27.09.12
17:22
Здравейте! Често влизам в този форум, но до сега нямах регистрация :) Наложи се да си направя защото искам да ви питам (виждам, че тука има разбиращи хора не като мен) за болки в раменете. Появиха се след започване на фитнес (и по-точно два месеца след започване) самата болка е “тъпа” в двете рамене и при обездвижване на рамото се появява (често при сън). Дълго време го карах така докато не стана сериозно и ходих на лекар, който (без да ме погледне) каза от “пренатоварване” изписа ми хапчета и месец без фитнес. Сега вече всичко е що годе наред (минаха 30 дена, че и от горе) и сега се чудя от какво е станало. И то по-точно от кое упражнение. Сега вдигам с малка доза страх да не стане пак така и ще се радвам ако някой ми помогне. От начало си мислех кофички (понеже ‘влиза” и в раменете много, но не е от това след като спрях нямаше полза), после си мислех, че е от лежанката, а вече си знам, че и представа си нямам от какво е :)
Темата беше редактирана от Ayhan на 27.09.12 17:25.
27.09.12
19:23
Здравей колега,
При мен също се получиха болки в раменете на 2-3 месец. След гърди по - точно след хоризонтална лежанка започваха и се засилваха до края на тренировката. Не бяха много силни, но бяха знак,че претоварвам предно рамо. Намалих тежестите на лежанка за няколко седмици. Купих си и една кутия Animal Flex за допълнително предпазване и долу горе сега е добре работата. Не се изхвърлям на големи тежести и малки повторения до 4 най - малко и лека полека качвам килограмите.
Както казах и аз си мислех, че е от лежанка, но не бях сигурен. Как мога да разбера да ли съм се пресилил твърде много? Като спрях вдигах 55кг сега се напрягам и на 30-35кг как да разбера кога да кача килограмите. Като казвам 30-35кг имам в предвид 10повторения по 3серии. И за 50кг 2серии по 6 понякога 8повторения. Аз не бързам :) просто искам да разбера за да не стават грешки.
29.09.12
10:31
Я кажи какви хапчета ти е предписал доктора и колко серии и повторения правиш на лежанката и кофичките, и каква ти е тренировката за рамо, т.е. кажи какви упражнения правиш с колко повторения и с какви килограми.
Хапчетата са “Пироксикам”. Кофички вече не правя, иначе на лежанката правя 1 за загрявка (с лоста) и 5 серии по десет повторения (сега с 25кг една серия с 30кг две серии и с 35кг две серии) преди контузията правех 5 серии по 10 повторения с 30кг една с., 40кг една с., 50кг една с. и 55кг две (на 55кг. правех по 6-8 повторения). Рамо от доста време не бях правил заради болките. Упражненията за рамо са ми Уред за рамо (преди 15кг загрявка, след това 25кг една с.,35кг една с,40кг една с, 45кг две серии) всичко това по десет повторения (сега две серии с 10кг, една с 15кг и една с 20кг),
Повдигане на ръце встрани (там правя с минималните 5кг и 7кг) Вертолет (също с минималните 10кг средно) Разтваряне на пек-бек машина (10кг една серия и 15 две серии). Долу горе е това :)
29.09.12
11:13
“Хубави” хапчета ти е предписал. Има и по-безопасни и добри алтернативи от Пироксикама. Това от любопитство те питах. За болките в рамото като за начало изключи Вертолета от тренировката си както и не прави раменни преси зад врат ако решиш да ги пробваш. Лично според мен проблема ти е точно в претоварването на рамената, но не заради големите тежести, а заради многото повторения и серии, които правиш. Рамената са доста деликатна зона. В момента както тренираш рамото не би трябвало да имаш проблеми с него, но и честно ти казвам не очаквай големи резултати. От опит ти го казвам това. И аз преди тренирах рамената с много серии и повторения, което винаги водеше до поява на болка, която някой път отшумяваше след ден-два. Откакто почнах да тренирам силово с по-малко обемни тренировки и повторения спряха всякакви проблеми с рамената и резултати са несравними от преди и сега. Пък и знай, че културистите са следвани от много повече травми и контузии от силовите трибойци и то точна заради принципите на тренировка, които следват, но и които са задължителни при тях за успех. Но ти няма да ставаш културист. :)
Обикновено такива болки се появяват при неправилно изпълнение на лег . когато рамото не е възможно “най-долу” притиснато към тялото и плешките не са събрани. Също така ако разликата между лега и раменната преса стане много голяма, или лактите са много изнесени в страни от тялото.
Възможно е да имаш дисбаланс - много бутащи и малко дърпащи движения.
Ами аз разбрах, че от тези 45кг, които слагах на уреда за рамо (да се зоря там) не стана по-добре. След контузията (както казах) спрях да тренирам като цяло рамо и тези 45кг ми помогнаха само за контузията. Ще послушам съвета ти и няма да го зоря толкова :) А с лежанката наистина не бяхме се “разбрали” :) Просто нямаше кой да ми каже като почвам, че рамото трябва да е ” е възможно “най-долу” притиснато към тялото ” и плешките събрани. Това го прочетох преди няколко дена в този форум и от тогава го изпълнявам така. Не знам има ли разлика или си въобразявам, но имам чувството, че наистина не влиза толкова много в раменете, а самото изтласкване става с “гърди” и участва повече трицепса (отколкото раменете). Но наистина малко късно разбрах техниката. Нищо по-добре късно от колкото никога :) Мерси за съветите и все пак ако и на други им се е случвало могат да споделят опита си :)
Мнението беше редактирано от Ayhan на 29.09.12 13:14.
CarnalK е обобщил основното, аз ще добавя за позицията на лактите при избутване от лег. Ако са твърде отворени (буква Т, гледани отгоре), това поставя рамената в уязвима позиция. Старай се лактите да образуват ъгъл около 45 градуса с торса (или “стрелка”, гледани отгоре). Същото важи и за лицевите опори.