16.09.12
11:18
Преди известно време прочетох статия, която считам ще е интересна за мнозина или поне може да се получи дискусия и всеки да сподели опита и възгледите си.
Темата на статията беше: Кое да е първо - кардиото или тренировката с тежести с оглед натрупване на мускулна маса и минимизиране трупането на мазнини в периода на качване на килограми?
Статията разглежда изследване,проведено в Бразилия, в което участват 10 спортиста. Те преминават през два тренировъчни протокола. Единият е изпълнен по следния начин: 30 минути кардио на стационарен велосипед със 75% от максималния сърдечен ритъм, последван от 30 минути тренировка с тежести, състояща се от 4 упражнения: избутване на щанга от хоризонтален лег, клек, придърпване на вертикален скрипец и екстензии за квадрицепси. Четирите упражнения са изпълнени с по 3 серии, 8 повторения на 75% от максимума с 90 секунди почивка между сериите.
Втория тренировъчен протокол е със същите хора, със същите упражнения и натоварвания с тази разлика, че кардиото е било второ по ред след тренировката с тежести.
По време и след тренировката са следени хормоните тестостерон и кортизол.
При двата начина на тренировка и кортизола и тестостерона се покачили след първия половин час. Интересното е след този половин час. При втория протокол тестостеронът започнал да пада след първите 30 минути и в края на цялата тренировка бил на начални нива от преди започване на заниманието. При “кардио първо” протоколът тестостеронът продължил да се покачва и след първия половин час и в края на цялата тренировка бил значително по-висок от този, при който силовата тренировка била първа.
Кортизолът и при двете групи се покачил до първите 30 минути и после или останал на същите нива, или концентрацията му спаднала незначително.
От тук изглежда, че е по-добре да се прави първо кардио, ако сметнем, че моментните концентрации на Т и К са от значение за хипертрофията в общ план.
Какви са вашите мнения по въпроса?
16.09.12
11:36
Отговор:
Моментните концентрации на Т и К не са от значение за хипертрофия в общ план
Не знам дали съм достатъчно умен за да ти отговоря на този въпрос, тъй като био-химията ми е твърде далечна и знанията ми там са ограничени. Аз си знам от едно време: едно си баба знае, едно си баба бае, тоест: първо тренировка с тежести, после кардио с около 65% от максималния сърдечен ритъм. Причина: по-високи запаси от аденозин трифосфат в началото на тренировката спомагащи за преодоляване на по-големи съпротивления. Намаленото ниво на гликоген в края на тренировката със съпротивление, спомагащо за по-пълноценно разграждане на мазнини по време на кардио. Но най-вероятно греша.
Четох по този въпрос преди време и мнението на един американски треньор доста ми допадна. Твърдението му е че ако човек иска в 1 ден да тренира кардио и с тежести, най-добрия вариант е да се правят двуразово, примерно сутрин и вечер. А най-добрия вариант е в отделни дни.
Мнението беше редактирано от Dampio на 17.09.12 20:48.