, LA и подобни), за да познават материята и да подхождат към всеки ИНДИВИДУАЛНО!!!
Това е толкова субективно, че даже не ми се почва да пиша.
казано от Marina на 16.09.12, 09:15:
Ще дам и пример:
Взима 6кг. и прави 4-5 криви, понеже му тежат. Е, по-добре ли е да прави с по-малкото килограми 6-7 повторения, при наличието, че може да направи двойно повече повторения? И според теб това няма полза, че прави повече повторения с чиста техника?
От 4 до 6 кг. скока в тежеста е 50%! В този случай вместо да мъчи серия до отказ на 12 повторения с 4 кг, да направи 4-5 серии по 8 със същите тежести и кратки почивки. Или щом е стигнал до 12 повторения с 4 кг, при всички случаи е добре да увеличи тежестите, но не веднага на 6, а на 5 кг и да почне от 6 повторения на тази тежест, докато пак стигне до 12.
И не казвам, че няма файда да правиш с много повторения, но.... именно заради малки тежести, които ползват начинаещите не е толкова ефективно. Един напреднал ще направи 12 повторения с прилична тежести и ще има тренировъчен ефект, докато един начинаещ, дето макса му на лег примерно е 40 кила, ще трябва да помпа многото повторения само с лоста.
16.09.12
10:59
Тежести,тежести,мн килограми:)))))тренирам с гири от по 4 кг за бицепс и трицепс.....правя 3 серии по 20….....значи трябва да намаля на 10 и да увелича кг на дъмбела.........струва ми се,че ще ми са мн тежки и нищо няма да мога да правя !
Имах предвид общо 4, значи 2х2кг и следващото 2х3кг ...
Славко е прав, че за всеки е индивидуално.
Няма да навлизам повече в подробности, разбрах и твоята логика.
16.09.12
12:14
Благодаря ,Марина! :)
16.09.12
19:39
Трябва да започна да споделям как е минал денят ми може би;))))).....Хранене-в 7.00 чаша топла вода....8.00-200гр порция макарони със нискомаслено сирене......10.00ч-една праскова.....12-нискомаслено кисело мляко със суп.лъжица пчелен прашец,разтворен от вечерта/по принцип го хапвам за закуска,но не можах да устоя на макароните/.....14.00ч-зелена пиперка пълнена със нискомаслено сирене......В 16.30 отскочих до фитнес залата-днес нямаше абсолютно никой,личи си,че зимата идва и градчето е опустяло.Това ми е последната 4-та тренировка за тази седмица!Работих върху горна част на тялото+корем+кардио!Започнах с лека разгрявка!После с гирите/3 кг/за трицепс по 10,бицепс по 15,предно рамо по 10…..като между упражненията оставях интервал от по 2 мин.За корем на лежанка серии по 20 и долна преса серии по 15.Така от всичко по 3 серии!Аааа. и гребане с дъмбел/4кг/ на серия по 10!Опитах и със военните преси.....изтощаващи са,успях да направя две серии по 7!След всичко това почивка от 5 мин и на пътеката-3 км,като близо 1 км го провървях със скорост 4 км/ч......Интересно,не се измарям след фитнес,напротив чувствам се отлично!Прибрах се у дома,приготвих си първокласничката и сега ще приготвя вечеря!От която ще си позволя 2 парчета риба хек.....панирана и картофено пюре!За целият ден съм изпила отново само 1.5л вода!