За колко време е нормално и здравословно да се свалят толкова килограма?

22.09.12
19:19

Става въпрос за около 8-10 килограма. Моля, да не се нахвърляте върху мен, не става въпрос за гладуване, а за яко спортуване и здравословен режим на хранене. Въпросът ми е, колко време е необходимо (ориентировъчно) за това да стане по здравословен начин, за да може резултатът да не се изгуби? Аз си мисля за около 3 месеца, но искам да чуя вашите мнения. Благодаря.

22.09.12
19:20

казано от indestructible e на 22.09.12, 19:19:

Става въпрос за около 8-10 килограма. Моля, да не се нахвърляте върху мен, не става въпрос за гладуване, а за яко спортуване и здравословен режим на хранене. Въпросът ми е, колко време е необходимо (ориентировъчно) за това да стане по здравословен начин, за да може резултатът да не се изгуби? Аз си мисля за около 3 месеца, но искам да чуя вашите мнения. Благодаря.

аз мисля,че по 4кг на месец е ок...

22.09.12
19:24

Да, 3-4 кг на месец е едно добро “темпо” на сваляне. А това дали ще ги качиш обратно е отделен въпрос и не е директно свързан (поне не само) със скоростта на сваляне.

22.09.12
19:26

Да, и аз така мисля. Все пак се занимавам със спорт постоянно, затова единственият проблем ще ми е храненето, но мисля, че вече съм си изградила дадени навици и няма да имам проблем. Благодаря ви :)

22.09.12
19:29

10-12 седмици,ама всичко е много относително.Общо взето за оптимално запазване на мускула,където и да съм чел по въпроса,казват повече от 450 гр седмично да не се сваля,ама сама се сещаш че реално тва е много трудно за следене и отделно че така за въпросните 8 килограма ще ти отнеме поне 16 седмици.

за 3-4месеца може да стане... разбира се тренировките ще направят така, че да свалиш мазнини а не мускули които красят в крайна сметка : )

казано от indestructible e на 22.09.12, 19:19:

Здравей,
8-10 кг за 3 месеца изглежда реално, но според мен си дай по-дълъг период.Дай си срок 6 месеца. Този срок по-скоро ще те разтовари психически и ще гледаш по-трезво на нещата. От опит знам,че когато те притиска даден срок то се допускат грешки, най-вече от излишното бързане.
Също така може да си поставиш  план минимум и план максимум. Да речем минимум 1,5 кг на месец  - максимум 3 кг месечно. Това пак е добре за психиката, така всичко ще протече много по-спокойно и ще се предпазиш от неразумни залитания и самоцелно сваляне на килограми.
След всеки месец се анализират нещата и се правят евентуално корекции ако е необходимо с цел движението по плана да е ОК :)

Мнението беше редактирано от Александър Георгиев на 23.09.12 10:58.

Noctis Caelum

23.09.12
12:12

2-3 месеца.

23.09.12
20:32

По 3-4кг. за месец си е умерено стресиращо за организма.

23.09.12
21:08

Общо взето мненията по-горе се припокриват, включително и моето - 10-тина кг за около 3 месеца.
И все пак, 10 кг при 100 кг. човек са едно, при 50 кг човек са ..друго.
Загубата на 20% от общото тегло зa 3 месеца, вече не ми се струва много добра идея.

Зависи от килограмите ти.

23.09.12
22:49

И аз съм изключително впечатлен как маса народ ти отговаря, стреляйки напосоки, без да знае нищо за теб (и явно всеки визира собствения си опит).

Това за колко време ще стигнеш до някъде, зависи от това къде си - колкото по-далеч си с излишък от генетично оптималното ти тегло - толкова по-бързо и лесно се сваля. Така ако например си 120кг, а имаш генетичен оптимум 60, 10кг ще ги стопиш за по-малко от един месец от момента, в който спреш простите въглихедрати, изчистиш солта и увеличиш дневното си потребление на вода с 40-50%. Ако обаче си 60кг, и това ти е генетичния оптимум, и искаш да свалиш 10 - и с яко кардио, и със стриктна диета може да ги бориш 5-6 месеца (естествено приемаме, че искаме да свалиш минимум активно тегло и максимум сланинка)...

24.09.12
13:26

Доказано е, че при жените най-траен ефект се постига, когато се сваля по половин, най-много по един килограм на седмица. Така се отслабва без да се вреди на тялото и в същото време сериозно се намалява риска от появата на ужасния йо-йо ефект. Ти си тренирай упорито и се храни умно, пък всичко само ще си дойде на мястото :)

24.09.12
16:19

казано от adriyana dimova на 24.09.12, 13:26:

Доказано е, че при жените най-траен ефект се постига, когато се сваля по половин, най-много по един килограм на седмица. Така се отслабва без да се вреди на тялото и в същото време сериозно се намалява риска от появата на ужасния йо-йо ефект.

Доказано? От кого? Кои са изследванията? В коя научна публикация да ги намеря? Това е чист broscience. В случая sisterscience може би ;)

Половин-един килограм на седмица просто е максималното възможно, ако говорим за свалени мазнини.

А йо-йо ефект не съществува, поне не според разбирането на повечето хора. Най-често виждам грешки в измерването на килограмите - стартирайки диета, обикновенно човек яде по-малко и съответно често има по-малко храна в тялото - ето ти 1-2кг, които не само не са мазнини, но дори не са и вода (която също се губи).

Така повечето си казват ‘О, аз свалих 6 кг за 2 седмици’. Да, ама не. Не е чудно че след още две сецмици, разбират, че отново са на изходните килограми. ‘Йо-йо ефект’. Да, ама не. Просто никога не са ги били свалили тези килограми.

24.09.12
21:36

Ей сега след няколко дни почвам стриктно режима. Нямам проблем с тренировките, но когато нещата се проточат много, губя мотивация и точно това ме притеснява :/ Защото съм влизала за 2-3 месеца в невероятна форма - по корема ми даже бяха започнали да се очертават плочки ( не много , но определено забележимо ), след което съм се отпускала - и следователно губела резултата. Тренирам си, но наруша ли се храненето, всичко се прецаква. :/ Дано да успея този път и да докарам нещата до край, че ми омръзна да спирам и пак да почвам. Лошото е, че всичките ми приятели са мързели, и когато тренирам, винаги го правя сама, което ме демотивира понякога.... ще видим.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1