02.10.12
21:38
Здравейте.
Напоследък започнах да чета по много (100 - 200 страници дневно) и усещам доста високо налягане в артериите около мозъка си . Може ли това да доведе да доведе до нещо фатално от високото натоварване, например инсулт (аневризма тромб и тн.)
Моля да проявите разбиране и мненията да бъдат свързани с темата.
Благодаря предварително .
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 02.10.12 22:42.
Инсулт от четене? Малко трудно ще стане. Ами щом не се чувстваш добре, намали четенето или го разпределели.
200 страници - много? Айде стига бе. Дори за човек с диоптър (малък е де) 200 страници са напълно ок. Вече ако четеш на лоша светлина и имаш някакъв проблем с очите е друго. Но проблем с очите не може да се диагностицира по интернет.
02.10.12
21:52
По-лесно ще получиш кариес от миризма на торта, отколкото аневризма от четене на книги :D
Проблем с очите до сега съм нямал, но става въпрос че си натоварвам мозъка повече от обикновенното четене, защото чета високоскоростно. Интересува ме дали артериите които са много по тънки около мозъка могат да издържат на налягането.Стигал съм до моменти в които мозъка ми блокира от многото информация .
02.10.12
22:07
Е, то от четене няма как да си натовариш тялото толкова много, че кръвното налягане да се повиши до проблемни стойности. От друга страна в главата артериите са доста добре подсигурени за да издържат на повишено налягане, защото те са си доста важни. От четенето проблем можеш да имаш с очите, особено ако четеш при лошо осветление, но с кръвното и мозъка няма шанс да имаш проблем. Ако след дълго четене те боли главата - причина може да е главно в очите и вече преумората, ама това е друго и няма общо с кръвното.