Ниски нива на естроген?

18.10.12
16:00

В търсенето на причините за бавният метаболизъм и бързото омазняване намерих това:

”Уровень гормонов у женщин начинает снижаться уже за 10 лет до наступления менопаузы. Очень часто это в первую очередь проявляется в повышенной любви к сладкому. При снижении выработки эстрогена организм начинает искать его в жировых клетках. Как только жировые клетки начинают снабжать организм эстрогеном, он начинает запасать все больше и больше жиров. “

което накратко се превежда, че хората, които имат ниски нива на естроген тялото им привиква да ги набавя от мазнини т.е разгражда натрупаните мазнините, но за да има какво да разгради, тялото се учи още по-бързо да ги складира.

лично ми звучи адски логично щото на 2000кал почвам да качвам (1.90,90кг,23% мазнини)и вече имам назначени изследвания за не знам колко си хормона.. но е интересно четиво за всеки, който има проблеми с обмяната на веществата може да прочете цялата статия тук http://www.myjane.ru…6080&printer=ok

знам че високите нива на кортизола се свалят с повече сън и релаксация, а естрогена никой не го иска в повече, но явно и другата крайност води до нежелани ефекти. някой, ако е по-запознат да драсне как може да се регулира.. правя рисърч, че съм патил от доктори при елементарни проблеми, та трудно бих дал на някой да ми бие разни неща на сляпо доверие.

Темата беше редактирана от valent1n 458 на 18.10.12 16:05.

Това се отнася главно за жените, където високият естрадиол е физиологично заложено. Около менопаузата, когато яйчниците започват да произвеждат все по-малко естрадиол, тялото им започва да разчита на мастните клетки и ароматазата, за да поддържа някакъв поток от естроген, както и на надбъбречните жлези.

При мъжете е обратното - естрогенът трябва да е нисък, много по-нисък отколкото при жените, както при тях тестостеронът трябва да е много по-нисък отколкото при мъжете.

Та, не се притеснявай. Ако наистина естрадиолът ти е нисък, в нормални граници разбира се, значи трябва да си доволен. А ако си толкова любопитен, отиди в някоя клинична лаборатория, даваш 15-20лв., взимат ти кръв и ти казват какви са ти нивата. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.10.12 16:32.

18.10.12
16:29

Чакамe Solomon Kane да каже нещо по темата !
пс. Каква менопауза бе човек !?!

Мнението беше редактирано от Strelok91 на 18.10.12 16:31.

Менопаузата, за която се говори в цитата, даден от автора, върху който се гради целият му пост.

18.10.12
16:50

Авторът прави ли разлика между ‘женщин’ и ‘хората’? Или може би пита за майка си?

Мнението беше редактирано от FaceOff на 18.10.12 16:52.

18.10.12
17:19

в целият линк говорят за действието на хормоните като цяло, а не как влияе естрогена върху жена или мъж :) разбира се това не пречи да съм в грешка за действието му, но преди 2 дена бях при ендокринолог назначи ми излесдвания, и отделно забеляза че краката ми са по-едри и първият му въпрос беше дали качвам там.. а аз предимно там качвам и спомена, че най-вероятно е нещо с естрогена. и затова тръгнах да търся инфо, както казах правя рисърч, достатъчно съм си патил от доктори и искам да съм по-запознат.

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 18.10.12 17:22.

18.10.12
17:30

казано от valent1n 458 на 18.10.12, 17:19:

в целият линк говорят за действието на хормоните като цяло, а не как влияе естрогена върху жена или мъж :) разбира се това не пречи да съм в грешка за действието му, но преди 2 дена бях при ендокринолог назначи ми излесдвания, и отделно забеляза че краката ми са по-едри и първият му въпрос беше дали качвам там.. а аз предимно там качвам и спомена, че най-вероятно е нещо с естрогена. и затова тръгнах да търся инфо, както казах правя рисърч, достатъчно съм си патил от доктори и искам да съм по-запознат.

Превод от твоя текст - ‘Нивата на хормоните при ЖЕНИТЕ...

Линкът, който си дал, не работи. Ако можеш го постни наново.

Ендокринологът хубаво те е питал за краката и дали качваш предимно там. Ако е така, значи естрадиолът ти е висок, а не нисък.

Иначе за това, че при 2000 калории качваш, може да има бая причини. Част от тях са начин на хранене, седмична активност, наличие на фактори, водещи до метаболитен синдром, проблем с други хормони, като щитовидните и кортизолът например.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.10.12 17:45.

