уча се на по-добро хранене

Темата е заключена.

24.09.12
10:55

Започвам ОТНОВО да се уча на по-добро хранене...
Да, накупила съм си разни семенца от здравословен магазин и съм си направила някакви изчисления, които се надявам да са правилни...
Целта ми е да свалям килограми-мазнини предимно, защото мускулите така и така са ми малко
А имам излишни килограми - 162 см и съм 61-62 кг...
Направила съм си менюто след като прочетох темите за НВД!
Поствам си днешното меню, така и така това е дневник ;), а и защото нещо не ми излизат сметките както трябва...
10.00 -кисело мляко 2% - с шейк, чието съдържание ще опиша утре
13.00 - 200 гр карфиол на пара + 200 гр извара
17.30 - 90 гр кебапче + 150 гр салата целина
21.00 - 200 гр извара + 200 гр кисело мляко 1 %
Това като протеини не достига желаното количество - 2.6 гр х 61 кг (моето тегло) = 158.6 гр протеин
Ако го изям това, то ще съм изяла  около 127 гр. протеин, 49 гр мазнини, 88 гр въглехидрати
А всъщност трябва да изям 158 гр протеин, 14 гр мазнини, 61 гр въглехидрат
Как да се поправя...
Моля за помощ!

24.09.12
11:02

Ще се поправиш ако изхвърлиш тотално тоя режим дето си написала! :)

1.Няма и грам мазнини,да не говорим за 49 гр...освен ако чудотворния шейк,дето ще описваш не ги съдържа!
2.От посочените продукти,аз бих си сложил в устата само изварата!
3.Не умираш ли от глад с толкова храна?
4.Ще сваляш мазнини и ще запазваш мускул...а с какви тренировки ще става това?

Мисля, че ВМ-НВД е по-добре от НВД.

Мазнини ти трябват още, както и тренировки, иначе няма как да стане.

24.09.12
11:48

Мнения, много бързо ... искрено благодаря....тъкмо ще се поправям на момента ;)

Закуската - ще помоля утре да я изкоментираме, когато опиша какво “животно” е шейкът ;)
Обядът - защо да не е карфиол... аз го харесвам, нискокалоричен е , не виждам защо да не е добре...
Следобедна закуска - ще е към 17 часа, защото ще оставам до късно на работа и късно ще се прибера, но ОК, ще заменя кебапчето с шунка от магазина и салата
Вечеря - кисело мляко и извара...
Аз използвах http://calorienbalans.com за да ми пресмята ккал, протеини и др, но май не е много вярна... Ще се възползвам от fiday където се регистрирах...
Ето какво се получава - прикрепила съм файл дано се вижда

24.09.12
12:39

Тренировки - моите може би е силно казано, че са тренировки, защото всъщност ходя сутрин на аеробика , или на спининг по 1 час.... така, че е по-скоро активност... ;) Сега проучвам и сайтове за тренировки у дома, като виждам има много интересни неща...

24.09.12
12:49

1305 калории са прекалено малко при положение, че имаш и физическа активност. Ще изнемощееш с този режим за нула време. Пробвай го като толкова много искаш, но гаранция, че след седмица ще се чувстваш като труп.
Да замениш кебапче с шунка от магазина - ми да ти кажа честно разлика няма ... то и в двете няма грам месо. Вземи изяж една нормална пържола, поне някакъв качествен протеин да си набавиш, а не някакви колбаси, чието съдържание е непонятно и до ден днешен.

24.09.12
13:03

Nathan, благодаря за мнението.
Забравих да спомена, че като ме замерваха с някакъв уред -Танита, излезе, че около 1350 ккал ми трябват, за да съществува тялото ми, без да има активност .-не съм сигурна как точно се казва... Затова, съм решила да спортувам(аеробика) и да смаля калорийния приход до към 1000-1100 ккал, като това не ме затруднява... Пия много вода-около 3.5л и не чувствам глад...Но ми прави впечатление, че не достигам грамовете протеини,а другите са ми в повече...
Това с месото-ще се поправя... въпреки, че е малко трудно, но мога да го заместя ...(нямам хладилник в офиса, но сега ще стане по-студено и ще мога да си нося храна, която да издържа до обяд в кутия ;) )
Но все пак - fitday добре ли е като калкулатор, за да си пресмятам храненията... а и този протеин който не ми достига с хр.добавка ли да си го набавя?

24.09.12
16:57

казано от Т.Гр. на 24.09.12, 13:03:

Забравих да спомена, че като ме замерваха с някакъв уред -Танита, излезе, че около 1350 ккал ми трябват, за да съществува тялото ми, без да има активност .-не съм сигурна как точно се казва... Затова, съм решила да спортувам(аеробика) и да смаля калорийния приход до към 1000-1100 ккал, като това не ме затруднява... Пия много вода-около 3.5л и не чувствам глад...Но ми прави впечатление, че не достигам грамовете протеини,а другите са ми в повече...
Това с месото-ще се поправя... въпреки, че е малко трудно, но мога да го заместя ...(нямам хладилник в офиса, но сега ще стане по-студено и ще мога да си нося храна, която да издържа до обяд в кутия ;) )
Но все пак - fitday добре ли е като калкулатор, за да си пресмятам храненията... а и този протеин който не ми достига с хр.добавка ли да си го набавя?

Какъвто и уред да си ползвала, едва ли е надежден. По фитнес залите има масово разни шарлатански ‘техники’ които не вършат нищо.

Не знам защо намаляш калорийният прием, при добавяне на физическа активност... не мислиш ли, че трябва да е обратното?

