Оргаметрил и противозачатъчни - отразяват ли се на теглото?

15.10.12
20:21

Здравейте.
От януари насам спазвам фитнес режим - следя си макронутриентите, тренирам 5-6 пъти седмично (два пъти във фитнес, останалите - вкъщи, поради липса на време), не падам под 1200 калории, но и не се качвам над 1800 (освен веднъж месечно, когато си позволявам “мръсен ден”, в който мога да си хапна шоколад и пица например). Отслабнах за всичките тези месеци 26 кг (от 83 на 57), изцяло здравословно и постепенно. От август насам обаче цикълът ми спря да идва. Днес бях на гинеколог - абсолютно здрава съм, според нея е на стресова основа (имах лични проблеми това лято). Предписа ми обаче Оргаметрил 2х1 за 15 дни, за да предизвика менструация и след него - да започна прием на противозачатъчни Джаз.

Питането ми е дали пиенето на хормони ще се отрази на теглото ми, каква е вероятността за качване на килограми (при условие, че със сигурност ще си продължа със здравословния режим). Донякъде ме притеснява, че ей така ми бяха предписани хормони - очаквах поне да ми пусне едни хормонални изследвания първо...

Благодаря предварително за отговорите и съжалявам, ако темата се повтаря (въпреки че пуснах една предварителна търсачка, ама може да съм изпуснала нещо (wasntme) ). Ако възрастта е от значение - на 20 съм.

Вероятността да качиш тегло зависи как точно медикаментите повлияят на хормоните ти. Ако ги държат в нормални граници, няма проблем, но ако нещата излезнат извън контрол и някой хормон излезе извън границите на нормалното и оптималното, вероятно ще има промяна и в теглото ти. Каква точно ще е промяната е трудно да кажем.

Интересно ми е обаче защо наистина са ти предписали хормонално лечение, без дори да ти пуснат изследвания и без дори да се вземе под внимание ежедневието ти, начин на спортуване и хранене. Понякога лекарите са... (headbang)

Първо трябва да увеличиш калориите си, да намалиш седмичната си активност, да тренираш разумно в рамките на 3-4 дни и да се храниш с правилните храни.

Без да съм сигурен на 100%, според мен менструацията ти е изчезнала точно заради грешки в тренировките и храненето, както се случва с огромна част от жените, които искат да отслабнат и го правят по неправилен начин. Стресът в ежедневието също не е за пренебрегване, но ако нищо в него (ежедневието) не се е променило в последно време т.е. винаги си е било такова, надали е от него.

16.10.12
13:14

Аз точно килограмите от Джаз-а боря сега! Ако държиш да ползваш противозачатъчни, най-малко се напълнява от Логест, но пък от тях се задържа вода и соли и се подуваш доста... Абе най-добре без противозачатъчни, или поне първо изпробвай препоръките на Тихомир :)

16.10.12
15:48

Там е работата, че режимът ми е добър, изготвен е от специалист. Храня се все с чисти храни (макар и донякъде еднообразно) - пилешко/телешко месо, яйца (главно белтъци), извара, ядки, зеленчуци, пълнозърнест хляб, кафяв ориз... Както посочих в първия си пост - и калориите ми са в разумното (най-често 1500), никога не си позволявам глад... Тренировките - два пъти седмично фитнес, два пъти седмично по 40 минути кростренажор и два пъти седмично упражнения за крака/ръце, комбинирани с 20 минутки на тренажора - не мисля, че се пренатоварвам. Висока съм 1.75 - как по-конкретно бих могла да си увелича калориите, без да кача?

А за стреса - мой близък почина тази година, за първи път се сблъсквам със смъртта на близък въобще и въпреки че смятах, че съм го понесла добре (ако въобще може да се говори за понасяне, то болката си остава), може би наистина такива неща оказват влияние на организма.

Почнах днес Оргаметрила, май нямам какво друго да правя, освен да чакам и да видя какво ще се случи - и евентуално да съм полезна след време с опит на други в подобна ситуация... Кофти ми е, че свалените с толкова труд килограми могат да се върнат от едно разбъзикване на хормони, без да имам контрол върху това...

(Забравих да спомена, че аменорея ми се е случвало да имам и друг път - на 17, когато пак тежах 57 кг, но постигнати чрез зверски диети и без спорт, чист глад... Тогава липсата на менструация беше половин година, отново с хормони се върна, но понеже паралелно с пиенето на хормони, се върнах и към прекомерно ядене, няма как да съм сигурна фрапиращите 80 кг дали ги стигнах с шоколад или с хормони ...).

Пропуснал съм, че си писала, че 1200 е минимумът калории. Ако средно приемаш 1500, значи е добре, но при 6 дневни спортни занимания, на теб ти трябват около 2300-2400, за да поддържаш теглото си. Това означава, че си в дефицит от 1000 калории, което е около 40% дефицит. Това хич не е малко.

Няма как да не отбележа, че при височина 175см., сегашното ти тегло те поставя на долната граница на здравословното, телесен индекс 18,6.

