Изчисление на храните в сурово и готвено състояние?

09.10.12
09:53

Здраве желаем на всички !
Първите неща първо: страхотен форум и безкрайни благодарности на всички които са писали, и споделили опит + съвети!
Абсолютен новак съм в тази област и моля за малко помощ. Реших, че ми е нужна промяна и сметнах, че ще минавам на НВД, но след няколко седмично четене разбрах (логично е все пак),че след определена обработка на продуктите мога много да обозя макронутриентите . Да речем в 100 гр. сварен ориз ще има около 30 гр. въглехидрати (зависи с колко части вода все пак се готви) . Из между постовете срещнах програмата “фитдей” и как тя ти изчислявала теа тънкости, но аз лично не мога да я открия тая опция в сайта им. Аз ли съм в грешка? Идеята ми е да си правя меню и накрая да ми изчислява какво ще погълна :).
Поздрави и по- здрави !

П.П. Ако бъркам терминология или пък раздела моля да ме извините.
П.П2. Запознат съм с възможностите на търсачката, но ми излизата главно мнения на потребител фитдей :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 09.10.12 10:02.

09.10.12
11:07

Ето ти линк, регистрираш се, четеш и следваш инструкциите.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 09.10.12 11:14.

09.10.12
14:17

Регистрирал съм се и чета от доста преди да постна тук, но и така не го открих. Смъкнах си програмата за PC и вече що годе се оправям.

09.10.12
15:22

от първия ти пост не мога да разбера какво искаш да питаш.

09.10.12
15:32

300 гр. сварен ориз + 100 гр. пилешки гърди печени, без кожата= М:В:П???? От програмата излиза, че за тази пропорция мазнини= 6 гр., въглехидрати= 85 гр., протеин= 41 гр. Интересно ми е сега дали има от 100 грама суров зелен боб като се свари какво става със М:В:П.

П.П. С други думи знаем какви са стойностите на продуктите като М:В:П: преди сготвянето им. Но след тяхното сготвяне нещата се променят. Най- прост пример е оризът, който поема голяма част от водата с която се вари и така въглехидратите му в сурово състояние се делят на пропорциите вода с които се вари.

Мнението беше редактирано от LMF на 09.10.12 15:34.

09.10.12
15:42

казано от LMF LMF на 09.10.12, 15:32:

Интересно ми е сега дали има от 100 грама суров зелен боб като се свари какво става със М:В:П.

променят се. В сайтовете за изчисляване на калориите повечето продукти ги има в сурово и в сготвено състояние (съотетно печено, варено).
Аз например, ако искам да преценя колко калории поемам за деня и на обяд съм изял 250гр броколи със 250гр пилешки гърди, ги размервам след като са вече приготвени и търся в програмата/таблицата или сайта, кое какви стойности има.
Ако съм решил да правя нещо с много продукти, като например пиле с картофи и зеленчуци и все пак държа да знам колко калории приемам, то меря всички продукти в сурово състояние: например 400гр ориз, 400гр микс зеленчуци, 1кг месо. Отварям пак програмата и смятам общо колко калории има цялото ястие. След приготвянето му го разделям на 4 приблизително равни порции, като разделям на 4 и общите калориите и съотношението на макронутриенти.

Излишно затормозяване е всичко това. :)

09.10.12
15:50

Да да, точно това искам и аз ама все още ми е мътно с тая програма как става.. Да речем си имам понятие от готвене и бих искал да си измеря продуктите в сурово състояние и после само да знам само какво приемам под формата на ястие. Пък и английският ми е ръждясал нещо .. Мерси много за отговорите! Ти как процедираш? Гледаш в някоя таблица или ползваш програма (коя)?

Мнението беше редактирано от LMF на 09.10.12 15:51.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1