Също си нямам на идея защо смяташ 2.6гр протеин на кг. Научните изследвания казват, че можеш до 1.8-2гр на кг да усвоиш. И това при положение че тренираш силово и тялото ти постоянно се нуждае от белтъчините за да изгражда мускули.

Месо - задължително, това е най-добрият източник на протеин, така или иначе. Не знам колко време мислиш, че можеш да искараш само на извара.

Други ти го казаха, но да ти го кажа и аз: много малко калории си изчислила. Ще ти е трудно да ги спазваш дълго време.

24.09.12
17:43

Излиза, че нищо не съм прочела... в статията за НВД има написано, че е добре да се яде до 2.7 гр протеин на кг. Аз си избрах 2.6 гр. Значи трябва да пресметна отново с 2 гр/кг.
Да, ще се включи месо... знам, че телешко е най-добре... най-чисто откъм мазнини е...
А относно калориите - ами всеки път това ми казват - че са малко, но аз нямам много мускулна маса и затова обмяната на веществата ми е по-ниска, и ето защо трябва да поемам по-малко калории.
Но важно е да кажа, че не гладувам... това ядене би ме заситило чудесно...
А освен с такива техники и калкулатори, няма как да определя разхода си на калории ...
Ако при нормално ежедневие разходът на калории ми е 1350, без да имам активност, то с активност 1 час, и то аеробика, т.е. не е нещо страшно изморително, въпреки, че се потя... то разходът на калории да се повиши до 1500-1600. И от това, което съм прочела, за да отслабвам трябва да намаля  с 500 ккал, така че всъщност трябва да приемам 1100 ккал...
И от там започвам-изчислявам колко са протеините, и т.н., но ще пиша какво ям, за да ме критикувате, че май в критиката се “ражда” правилното хранене, което търся ...

24.09.12
21:19

Поредната гладуваща, която смята, че 1350 калории я “засищат”. Ти вземи пробвай да консумираш 2000 калории и ще видиш, че повече те засищат ... пф, да ви имах обърканите глави на всичките.
Месо може да консумираш всякакво, не е нужно да е бедно на мазнини, защото животинските мазнини са полезни и при сваляне на килограми. Повече можеш да прочетеш за тях във форума - има достатъчно изписани статии. Така че не е нужно да си тровиш душата с телешко и пилешко, можеш да ядеш и свинско без проблеми. Иначе пуйката е най-чиста откъм мазнини, ако толкова много държиш на това, не телешкото.

24.09.12
22:29

Добре, всъщност яденето ми завърши с изядени окол 1010 ккал, от които 51 гр мазнини, 81 гр протеин и 37 гр въглехидрат.... почти половината от мазнините - 22 гр дойдоха от 100 гр сирене тип Фета, което много ми се ослади, въпреки че знам, че не е много сирене ... ;)

изядени грамове ккал    М    Б    В
кисело мляко      370             155   7   11   11,1
шейк                26             82   2,3   5     5

извара            200             160   0   36     4
карфиол            200             68   2   7,2     6

карфиол            200             68   2   7,2 6
яйца                2 бр            170   12   14   0
гъби                20  
лук                20  

сирене фета      100             230   22     7,2 2
кисело мляко 4,5 %  100               70     4     3,5 2,7

ОБЩО                              1003   51,3   91,1 36,8

Утре-25 септ-
Закуска - кис мляко 200 гр, което е 82 ккал,  4 гр мазнини, 6 гр белтък,  6 гр въглехидрат
          и извара  200 гр , което е 160 ккал, 0 гр мазнини, 36 гр белтък, 4 гр въглехидрат
и общо ще получа                    242 ккал и 4 гр мазнини, 42 гр белтък, 10 гр въглехидрат,
което ми се вижда по-добро от закуската със шейка който ми препоръчаха, затото той съдържа
          1 доза                      82 ккал, 2,3 гр мазнини, 5 гр белтък, 5 гр въглехидрат

За обяд -  месо 150 гр и пак карфиола, а за следобедна закуска към
18:00 ще е 200 гр извара.
Ще се вечеря късно към 22 часа омлет от 2 яйца със зелева салата 100 гр.
Моля да ме поправи където съм сгрешила...
А калориите - НЕ МОГА ДА СИ позволя да ям 2000 ккал.... така от опит знам, че дебелея.... именно заради това последните 3 месеца свалих окол 4 кг, и за последните 10 дни качих 2-3 защото не се спирам да ям... да, протеинна храна, но почти достигам 2000 кал.

25.09.12
09:40

Ти си знаеш ... но с 1000 калории до никъде няма да стигнеш. Бе сама ще се убедиш до месец може би ... Приятно ти гладуване :) Лек ден.

25.09.12
11:26

Да, супер... всеки път се случва така... хората направо откачат като чуят , че ще се храня със 1100 ккал на ден...
Е, да но от опит си знам, че при повече калории -качвам килограми... 
Е, нищо, ще следвам забележките които ми дадохте, но с изключение на 2000 кал... и мазнините ще ги набавям от разни семенца и зрънца, поне ще са полезни . ;)
Въпреки всичко благодаря за включването към дневника ми! Полезно ми беше...

26.09.12
09:52

26 септември - сряда
Закуска - 9:30 - 200 гр извара и 200 гр кис мляко със семена от чия и амарант по 1 с.л
Обяд - омлет от 2 яйца и 1 белтък с овесени трици - 2 лъжици и 1 глава кромит лук
Следобедна закуска към 17 часа - 200 гр извара и 200 гр кисело мляко със семена
Вечеря към 21 часа- 1 консерва риба тон и салата краставици

Тренировка - 1 час аеробика

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1