18.10.12
19:14

казано от Тихомир Велев на 18.10.12, 17:44:

Линкът, който си дал, не работи. Ако можеш го постни наново.

Ендокринологът хубаво те е питал за краката и дали качваш предимно там. Ако е така, значи естрадиолът ти е висок, а не нисък.

Иначе за това, че при 2000 калории качваш, може да има бая причини. Част от тях са начин на хранене, седмична активност, наличие на фактори, водещи до метаболитен синдром, проблем с други хормони, като щитовидните и кортизолът например.

ще си направя изследвания на C-реактивен протеин, Кортизол, TSH, fT3, fT4, Testosteron, Estradiol, FH, LSH и ще видим. не мисля че имам метаболитен синдром, нямам никакви мазнотии по гърдите и преди като тичах нямах плочки, но бях в доста атлетична форма и можех да ям по 2-3 шоколада на ден без да качвам.

иначе ям сладко 2 пъти в седмицата, а от тия 2000кал единственият  редовен джънк фууд са 3в1, мюсли на нестле и ред бул (уайт)..другото е ядки, плодове и по-рядко зеленчуци.. ям и месо ама май не достатъчно - 200-300гр 3-4-5 пъти седмично (мързи ме да си готвя,  в магазина е отврат), никва риба по същата причина..

но грешката е налична, ще постна резултатите тук, знам че има хора, които се интересуват, та да избегна да си правят експеременти с мен.. в момента дори водя дело срещу доктор, та са ми достатъчно черни.

п.с ето го линка http://www.myjane.ru/articles/text/?id=6080&printer=ok

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 18.10.12 19:15.

Къде може да се прави тест за rT3? Иначе се обазалгам ,че ти е висок. Също така, според мен няма начин естрогена да ти е нисък, определено имаш симптоми на висок естроген.
Така и така ще правиш много изследвания, пусни и витамин Д и Магнезий. Ако излязат проблеми с щитовидната жлеза е много важно да имаш изследвания на Витамин Д и HS-CRP за да може да се разнищи проблема. Ако излязат резултатите може да ги постнеш и тук в форума за да поумуваме над тях ;)

ЕДИНТ: С тази храна нищо чудно, че си си объркал хормоните.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 24.10.12 11:08.

19.10.12
10:34

не знам, мисля за някоя частна лабаротория, например писанец.. иначе ще добавя и тия дето казваш и ще постна резултатите като излезнат, отворен съм за всякакви идеи. определено някой хормон прави проблем, щото себореята не ми минава, а вече се лекувам години и то със скъпи индивидуални рецепти и само я поддържам да не се разрастне, отделно имам и леко акне (само по тялото).. да не споменавам че гаджето ми.. изяжда по 18 баунтита и пие кока кола, докато тича на пътеката и е 1,70, 48кг :D аз ако изям 18 баунтита ще се търкалям

п.с и аз залагам на fT3, не ям никва риба и малко зеленчуци и най-вероятно имам недостатъци на йод.

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 19.10.12 11:33.

22.10.12
16:25

ето ги и изследванията, витамин Д ще бъде утре готов :)  fT3 се оказа в границата си, другите неща не ги разбирам, но се вижда че естрадиола и кортизола са в повече, колко повече е много, по-разбиращите да кажат. разбира се един познат ще ги погледне, но сега просто коментираме :)

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 22.10.12 16:31.

Няма от какво да се притесняваш. Всичко ти е както си трябва. Естрадиолът няма как да е по-нисък. При мъжете трябва да е нисък, но трябва да го има, иначе следват редица заболявания. Той е много важен хормон, просто при мъжете трябва да е нисък. При теб нивото му е идеално.

Тестостеронът също ти е перфектен!

Кортизолът е висок, но ако си се притеснявал преди изследването е възможно да е от това. А също така е възможно да трябва да chill-неш малко. :)

CRP-то ми се струва, че би трябвало да е малко по-ниско, но не съм сигурен. Поне аз като си правих изследвания и ми беше 0,4 mg/l, а при теб е с две единици нагоре. Може да има някакво възпаление в организма ти, ако нещо се разболяваш заради променливото време примерно.

Можеш да повториш CRP-то след 30-45 дни, за да потвърдиш. Ако ще правиш повторен тест, включи и гликиран хемоглобин, за да видиш какво е било средното ниво на кръвната ти захар за последните 2-3 месеца. Полезен тест е.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.10.12 10:30.

