Състезание по лека атлетика ( 60m )

20.09.12
17:45

Здравейте, BB-Team. Обръщам се към вас за съвет. На 19 години съм и след 1 седмица ще имам състезание в зала на 60м. Ако може да ме посъветвате на какво да наблегна какво да правя през седмицата до състезанието и непосредствено преди него. Т.е. от към тренировъчна гледна точка и от към хранене преди старта. ;) :)

20.09.12
17:49

Значи да разбираме,че до сега нищо не си тренирал,нямаш треньори и до една седмица трябва станеш катил ?

1 седмица е твърде кратък период за подготовка.
Повторения. Това е разковничето. Повторен метод. Обърни внимание и на стартирането. Гониш взривност.

20.09.12
19:42

Не, не аз съм си лекоатлет тренирал съм, разбира се имам опит аз иначе нямаше да пускам темата. Много ясно че нищо няма да стане за 1 седмица. Та това го разбирайте, че съм тренирал. Въпроса ми е сега последната седмица както съм описал. Т.е. какво да правя през тази последна седмица. До сега съм тренирал редовно. Все пак реших да се допитам и до професионалисти. :)

Мнението беше редактирано от Deqn Zlatev на 20.09.12 19:58.

20.09.12
20:51

Почивай си тази седмица.
Колко ти  е личното на 60м.? Познаваш ли си съперниците? Какви са тия състезания септември месец, когато всички или си почиват или правят кросове.

Тренираш лека атлетика. Къде? При кой? Тренера ти не знае какво се случва със един спринтьор в седмицата преди старта?

20.09.12
22:19

Разбира се, че получавам съвети от треньора, но както вече казах все пак искам и мнението на професионалисти !!!
Просто съм задал конкретен въпрос и искам да видя вашата преценка по него. Пишете каквото мислите и кое ще е най-добре по въпроса според Вас. ;) :)

20.09.12
22:24

Стартове от блокчета, яка работа над стартовата реакция. Доускорението на 60-те метра няма такова голямо значение, важното е да си як и да излезеш пъргаво от блокчетата:)
Може лека щанга-обръщания от вис, качване в движение...и много леки подскоци с щанга...просто за тонус.

20.09.12
22:25

Като всичките тия неща, ти трябва да си ги правил.

20.09.12
22:32

казано от slavko на 20.09.12, 22:24:

Стартове от блокчета, яка работа над стартовата реакция. Доускорението на 60-те метра няма такова голямо значение, важното е да си як и да излезеш пъргаво от блокчетата:)
Може лека щанга-обръщания от вис, качване в движение...и много леки подскоци с щанга...просто за тонус.

Мерси много Славко макар и това все пак да знаеш много го оценявам ! Да на ясно съм с нещата дано всичко мине добре. Радвам се, че ми даде съвет. Благодаря ти ! ;)  А да те питам сега относно храненето вечерта преди състезанието и непосредствено преди него какво би ми препоръчал като идея :)

20.09.12
23:41

Може би в дните преди състезанието трябва чрез храненето да се заредиш мускулите с повече въглехидрати,гликоген. Както и черния дроб. Трябва да избягваш алкохолни питиета,ще ти се отразят катастрофално според мен. Може би трябва да пиеш слабо кафе,чай или какао за леко тонизиране. Много силният тонус може да подтисне нервните импулси. Не съм специалист по атлетика,но смятам че в нещата за които писах има резон.
И понякога също бягането,ходенето високо в планината увеличава хемоглобина и белодробния капацитет. И изобщо добрата вентилация на дробовете извън града и замърсения му въздух. Може би трябва да вземаш и по малко мед за подсилка. :)

21.09.12
08:31

Обяснявам ти и за храната. По принцип бегачите на дълги разстояния, правят едно много сложно зареждане с въглехидрати преди сериозни стартове, което не знам до колко работи, но се практикува от 50 години и явно работи...
При твоя случай е хубаво да си хапваш умерено в дните преди състезанията, каквото и да ти напиша, магии и нещо изключително няма да стане. Същото е трябвало да се получи в тренировките ти.
Вечерта преди състезанието не се тъпчи, хапни наистина нещо леко и малко и се НАСПИ!!!

Ако ще стартираш сутринта...може малко гейнер и аминокиселини, но НЕ яж големи порции храна(без месо, яйца). Ако имате серии и по-късно финали и не дай си боже минеш сериите, прихапвай бързи въглехидрати и се поддържай на ръба на глада...На финалите адреналина така те вдига, че последното което ще си мислиш е какво си ял:)

И друго...освен ако не загряваш и се готвиш за старта...намери си някъде и легни, не обикаляй и не се разхождай...остави си тялото да почива, особено кръста и краката.

21.09.12
15:55

Искрени благодарности за съветите ;) Ще спазя това, което ми казахте и дано всичко да мине добре.

21.09.12
15:57

Кажи какви и къде са състезанията де:)

21.09.12
16:24

В Добрич БФЛА то имаше тази година февруари ама аз не можах да отида и пак щяло да има та това ще бъде по скоро приятелска среща но все пак трябва да си подготвен и да се представиш добре. За да може евентуално на следващото състезание да се представя добре. ;)

27.09.12
20:58

Какво стана със състезанието бре, колко бяга?

02.10.12
14:59

Здравейте !!! Успях да финиширам 1-ви на финала с резултат 6.9 като не се раздадох напълно. Аз се притеснявах доста повече. Всичко мина супер. Благодаря много за съветите !!! ;) :)

02.10.12
19:06

Ще покажеш ли класиране от някой сайт? По начина по който пишеш ми изглеждаш като не много сериозно трениращ, а 6.9 “без да се раздаваш” е много висок спортен резултат за юноша. Преди години с такъв резултат мой познат стана републикански шампион за юноши старша възраст, като дори резултата му беше трети, мисля че, във вечната ранглиста на България. Извинявай, ама не вярвам да си бягал 6.9.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1