14.09.12
14:10
Здравейте,
От известно време се занимавам със стрийт фитнес, имам около година и 3 месеца стаж вече. Освен това отделно тренирам краката си. Бих искал да ми помогнете да разбера коя е най-добрата тренировъчна програма за мен, понеже в интернет има толкова много, че не знам кое да избера. Основната ми цел е да тренирам за мускулна маса и сила, като едновременно с това да научавам нови умения. Преди 2-3 дни задържах задната везна 3-4 секунди, но като я пробвах днес пак не я можех :(
Темата беше редактирана от nnnn на 02.10.12 11:45.
14.09.12
15:24
Тренирал съм лостове по всякакъв начин и сплит и всичко в 1 ден и какво ли не. Най-доволен останах от като тренирам all in 1 :) Защото направих доста силова издържливост. Ако искаш пък сплит, който е по-удачен вариант за “маса” (трудно е на лостове). А относно задната везна тя иска здраво рамо, трицепс, гръб, корем ! Избора е твой, пробвай от всичките варианти и ще разбереш кой работи най-добре за теб.
Не ме разбра явно... мускулите ми са доста силни за везната, мога драгон флаг на земята с лекота, имам здрави рамене, понеже се набирам и правя кофи с тежести и упражнявам хендстанд прогресии. Веднъж задържах везната около 3-4 секунди, тогава се бях мотивирал страшно много, но след това като пробвах не я можех пак :( Как по дяволите е възможно това ???
15.09.12
00:07
Аз не я мога, но от многото четене по темата из руски,украински,американски гимнастически и лостаджийски форуми мога да ти кажа, че за задната везна най-голяма роля играе кръста..Затова трябва да го упражняваш поне 1-2 седмици и нагоре..А в домашни условия ще стигнеш до 1 положение и от там няма как, затова се иска да отделиш 20-30 лв. за зала и си готов..(макар да не си струва да ходиш само за едната тренировка на кръста)..
Аз пък си мисля че има хора с такава структура която не позволява задна везна... На мен ми е супер неприятно да е правя защото просто имам чувството че ще ми се скъсат мускулите на раменете от усукване и ми е някво супер неестественно положението... Не че няма да е ковна сигурно 30 секунди холд ако се напъна ама файда..... :D
Зарежи го тва упражнение и без тва не е класно.....
Иначе упражнението което може да ти помогне се казва “skin the cat” С него ще се разтегнеш а после може да холдваш само с 1 изпънат крак докато свикнеш.... или с разтворени крака..
Даа... Всичко това съм го пробвал... запоследно можех с един крак около 15 секунди и после веднъж само 3-4 секунди везната. Просто не разбирам защо като ВЕЧЕ съм я направил, не мога пак ???
15.09.12
13:01
Почини 2 дни, яж много през това време и спи достатъчно и след това пробвай пак. Успех :)
Ще я пробвам :)
А някой ще може ли да ми каже нещо еквивалентно на набирания с тежести, понеже вече няма да имам на разположение :(
16.09.12
01:38
Аз се сещам за няколко начина -
1. Забави негативната част на набирането и експлозивно се набери нагоре
2. Направи цялото набиране бавно. Например 30 сек. нагоре и 30 сек. надолу
3. Прави негативни пускания с една ръка
4. Набирай се в L-sit
казано от Manigga на 15.09.12, 00:34:
Аз пък си мисля че има хора с такава структура която не позволява задна везна... На мен ми е супер неприятно да е правя защото просто имам чувството че ще ми се скъсат мускулите на раменете от усукване и ми е някво супер неестественно положението...
Грешно мислиш. Това, че раменните/гръдните ти мускули са пренатегнати не означава, че конструкцията на ставата ти не позволява такъв обхват на двивение.
Добре, може и така да е...
Ще използвам случая ако може да ми отговориш на един въпрос като стана въпрос за стави въпреки че е малко извън темата :)
Разтягането за шпагат всеки ден ли е добре да се прави ? И болката в тазобедрените стави да се пренебрегва ли ?
казано от Manigga на 16.09.12, 15:06:
Добре, може и така да е...
Ще използвам случая ако може да ми отговориш на един въпрос като стана въпрос за стави въпреки че е малко извън темата :)
Разтягането за шпагат всеки ден ли е добре да се прави ? И болката в тазобедрените стави да се пренебрегва ли ?
Не мога да ти кажа какво да правиш всеки ден и какво не.
Мога да ти кажа да не пренебрегваш болката - тя е сигнал за нещо лошо, което предстои да се случи.
