10.10.12
18:05
Здравейте,
Искам да попитам проблем ли е ако си набавям въглехидратите почти изцяло от овесени ядки. По принцип са ми много удобни да ги ям през целия ден. Имам и в офиса и вкъщи. Приготовлението се състои в следното - запарвам ги във гореща вода и ги ям с месце или яица + зеленчуци и общо взето това представляват първите 3 хранения за деня. От дъжд на вятър хапвам по малко ориз или картофи или някои плод.
За момента се чувствам много добре, но на ден изяждам около 200 - 250гр овесени ядки. Може би е прекалено много? Иначе ядките са винаги цели (не фини) А за да се ориентирате аз тежа около 80 кг в момента, с бавен метаболизъм, ям достатъчно източници на протеин и искам около 2-3 килца да сваля. Тренирам 3 пъти седмично с тежести.
Въпроса от целия този хаотичен пост е, проблем ли е да си набавям въглехидратите почти изцяло от овесени ядки и дали 250гр не са прекалено много за мен, като се има предвид че искам и малко да сваля.
Темата беше редактирана от PullTheTrigger на 10.10.12 18:09.
10.10.12
18:09
Стига да ти влияят добре на организма и храносмилателната система, няма проблем. За тялото не съществува такова нещо като есенциални въглехидрати, тъй че е все едно от къде ще идват (като изключим захарните изделия и другите подобни junk боклуци, разбира се). Важно е как ти понасят, все пак всеки има различен толеранс към различни храни.
Хубаво е обаче да има и други храни в менюто, най-малкото плодове и зеленчуци, за да си набавяш достатъчно от всички микро елементи.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.10.12 18:11.
10.10.12
18:36
А като количество как са? Понеже аз съм силно чувствителен към въглехидрати и ако няколко дена подред си хапна повечко пълнозърнест хляб или картофи спагети ориз... И веднага се усеща в кантара. От друга страна овесените ядки се разграждат най-бавно и влияят доста по слабо на инсулина и донякъде затова и реших да ги набивам тях основно. Иначе калориите са ми в норма а джънк храни почти не съществуват в моето меню.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.10.12 18:52.
10.10.12
20:06
В 250 g овесени ядки има около 150 g въглехидрати, т.е. близо 2 g/kg. Това ме навежда на следните мисли:
- имам съмнение, че тренираш толкова често, тежко и интензивно, за да сваляш мазнини при толкова въглехидрати
- има ясен дисбаланс в съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати, ако енергията за деня ти е правилно определена
10.10.12
20:39
казано от Кольо Пияндето на 10.10.12, 20:06:
В 250 g овесени ядки има около 150 g въглехидрати, т.е. близо 2 g/kg. Това ме навежда на следните мисли:
- имам съмнение, че тренираш толкова често, тежко и интензивно, за да сваляш мазнини при толкова въглехидрати
- има ясен дисбаланс в съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати, ако енергията за деня ти е правилно определена
3 пъти седмично тренирам с тежести, тренировката е около 40 мин. Редувам бутащи и дърпащи мускулни групи. Ходя много пеш - около 1 1/2 - 2 часа на ден. Това е общо взето физическата ми активност.
За храненето. Ето менюто ми от днес.
70 грама овесени ядки + 3 варени яйца + 1 домат
70 грама овесени ядки + 100 грама варено телешко + 50 гр сирене + 1 домат
70 грама овесени ядки + 100 грама телешко + банан
салата от домати, краставици, чушки, 100гр шунка и 50 кашкавал
Моля за разяснения за дисбаланса. Имаш предвид че въглехидратите са прекалено много за сметка на нещо друго ли?
Мнението беше редактирано от PullTheTrigger на 10.10.12 20:41.
10.10.12
20:50
Енергията ти идва предимно от въглехидрати, белтъчините ти са само около 1 g/kg, мазнините ти са под здравословния минимум - ето ти го дисбаланса. Точно така - в моите очи въглехидратите са прекалено много, за сметка на белтъчините и особено на мазнините.
11.10.12
11:52
казано от Кольо Пияндето на 10.10.12, 20:50:
Енергията ти идва предимно от въглехидрати, белтъчините ти са само около 1 g/kg, мазнините ти са под здравословния минимум - ето ти го дисбаланса. Точно така - в моите очи въглехидратите са прекалено много, за сметка на белтъчините и особено на мазнините.
Напротив, протеина ми е 1.5г на килограм телесно тегло и то при положение че броя САМО животинския протеин от вчера, което не е чак толкова зле. За мазнините - хапвам често омлет пържен в малко олио + поне 2-3 хранения седмично с риба + 100-на грама орехи/бадеми седмично + слагам малко олио на всяка салата.
Виж за въглехидратите може и да си прав, но се чувствам гладен честно казано ако намаля овесените ядки и увелича месото например. Ясно е че по-добре да увелича месото за сметка на овесените ядки, но пък месото не ме засища толкова, а ако ям и от двете по повече, калориите стават прекалено много :)
11.10.12
12:05
Добре, хайде да смятаме.
Ти си 80 kg и казваш, че приемаш 1.5 g/kg белтъчини дневно. В описаната от теб храна има 200 g месо (което прави 40-45 g белтъчини), 100 g шунка (в която изобщо не е ясно какво месо има, да не говорим за белтъчини), 3 яйца (в които има не повече от 20 g белтъчини) и около 100 g сирене и кашкавал (в които има също около 20 g белтъчини по оптимистичните прогнози). Аз ли да ти направя калкулацията или и ти виждаш, че си под 120 g белтъчини, т.е. въпросните 1.5 g/kg? Останалата ти храна е домати, краставици, чушки и един банан...
Ако ще спорим колко белтъчини има в храната, която купуваш от магазина - моля, без мен.
Друго... 100 g ядки седмично са достатъчно мазнини за седмицата? Шегуваш ли се? ОК, в рибата има качествени мазнини, но дали са в подходящо количество? Пърженото не го коментирам, капките олио в салатата - също. В моите очи това хранене е небалансирано, независимо че може би доставя нужната за теб енергия. И не, със сигурност не тренираш така, че да ориентираш храната си в такава голяма степен към въглехидратите. Запознай се със статиите за хранителните режими и важните теми в разделите за хранителните режими.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.10.12 12:12.