30.09.12
16:34
Здравейте имам следният въпрос:
Предстои ми пътуване за 10 дни в Турция и не искам да си прекъсвам суплементният прием.
Приемам в момента
1. Окси елит про
2. БЦАА Бласт
3. Витамини
Дали ще ми направят проблем на границата и мога ли да вляза в Турция с тези добавки - притеснява ме най-много Оксито
Знам ,че въпросът е малко параноичен, но нямам представа какви са законите и се притеснявам да не ме изкарат трафикант ........
Някой има ли подобен случай?
ПОздави
30.09.12
16:51
Пренасял съм няколко пъти хранителни добавки с мен, тези за лична употреба, но само в рамките на ЕС. Надали обаче това не е регламентирано и за други страни.
01.10.12
09:09
Ще ти предложа най-елементарното решение.
Аз пътувах с автобус към Турция и на границата проверката беше такава, че можехме спокойно да пренесем нещо с ядрена бойна глава и никой нямаше да разбере. Какво остава за добавките ти в сака или личния багаж вътре в рейса.
За преминаване с кола не мога да дам мнение. Не съм имал възможността да минавам с кола.
НО...най-лесното е просто да попиташ съответните служби - http://www.customs.bg/bg/page/16
Пиши им един мейл или се обади по телефона, кажи че ще пътуваш до еди коя си дестинация и би искал да вземеш със себе си хранителните си добавки, които приемаш. Попитай дали това ще бъде проблем и те ще ти отговорят. Така ще знаеш какво да правиш и дали да се притесняваш. Най-добре не им споменавай за Oxy-то и съдържането му на DMAA. Тогава отговорът ще е ясен. :)
Автобусните проверки могат да са доста безкомпромисни....да им обясниш за ДМАА...как се обяснява на митничар какво е ДМАА, за тях сичко е прах, вече на място като ти отворят багажа и се усъмнят, тогава ще те питат какво е, според мен ще се провери задължително. Към турция не съм пътувал, но румъния, молдова и украйна бяха безкомпромисни....направо оставяха жените, чийто багаж проверяваха разплакани ....Иначе за самолети си питай.....там са по-образовани и не изхвърлят.
Пътувам редовно. В ЕС + Швейцария съм пренасял многократно и добавки, и лекарства в количества за лична употреба (дори такива, нерегистрирани в съответната страна за услуга на познат). Единствено за въпросното лекарство (силен венозен антибиотик) ми се наложи да давам обяснения и да показвам фактура на летище в Германия. За добавките не са ме питали дори.
Не мисля, че и в Турция ще имаш проблеми, особено ако не носиш целите кутии, а си отделиш дози за ползване по време на престоя ти.
На мен скоро ми предстои връщане в бг и се обадих на летището тук със същия въпрос. От това което схванах... ми обясниха, че за спортни добавки, които са в оригиналните си контейнери няма никакъв проблем, но за течности е абсолютно забранено. И все пак ме предупредиха, че са напълно възможни и полеви тестови на веществата, което никак не ме устройства.
казано от Val S на 01.10.12, 09:40:
На мен скоро ми предстои връщане в бг и се обадих на летището тук със същия въпрос. От това което схванах... ми обясниха, че за спортни добавки, които са в оригиналните си контейнери няма никакъв проблем, но за течности е абсолютно забранено. И все пак ме предупредиха, че са напълно възможни и полеви тестови на веществата, което никак не ме устройства.
При полет, пристигащ от страна от ЕС, на софийското летище изобщо не спират да проверяват митничарите. Пътувам поне веднъж месечно от години и досега не съм виждал такова нещо. Единствената грижа е при проверката на багажа на летището, от което заминаваш.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.10.12 10:28.
казано от Boby_ на 01.10.12, 10:27:
Единствената грижа е при проверката на багажа на летището, от което заминаваш.
Точно от заминаващото летище ми казаха това и изобщо не ми се иска да рискувам да изпусна полет заради 1кг протеин...
Мнението беше редактирано от Val S на 01.10.12 10:43.
Не вярвам да се стигне до там - полевият тест, доколкото ми е известно, е с нещо като индикаторни хартийки - подобно на лакмуса. Ако даде положителен резултат, тогава вече става сериозно. Но няма от какво да се притесняваш, освен ако действително не пренасяш нещо :D.
01.10.12
20:52
Колеги, мисля да се откажа от идеята. До тук не видях нито един коментар за пренесени РЕАЛНО хранителни добавки през Турската граница. Повечето мнения са : Ще минеш ако не те проверят, може да се заядат, а може и да не, не споменавай това. Тази информация не ме устройва по никакъв начин, особено след като пътувам към държава с безкомпромисни закони като Турция.
Благодаря на отзовалите се!
Поздрави