23.10.12
12:54

Модерация: Мнение без връзка с темата.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.10.12 12:56.

23.10.12
16:02

за c-реактивният протеин има 2 изследвания, не знам защо са направили и двете, но и двете изглеждат да са високи..като цяло рядко боледувам, не съм хващал грип година и половина мин, и за това може и левкоцитите да са ниски, един вид имунната система не й се налага да работи усърдно.

сам по себе си високият кортизол забавя обмяната на веществата, и може да бъде виновник за кожните проблеми, като те зависят най-вече от метаболизма.. Но това ще го каже добър ендокринолог, както и за c-протеина.. въпреки сравнително добрите изследвания, проблемите с кожата си остават, както и слабият метаболизъм.

гледам авера ми с кви боклуци се тъпчи и какво количество, дето ако аз ги ям ще стана 150кг, а той едвам мръдва нагоре и кожата му е безпроблемна. никой не може да ме убеди, че е нормално мъж 1.90 90кг да качва при 2200 кал (с малко джънк) дето цял ден не съм се спрял, а като затегна диетата (1600кал) + 30мин кардио и едвам едвам си понижавам теглото.. а моя фр сваля 5кг за седмица, дори си похапва сладко :D

п.с какво е EOS? сега видях че също ми е ниско
п.с2. излезнаха резултатите за витамин Д,  Витамин D3 ( 25 - OH ) 59,7 ng/ml сериозен дефицит < 12 / дефицит 12 - 30/ зад.к-во

благодаря за включването, не съм хипохондрик, просто ти писва, дал съм четирицифрова сума само за себореята и съм сменил 10 доктора, а единият дори ми каза, че нямало смисъл да съм правил изследвания на ft3 и прочие :D

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 23.10.12 16:03.

CRP-то го има два пъти, защото едното е CPR-hs (high sensitivity CRP). Технологията на изследване е много по-точна. Виж горния резултат, че е закръглен на 3, а долният, високочувствителният - 2,4.

Хронично високият кортизол наистина може да е причина за напълняване. Той е от семейството на стресовите хормони, а хроничният стрес влие по безброй начини върху работата на организма и здравето на тялото.

За съжаление така по форум е трудно и нередно да се прави диагностика, камо ли от човек като мен, без нужната квалификация за това.

EOS е съкращение от eosinophil или eosinophil granulocyte- вид бяла кръвна клетка, която се покачва, когато са налице алергии, паразитни инфекции и други подобни. Т.е. добре е, че ти е нисък.

CRP-то обаче заслужава да се изследва потворно след известно време. Не е добре да е повишено, но тъй като много неща могат да бъдат причина за повишаването му, изчакай известно време преди да направиш теста отново.

Между другото, пиеш ли витамин D като хранителна добавка? Или пък да ядеш много риба, яйца и мляко? Нивото ти е доста високо (което е добре), но ми е интересно дали ти е натурално така високо или е подкрепено с нещо?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.10.12 19:38.

23.10.12
22:54

благодаря за разясненията :) иначе 100% ще ида при специалист да намерим причините за кортизола и CPR-то, просто се запознавам с материята

за витамин D, пия по 1л мляко на ден и 1 кофичка кисело мляко от много време, просто навик.. но в нета има доста информация, трудно е да отсееш, кое е вярно и кое не! чел съм някакви неща свръзани млечните продукти с кожните проблеми, а и ако приемем максимата че всичко в крайни количества е вредно.. не знам мисля да намаля млечните продукти да видя какъв е ефекта върху себореята.

м/ж забравил съм да спомена последният резултат, глюкоза 5.15 mmol/l 3.0 - 6.0..  с риск да се изложа, но не съм запознат с материята.. ако глюкоза и кръвна захар са едно и също, не съм много далече от хората с  нарушена гликемия на гладно (5,6 до 6,9), то това обяснява и затрудненията ми със свалянето на кг.

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 23.10.12 22:54.

23.10.12
23:14

Ако разбирам правилно, съмняваш се че влизаш в андропауза (т.е. нарушени хормонални нива)? Като ти гледам изследванията, стойностите са в референтните граници, а на линка който си дал се обяснява какво правят отделните хормони.

