23.09.12
10:57
Здравейте.
Чел съм теми , но така и не ми стана ясно , кое от двете е за покачване на маса и сила? Попринцип правя повече повторения отколкото серии , но ако може вие да ми кажете кое е по-доброто. На мен и двата варианта са ми удобни , въпросът е кой е по-ефикасният за мускулна маса и сила. Храненето ми е що годе добро. Тренирам през ден.
Програма - Гърди - бицепс , Гръб - Трицепс , Крака и рамо + коремни преси.
Ако темата не е във правилният раздел я преместете ако може.
Очаквам отговорите Ви. Благодаря.
Темата беше редактирана от Никсана на 23.09.12 10:59.
23.09.12
11:15
А бе аз ли съм на мнението,че колкото по-малко повторения,толкова повече тежест?Т.е ако искаш сила: По-малко серии с малко повторения и с много килограми,а за маса при всеки е различно,но като за начало ще е добре да дадеш някакви данни за теб...
казано от To Be or Not TO Be на 23.09.12, 11:15:
А бе аз ли съм на мнението,че колкото по-малко повторения,толкова повече тежест?Т.е ако искаш сила: По-малко серии с малко повторения и с много килограми,а за маса при всеки е различно,но като за начало ще е добре да дадеш някакви данни за теб...
Години - 16
Ръст - 186-7 см
Килограми : 80
Занивам се със стреет както и със отчасти фитнес от 6 месеца почти.
23.09.12
12:00
Стреми се сериите да са 3 максимум 4.Няма значение какво е упражнението.Целта ти е покачване на мускулна маса и се занимаваш със стрийт фитнес.Ако си способен да направиш повече от например 12 повторения (да кажем,че това е горната граница за мускулен растеж) набирания,кофи,лицеви опори и т.н. значи е време да сложиш тежест върху себе си,която да не ти позволява да прехвърлиш тези повторения.Сложи върху себе си килограми,с които ще можеш да направиш най-малко 5-6 или най-много 10-12 повторения.Ако правиш голям брой например 20,25,30 със собственото си тегло ще работиш само за тонус.Вторият вариант е да започнеш да изпълняваш по-сложни упражнения,в които ще промениш позицията на тялото си така,че ще застанеш в такава позиция,в която мускулът е по-слаб.Мисля,че се обърка доста.Прочети много внимателно тази статия. http://www.bb-team.org/articles/4287_kak-da-trenirame-na-lostovete-II-chast ОСОБЕННО ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА ТАЗИ ТОЧКА - ”Как да увеличим тежестта, без да увеличим тежестта? Ето това е ВТОРИЯТ вариант.Първият мисля,че ти стана ясен.Силно ти препоръчвам него.Според мен ако ходиш сам на лостовете и няма някой опитен лостаджия с теб,който да наблюдава техниката ти,когато изпълняваш по-сложните упражнения,не си струва да ги пробваш сам и да рискуваш контузия.При първия вариант (с допълнителната тежест) ти правиш вече ясните ти и добре познати упражнения (набирания,кофи,лицеви...).Да сложиш нещо върху себе си е елементарно.Пак казвам рискът от контузия е много по-малък и си сигурен в техниката си на изпълнение.Варианти са раница с тежест,дъмбел между крака,дискове и според мен най-подходящото - жилетка с тежести.Най-удобна е.
Поздрави и успех.
Мнението беше редактирано от Noctis Caelum на 23.09.12 12:03.
Маса и сила можеш да покачваш със 10/8/6 повторения в пирамида, със 5х5, със 5/3/1…
Друг пример с повече повторения:
Преди един месец кляках 19 пъти с 50кг. в една серия.
Сега мога да клекна с тях 28-29 пъти - СИЛАТА и ИЗДРАЖЛИВОСТТА растат.
От другата тренировка слагам 60кг и намалявам повторенията на 20 и пак така, докато не станат към 30 повторения.
Сила се покачва с малко повторения (1-6) и високи работни тежести. Издръжливост може да се постигне и с повторения до отказ. Маса се прави с 8-12 повторения. Храната, разбира се, има ключова роля.