Друг е въпроса с идентифицирането на усещането болка: както неведнъж съм писала, хората категоризират една цяла гама от усещания с понятието “болка”...та, “болката” може да е: 1. усещане за парене, опъване при разтягане на мускула 2. остро опъване от преразтягане на сухолжилие 3. остра прободна болка породена от засегнат нерв 4. тъпа болка от допир/удар на кост в залавната му стана ямка.
В нито един от случаите не те съветвам да продължаваш да напъваш въпреки усещането, но разпознавайки го, можеш да коригираш начина на изпълнение и да разбереш потенциала на мускула да бъде разтегнат и ставата да бъде “отворена”.
Мм аз така си зададох въпроса понеже четох мнения относно шпагата че няма начин да стане без болка и то доста... Така че ако искаме шпагат трябва да се примирим с нея... някви такива неща...
Иначе това с установяването на болката... при мен не е нито от сухожилия нито от мускули а от самата тазобедрена става... За мъжки шпагат става дума.. и си боли остро точно там отстрани :D Тренера ми каза да пробвам с прием на Магнезий и Цинк та от 3-4 дни пия и ще видя дали има ефект.. като ще намаля и натиска при опитите...но то па без натиск никъв напредък.... ама ще видим..
Ок, мерси за отговора :)
казано от Manigga на 17.09.12, 12:01:
Мм аз така си зададох въпроса понеже четох мнения относно шпагата че няма начин да стане без болка и то доста... Така че ако искаме шпагат трябва да се примирим с нея... някви такива неща...
Пак казвам - зависи от болката. И зависи за колко време искаш да направиш шпагат, в смисъл - срокове ли гониш? И защо точно искаш да направиш именно шпагат, а не, примерно стойка на една ръка?
Както казах, болката е индикация за настъпваща криза в тялото...ти прецени дали да я игнорираш, или да се вслушаш, ако я пренебрегнеш, тялото рано или късно ще ти го върне по някакъв начин. Не казвам да спреш, просто промени тактиката.
Иначе това с установяването на болката... при мен не е нито от сухожилия нито от мускули а от самата тазобедрена става... За мъжки шпагат става дума.. и си боли остро точно там отстрани :D Тренера ми каза да пробвам с прием на Магнезий и Цинк та от 3-4 дни пия и ще видя дали има ефект.. като ще намаля и натиска при опитите...но то па без натиск никъв напредък.... ама ще видим..
1. Болката от костна компресия е тъпа, като удар на две твърди повърхности.
2. Ако имаш остра (пареща) болка отстрани, може да се нерв или прищипана мека тъкан.
3. Магнезия и цинка са много хубави добавки, но с нищо няма да повлияят върху генетично заложения ти потенциал за движение в ставите :)
Само Жан Клод Ван Дам може да прави шпагат със свирепите болки, докато дъртия монах му къса сухожилията с некви въжета/даже беше озвучено/... (giggle)
С болка и то доста можеш да си докараш толкова сериозна травма, че не ми се мисли дори. Шпагат се прави с кратки, но ежедневни разтягания на всички сухожилия по краката, а не само на вътрешните.
При мен беше много трудно, но успях с 20секундното постепенно разтягане. Опъваш, задържаш 20сек, опъваш още 2санта, задържаш още 20сек и т.н.
Оо това със Жан Клод беше брутално яко и звуците хахах :D
Аз иначе доста клипчета изгледах тия дни и си харесах бая упражнения та мисля че ще ми свършат работа и имам някъв план на действие вече.
Имаше и едно много добро с поставяне на книги под таза и постепенно се маха по една книжка... Така доста добре се контролират нещата.
Ок, благодаря ви за отговорите :)
02.10.12
11:12
казано от Georgi Ivanov на 15.09.12, 00:07:
Аз не я мога, но от многото четене по темата из руски,украински,американски гимнастически и лостаджийски форуми мога да ти кажа, че за задната везна най-голяма роля играе кръста..Затова трябва да го упражняваш поне 1-2 седмици и нагоре..А в домашни условия ще стигнеш до 1 положение и от там няма как, затова се иска да отделиш 20-30 лв. за зала и си готов..(макар да не си струва да ходиш само за едната тренировка на кръста)..
Задната везна е едно от фундаменталните силови гимнастически упражнения и не се изисква само една мускулна група за да се изпълни. Трябва много стискане, здрави рамене, бицепси, изцяло ръце, крака, гъз и изключително здрав корем.
Трябва да се правят прогресии за да може мускулите да свикнат с изпълнението на упражнението и да достигнат нужната сила - прогресии с един свит крак, с два свити крака.
Отдавна я научих вече :) Сега ми трябва съвет как да я държа повече от 5 секунди :D