Знам, че този индекс в повечето ситуации нищо не значи, но от наблюденията ми във форума, всички които се оплакват от аменорея тренират по 5-6 пъти седмично, хранят се в постоянен калориен дефицит и са на най-долната граница на телесен индекс и обикновено са кожа и кости.

Вече си 10 месеца в калориен децицит, смъкнала си 26кг., това е голям стрес за тялото. При мъжете примерно след 2-3 седмици калориен дефицит се наблюдава спад в тестостерона. При жените отслабването също оказва влияние върху хормоните, имунитета и въобще цялото тяло.

Дай малко почивка на тялото си. Храни се 1-2 седмици в лек калориен излишък и после продължи поне един два месеца в калориен баланс. Намали тренировките на 3-4 пъти в седмицата.

И не на последно място, след като прочетох примерните храни, които описа, че се включват в дневното ти хранене - достатъчно мазнини ли поемаш чрез храната? Защото от гореизброените, единствено ядките, но пък и зависи колко ядки поемаш.

В крайна сметка ти си преценяваш. Имаш лекарска препоръка и е нормално да се вслушаш в нея. Но, както и сама написа в първия си пост, не е нормално да ти предпишат хормонални медикаменти, без дори да ти пуснат изследвания на хормоните. Това е като да стреляш в тъмното, поне това е моето мнение за ситуацията, която описваш.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 16.10.12 16:08.

16.10.12
17:47

Оргаметрил - със сигурност.
Има доста по-съвременни препарати.

Мнението беше редактирано от Блажка на 16.10.12 17:47.

16.10.12
18:26

Тихомир Велев, благодаря за подробните мнения!

За мазнините - пия рибено масло (шест седмици по 3000 мг дневно, две седмици почивка и после пак). Ядките са около 60-70 гр дневно (обикновено лешници, най ги обичам). Готвя изцяло без мазнина - на тефлонов тиган, тефлонови тави, може и това да е проблем наистина...

Сега май се поставих в патова ситуация - почнах препарата и не смея да увелича калориите/намаля тренировките повече от обичайното, за да не си гарантирам “издуването”... А в същото време може би наистина промяна в режима ми е трябвала, уф... Гадно е и на лекари да не можеш да вярваш вече.

И без хормонални препарати пак можеш да покачиш теглото си. Не гледай на предписаният медикамент като на нещо, което като го пиеш и започваш да трупаш кила.

Оргаметрилът, доколкото виждам, е за повишаване и оптимизиране нивата на прогестерона. То и затова ти е предписан, защото като си казала на лекаря “Не ми идва”, той веднага се е сетил за проблем с прогестерона, който е изключително важен за менструалния цикъл и бременността. Та, доктора без да се замисля ти е предписал медикамент за оправянето на този хормон.

Обаче за ниските нива на този хормон има супер много причини, а пиенете на този медикамент само потушава симптомите, при това временно. След като го спреш, главната причина за липсата на цикъл ще си остане. И като главни причини за нисък прогестерон дават:
- липса на физическа активност
- кофти хранене
- прекалено голям стрес

Има още причини, но нека се спрем на горните. Ти тренираш и се храниш. Обаче освен стреса от починалия ти роднина, ти си нанасящ още повече стрес като тренираш 6 дни в седмицата и същевременно с това поддържаш огромен калориен дефицит месеци наред. Тренировките са стрес за тялото, който стрес се превръща в нещо положително едва когато тялото може да се адаптира към него, а това става чрез достатъчно почивка и храна.

Ако си отслабнала до толкова, че подкожните ти мазнини са паднали под определено критично ниво (варира при различните жени), то това също е още една причина да имаш проблем. Прогестеронът, освен че се произвежда от яйчниците и надбъбречните жлези, се съхранява и в подкожните мазнини. Та, прекалено нисък процент мазнини много често е проблем за жените и тяхната менструация.

Та, като за последно, защото вече доста започвам да се повтарям. Пий си медикамента, който ти е предписан. Той ще ти помогне до една степен и силно се надявам да няма странични ефекти от него. Същевременно с това обаче направи нещо по въпроса да отстраниш и главната причина за липсата на цикъл, а да не забравяме, че телесният ти индекс е точно на най-долната граница.

Намали стреса като намалиш тренировките и увеличи съвсем леко калориите. Когато намалиш тренировките няма да се нуждаеш от 2300 калории, а само от 1900-2000. Много просто ще увеличиш калориите като ядеш яйцата цели и си правиш салати и ги поливаш със зехтин (Extra Virgin за предпочитане). За рибеното масло - браво. Продължавай да си го пиеш.

Това е. Дай почивка на тялото си. Нека излезе от ритъма на количеството тренировки, които правиш и храна, която изостава като количество.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 16.10.12 19:11.

03.11.12
08:29

Да споделя какво се случи до момента - приключих с приема на оргаметрил, няма покачване в теглото (задържам същото обаче, спрях и отслабването). Понеже сега идва ред на противозачатъчните обаче, имам следният въпрос - има ли някакви противопоказания за пиенето на рибено масло, докато си на противозачатъчни?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1