08.10.12
12:56
Здравейте замислих се над този въпрос и понеже съм неинформиран за тези два типа тренировки реших да попитам едно и също ли е или са две различни неща ... По пътя на логиката целта е еднаква тоест да се постигне добър баланс на сила , кондиция и издръжливост само ,че постигането на самата цел май е по различен начин .... !? Моля по информираните и запознатите да споделят приликите и разликите между двете системи на трениране !
08.10.12
13:02
На база на моите познания по темата мисля просто, че “Кросфит” е по-конкретно, развито и преди всичко комерсиализирано силово-кондиционно трениране. С други думи, в основата си става дума за едно и също.
казано от Георги Николаев на 08.10.12, 12:56:
Здравейте замислих се над този въпрос и понеже съм неинформиран за тези два типа тренировки реших да попитам едно и също ли е или са две различни неща ... По пътя на логиката целта е еднаква тоест да се постигне добър баланс на сила , кондиция и издръжливост само ,че постигането на самата цел май е по различен начин .... !? Моля по информираните и запознатите да споделят приликите и разликите между двете системи на трениране !
Кросфит е силово-кондиционно трениране с някой особености.
“Постоянно променящи се функционални движения, изпълнени с висока интензивност” - това е по определение от създателя на Кросфит.
Аз ще ти го дефинирам така:
Функционално трениране със състезателен елемент, включващо движения от спортна гимнастика, вдигане на тежести, гиревой спорт и бягане/плуване/гребане/колоездене.
Особеното на структурирането на тренировките е, че всяка от тях може да бъде използвана за състезание (със себе си или срещу противник) и/или оценка на фитнес нивото. Една от основните цели в Кросфит е повишаване на мощността - повече работа за все по-кратко време.