16.10.12
19:40
Здравейте,забелязах нещо,което не мога да си обясня и искам да го споделя с вас.
Когато си правя айрян със купено кисело мляко и сложа вода се образува огромно количество пяна.
Докато когато млякото е домашно няма абсолючтно никаква пяна.
И в двата случая използвам еднаква чаша и наливам водата от чешат с една и съща сила.
Освен това забелязах че когато айрата се приготви в блендер на дъното беше останало точно тази пяна,която не спадна няколко дни.
Просто си стоеше нещо като памук в леко изсъхнало състояние.
Някой да има идеи от какво добавено нещо в млякото може да се получава това ?
17.10.12
11:43
Предполагам пяната се дължи на %-та масленост в комбинация с ксантановите гуми, които използват регламентирано в купешките кисели млека. Това са сложни въглехидрати, които са неусвоими за хората и си отиват в тоалетната, но придават плътност и мазен вкус на млякото.
Благодаря за отговора,но наистина е факт че при домашното няма и грам пяна,докато с купеното си е направо като атомна гъба.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 17.10.12 14:56.
На мен пък ми стана чудно, през колко дни си миеш блендера та успяваш да установиш, че пяната седи пяна, дори след няколко дни. :D
казано от Valdis на 17.10.12, 15:37:
На мен пък ми стана чудно, през колко дни си миеш блендера та успяваш да установиш, че пяната седи пяна, дори след няколко дни. :D
Имаше някъде 3-4 дни да стои така.
:)
Мнението беше редактирано от Biad__ на 17.10.12 23:23.
18.10.12
14:12
като знам олко бързо се разлага млякото и как вони не ми се иска да живея близо до теб
шегичка
нищо лично:)
Беше останала само пяната без никаква течност и не миришеше на нищо,но и не спадаше.Нещо като памук.
Все пак това е еденичен случай :)
А и доста от най-големите открития са станали по случайност,а понякога и от човешка немърливост.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 22.10.12 00:28.
25.10.12
20:58
Е ти какво откри при твоята “немърливост”?