Хранителните добавки - абсолютно задължителни

08.10.12
20:33

Нарочно слагам такова заглавие на темата, за да привлече повече хора и да всеки да каже какво мисли относно моята теория. А тя е, че на хранителните добавки не се обръща голямо внимание от психологическа гледна точка. Наблюденията ми са върху подрастващата група спортуващи 14-18.Повечето от тях нямат много пари, но искат добавки. Веднага обаче е “атакуван” с мнения - ти луд ли си яж и тренирай само, пари на вятъра и т.н. Възможно ли е това нещо да се промени ??? Да вземем например едни обикновени витамини и минерали за 20лв. На напредналите така или иначе е ясно,че те няма да дадат физическа промяна, но някой може ли да определи психическата промяна. Този човек може би ще се лиши от дневните си за цяла седмица, но ще си купи тази добавка. Това не е ли предпоставка утре той да си каже - брех дадох тия пари, сега по-добре да не ям мазна пица от стола, ами ще си взема една ябълка. Или ако тича да си каже - уф ето, не пия нищо и ме мързи да тичам дори и 10 мин, и утре ако изпие един витамин да се зареди с психологическа енергия, с която да тича 15 мин. Така “вярвайки” че добавките му помагат, всъщност да му помогне собствената воля. Разбира се, всяка добавка трябва да бъде препоръчвана единствено ако човека ще се занимава с физическа активност и ще си изгради хранителен режим. И още нещо - един път като вземеш нещо обикновено се “запалваш”, започваш да четеш и да се интересуваш повече от това и много скоро спираш да задаваш елементарни за повечето напреднали въпроси и дори повече - сам разбираш имаш ли или не нужда от някакви добавки.
Темата я отворих, защото 14-18 годишните са тези които трябва да спортуват, а не да се учат на кафета, цигари и алкохол. По-големите така или иначе имат някаква спортна и хранителна култура и са достатъчно големи, за да преценят кое е добре за тях.

08.10.12
21:40

Ако го нямаше психологическият фактор , отдавна да са загинали компаниите за производство на добавки  :)

08.10.12
21:49

Психическият ефект може и да е в обратна посока.
Аз сега като пия това и това,мога да ям каквото си искам,те добавките ще правят другото.Ти ако нямаш воля,каквото и да пиеш няма да помогне.
А като видиш че с добавки не става,без да искаш чуваш че някой бил взел нещо супер яко и станал животно.
Естествено предписва и ги набавя местният експерт в тази област и нещата обикновено завършват зле.

Най-добрият вариянт е да почетата малко за добавките всички,които искат да го взимат и най-важното да имат реални очквания,за да не прекрачват границата преди да са готови или да им се препоръчват лекарствени препарати от неквалифицирани хора.

Проблемът е,че рекламите и етикетите на добавките,създават доста преувеличена престава за ефекта.

09.10.12
00:21

Аз не, че съм против добавките, но не употребявам такива. Тренирам 3-4 пъти седмично фитнес, веднъж седмично имам мач, около 3 пъти седмично тренировки футбол, 1-2 пъти волейбол да разцъкам и винаги се мотивирам, не ми трябват добавки, за да се мотивирам още повече;  трябват ми, защото не мога да приема нужните ми ккал (разполагам с пари и за добавки), но вървя така, искам бавно, но славно.
Относно твоята теория, 1 приятел, с когото тренирам ми казва така( той взима добавки) : “Брат не знам колко помагат, но ме надъхват повече, стараеш се да правиш по-добри тренировки, да ядеш повече, ае мотивацията е по-голяма.”
Наистина го има и това.

Всеки избира пътя, по който ще върви !

Мнението беше редактирано от Borko на 09.10.12 00:24.

09.10.12
08:56

казано от Borko на 09.10.12, 00:21:

Относно твоята теория, 1 приятел, с когото тренирам ми казва така( той взима добавки) : “Брат не знам колко помагат, но ме надъхват повече, стараеш се да правиш по-добри тренировки, да ядеш повече, ае мотивацията е по-голяма.”
Наистина го има и това.

Ето затова говоря !!!!! Някои сами имат мотивация, други им трябва нещо допълнително, за да започнат. И така ако след време се направи статистика съм убеден, че 90% от хората започнали да взимат добавки (пак говорим за най-елементарни витамини, а не да си бият инжекции с Б12) ще се окажат зарибени от спорта, а останалите 10% може и да са спрели, но така или иначе никаква вреда няма да имат.

09.10.12
13:57

Според мен пласебо ефекта на добавките е най-добре работещата им част. Не на всички, разбира се.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1