20.09.12
00:28
Здравейте,
правя цялото това нещо, не само защото искам да се чувствам по-добре, но и заради операция в областта на коляното, която претърпях преди известно време. Просто на крака му трябва непрекъснато движение, а смятам, че спортът е най-правилният и полезен начин.
Освен това съм 115 килограма на 183 сантиметра и смятам, че всички части по тялото ми поемат по-голямо натоварването отколкото трябва.
Искам да вметна, че ходя от 1 месец на фитнес, но все има прексвания от по 3-4-5 дена на седмица заради пътувания, и нямаше как да следя дали има резултати, а когато човек е на път, е трудно да се спазват ограничения в областта на храната.
Прочел съм във форума това-онова относно диетите и упражненията, четох и НВД.
Използвах калкулатор за смятане на калории, и той ми показа, че за моята възраст, ръст тегло и активност, тялото ми има нужда от около 3600 калории на ден. Тук идва първият въпрос : може ли да огранича калориите до 3000 или до 2800, като ги комбинирам с упражнения?
Ходя, или по-точно ще ходя, тъй като до средата на декември съм установен на едно място, всеки ден на фитнес от понеделник до петък. Честно казано, не ме влекат (за сега) упражненията с тежести, пък и смятам, че е по-добре първо да отслабна преди да блъскам. Предпичитам да правя кардио, което е добре и за крака ми.
Каква ми е програмата?
1. 25 минути колело, интензивност между или 35 или 40 watt, като гледам да подържам темпо от над 95 оборота в минута. Потя се обилно.
2. Правя упражнения на уред за гребане. Правя по 5 километра, което са горе-долу към 26-7 минути гребане.
Понякога след тренировка правя малко степер, като там също целя интензивност, или карам още 1 път за 5 минут колело или легнало колело. Понякога преди тренировка се качвам на крос-тренажора за 5-10 минути, просто за разгрявка, като след това съответно не правя другите упражнения.
Искам да вметна, че съм изключил газирано, сладко, хляб и такива работи. Пия сокчета и вода през деня. Храня се с овесени ядки и кисело мляко, или мюсли с топло прясно мляко, ям пилешки пържоли, правя си салати (домати, краставици, лук, морков, сирене) или хапвам домати със сирене. Понякога си спретвам един мексикански микс от зеленчуци, които съдържа ориз.
75 минути преди и 60 минути след фитнес не ям нищо.
Въпросът ми е - правилен ли ми е начинът на хранене? И ако да, такъв режим с гореописаните тренировки ще има ли ефект?
Поздрави!
20.09.12
21:59
Мисля, че калориите можеш да ги направиш 3000, за 2800 не знам - може би, но нека някой по-компетентен от мен да каже. По принцип четох, че за отслабване от необходимите калории за деня изваждаш 500-600 :)
казано от Voeslauer на 20.09.12, 00:28:
Каква ми е програмата?
1. 25 минути колело, интензивност между или 35 или 40 watt, като гледам да подържам темпо от над 95 оборота в минута. Потя се обилно.
2. Правя упражнения на уред за гребане. Правя по 5 километра, което са горе-долу към 26-7 минути гребане.Понякога след тренировка правя малко степер, като там също целя интензивност, или карам още 1 път за 5 минут колело или легнало колело. Понякога преди тренировка се качвам на крос-тренажора за 5-10 минути, просто за разгрявка, като след това съответно не правя другите упражнения.
Искам да вметна, че съм изключил газирано, сладко, хляб и такива работи. Пия сокчета и вода през деня. Храня се с овесени ядки и кисело мляко, или мюсли с топло прясно мляко, ям пилешки пържоли, правя си салати (домати, краставици, лук, морков, сирене) или хапвам домати със сирене. Понякога си спретвам един мексикански микс от зеленчуци, които съдържа ориз.
75 минути преди и 60 минути след фитнес не ям нищо.
Въпросът ми е - правилен ли ми е начинът на хранене? И ако да, такъв режим с гореописаните тренировки ще има ли ефект?
Поздрави!
Здравей,
горе долу съм на твоя ръст - аз съм 181см. Имал съм периоди, в които съм тежал 127кг, 112, 107, 102кг. и никога не съм се чувствал толкова добре, колкото сега, на 85кг. Също така съм претърпял доста неприятна травма в коляното, която и до ден днешен напомня за себе си. Е, аз не съм спирал да тренирам вече 10г. Горе-долу разбирам положението ти. Ще споделя някои истини, до които съм стигал от опит.
Щом не те влекат тренировките с тежести, не се насилвай - на сила хубост не става. Досега никога не съм видял някой, който с нежелание да върши нещо и да е просперирал. Ориентирай се към това, което ти доставя удоволствие. Щом това е кардиото, супер - то ще ти помогне неимоверно в борбата с килограмите. Още повече, ако тези 115кг не са преимуществено мускули.
Продължителността на кардиото, при отсъствие на силова тренировка, спокойно може да стигне и до 40 минути въртене с поддържане на постоянна скорост и дишане или пък 20 мин ХИИТ. Аз интервално не обичам, просто не ми допада. Ако все пак тренираш преди кардиото, то последното може да бъде и 20-30мин. Ако приоритет е изчистването, то кардио можеш да правиш и всеки ден. Имай предвид, че чистенето, трудно върви ръка за ръка с покачването на ММ, особено, ако не си маниак на тази тема. Т.е. според мен трябва да се отдадеш докрай само на едното - в твоя случай чистене. Споменаваш, че се потиш обилно - това не винаги е критерий за стопени мазнини, а е индикация, че си повишил телесната температура и тялото чрез отделянето на потта се охлажда, като в същото време изхвърля жизненоважни минерали и соли. Най-вероятно си забелязал, че потта не е мазна, а само солена ;) Ако коляното ти позволява, можеш да редуваш всички кардио уреди или да ги съчетаваш. Лично аз винаги съм свалял предимно с велоергометър, като е имало случай и на кросове в парка, в съчетание със скачане на въже (последното впрочем изстрелва пулса в небесата и е много качествено кардио!!!).
Храната - това, което си изключил, ОК. Не можем да добием представа от начина ти на хранене, ако не пуснеш няколко примерни хранодни.
Здравей,
благодаря ти за изчерпателния отговор. Тренировките и аз ги свдох до към 40 минути, просто кракът ми не позволява 20-25 минути гребане вскеи път, по простата причина че там има винаги разтягане и сгъване и след 15-тата минута започва да ме понаболяга.
Затова започнах да правя 25 минути колело, като темпото го поддържам над 100 оборота в минута, и 15 минути гребане. Понякога правя и 5 минути крос тренажор, просто за да разнообразя.
Храненията са ми почти едни и същи.
Сутрин - 100 грама овесени ядки + 250 грама мляко
Обяд и вечеря- зелената салата, домати и пилешко (към 150-180 грама).(все едно си правя салата цезар).
Понякога си правя само салати с домати, краставици, лук и сирене.
Имам и понякога две междинни яденета между обяда и вечерята по една наденица, или яйце, това е.
Сменям и месата, понякога писват. Точна програма не мога да ти дам, гледам само да ям въглехидратите до 1 часа, и след сън и тренировка да не хапвам много мазнини.