Препоръки за един абсолютно начинаещ

02.10.12
12:42

Здравейте,
Първо искам да се извиня ако темата ми е в грешния раздел, но мисля, че съм точно за тук. От 2-3 дни чета темите, които са в сайта и съм много доволен, но и в същото време в главата ми е голяма бъркотия вече.
Така да започна за мен.
На 26 години, 173см висок и 92-95кг (sweat) . Последно съм ходел системно на фитнес преди 8-9 години, а след това имах проблеми с китките на ръцете и нямах възможност. Дори и тогава ходех, без да съм спазвал някакви сериозни режими в храненето. От тогава до преди година се движех между 78-85кг. От една година съм на работа на бюро и почти никакво движение нямам и това резултатът е на лице - около 10кг отгоре.
Според формулата тук излиза, че трябва да приемам около 2000 калории дневно. Имам възможност за 3-4 хранения през деня (закуска, междинна закуска, обяд и вечеря), може би и още едно ядене късно вечер преди лягане по - леко. Сутрин ставам около 6:30-7, а вечер лягам около 23-0:00 часа.
Мисля, че в моя случай ще бъде хубаво да сваля поне 10-15кг. Не съм си поставил за цел да стане веднага, а и ми е ясно, че няма как да стане бързо. Въпросът е да си изградя някакви режими в тренировките и в храненето.
Кое ще е най-подходящо в моя случай да се започне ? Мисля си за НВД ?
За сега е това.
Благодаря

Темата беше редактирана от vins на 02.10.12 13:49.

02.10.12
16:06

Здрасти,
Първо, калориите ми се струват малко. Тези килограми е хубаво да ги свалиш за около 6 месеца минимум, за да няма шок, 10кг не са малко. НВД е добро предложение като след 7-8 седмици може да минеш на въглехидратна ротация. Няма да е зле да правиш кардио сутрин като спринтове или по-дълго бягане. Общо взето твоят случай е като 80% от темите тук. В сайта пише всичко. Изчисли си от статиите нужните калории и извади от тях 400-500 - това е което трябва да приемаш.
Поздрави

02.10.12
16:18

казано от Sido на 02.10.12, 16:06:

Здрасти,
Първо, калориите ми се струват малко. Тези килограми е хубаво да ги свалиш за около 6 месеца минимум, за да няма шок, 10кг не са малко. НВД е добро предложение като след 7-8 седмици може да минеш на въглехидратна ротация. Няма да е зле да правиш кардио сутрин като спринтове или по-дълго бягане. Общо взето твоят случай е като 80% от темите тук. В сайта пише всичко. Изчисли си от статиите нужните калории и извади от тях 400-500 - това е което трябва да приемаш.
Поздрави

Благодаря за отговора.
Както и споменах аз не търся бърза промяна и бързо сваляне на килограми. Времето за което ще стане не е от такова значение. Важното е да се вкарам във форма.
За калориите мисля, че съвсем правилно си ги сметнах:
2467 и от тях изваждам 400-500…
RMR = 66 + (13,7 х тегло в кг.) + (5 х височина в см.) - (6,8 х възраст в години) - по тази формула.

02.10.12
17:52

казано от Петко К на 17.08.12, 10:28:

Да, ама е вярно.
Повечето хора зациклят на незначителни подробности от сорта колко точно грама въглехидрати и протеини да ядат, колко пъти на ден и през колко часа, дали да са на ВВД, НВД, РБД, ЦХ, ВД и т.н., чудят се какво да ядат точно преди и след тренировка, преди лягане, след ставане, и като цяло търсят разни магични режими, дето хем да качват, хем да релефят.
А в същото време тренировките им са смешни.

Това е истината. 2000 калории са ти много малко. Започни да тренираш 3 пъти седмично със щанги, започни да ядеш предимно хуава истинска храна и като влезеш в ритъм си смятай калориите и си планирай храненията.
При мъжете акцента трябва да е върху тренировките.

03.10.12
08:27

Благодаря отново

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1