Предполагам си наясно с процеса на образуване на хормони, или стероидогенеза: от холестерол към прегненолон  и оттам - прогестерони, минералкортикоиди, глюкокортикоиди, андрогени и естрогени. Процесът може да се изобрази като взаимосвързана пирамида, в която има около 40 вида различни метаболити на естрогена, някой добри, други не. Излишъци  в метаболити като естрадиол или16-хидроксиестерон могат да са опасни за мъжете. Андропаузата обаче се свързва най-вече с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или относително нараства. След 30-та година при мъжа на всеки 10 години нивото на тестостерона намалява с 10 процента. Едновремено с това друг фактор в организма, наречен свързващ половите хормони глобулин (Sex Binding Hormone Globulin или SHBG) нараства. Този фактор свързва част от тестостерона и останалия несвързан хормон (свободен тестостерон) е този, който е биологично активен.  Така че за теб е важно да тестваш редовно нивата на тестостерона си, вкл. СПХГ. За оценка нивото на тестостерона определящо значение има измерването на свободния тестостерон, а не свързания или общия.

Има много фактори допринасящи за нарушения баланс естрогени - тестостерон при мъжа: повишено ниво на ензима ароматаза (той е отговорен за превръщането на тестостерона в естрогени) ; ако прецакаш черния дроб, който преработва излишните естрогени; затлъстяването (ароматазата се прави от мастни клетки); недостига на цинк (естествен инхибитор на ароматазата) и т.н.

Вероятно са ти казали че и диетата може да е важен фактор – много храни и елементи са важни за хормоналния баланс – примерно рибите са богати на л-допа, зеленчуците с високо съд. на вит. Ц помагат да се държат ниски нивата на ароматазата, плодове като червеното грозде и др. съдържат ресвератрол, или др. храни богати на кризин и цинк. Така че, нещата е много вероятно да се нормализират с правилна диета и адекватна физическа активност.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 23.10.12 23:15.

казано от valent1n 458 на 23.10.12, 22:54:

м/ж забравил съм да спомена последният резултат, глюкоза 5.15 mmol/l 3.0 - 6.0..  с риск да се изложа, но не съм запознат с материята.. ако глюкоза и кръвна захар са едно и също, не съм много далече от хората с  нарушена гликемия на гладно (5,6 до 6,9), то това обяснява и затрудненията ми със свалянето на кг.

Да, глюкоза и кръвна захар е едно и също. По-правилно е да се казва кръвна глюкоза, но с времето се е наложил терминът кръвна захар.

Нивото 5,15 mmol/l е идеално. Това са 92.7 mg/dl, което те поставя сред абсолютно нормални, приемливи и желани нива. Като глюкозата на гладно стигне 110 mg/dl (или повече от 6 mmol/l), тогава има причина за притеснение.

Отделно, че моментното тестване на кръвната захар не винаги е гаранция за нещо, тъй като кръвната захар се влияе много лесно. В единия момент ти е 5,15, в следващия е 8, понеже някой току що е щял да те премаже, докато пресичаш булеварда.

Затова се пуска и тест на гликирания хемоглобин. Чрез него можеш да разбереш приблизителната средна стойност на кръвната ти захар за последните 2-3 месеца, което включва цялото денонощие, а не само даден момент сутринта.

Първо да кажа, че съм се объркал и в по-горния си пост съм говорил за fT3, a имах в предвид rT3 (наистина е трудно да откриеш лаборатория където го правят, аз поне незнам такава), който се свързва с рецепторите на щитовидните хормони, блокира ги и така води до намален метаболизъм , независимо от добрите показатели при изследването на другите щитовидни хормони.
Когато си лептиново резистентен (лептина е главния хормон, който е отговорен за енергийния метаболизъм в тялото) почти винаги имаш високи нива на  rT3, а от това  почват проблемите с лесно качване на тегло (и още много други). Възпалението (високите нива на HS-CRP са показател за възпаление) и проблемите с чревната флора (това може пък да е причина за  кожните ти проблеми) са главния виновник за лептиновата резистентност.
Може да имаш и проблем с “leaky gut”, това също води до възпаление и от там до лептинова резизстентност и объркан метаболизъм. Обърни внимание и на този вариант.
Следващата стъпка след лептиновата резистентност е инсулиновата резистентност (диабет тип 2). Кръвната ти захар е в граници, но според мен идеалните граници са по-ниски. Между другото кръвната захар може да е завишена заради високия кортизол.
Радостното е ,че  половите ти хормони изглеждат отлично.

Моя съвет:  Вслушай се в думите на Велев и си направи още няколко изслдвания на HS-CRP за да видиш дали не е било някакво моментно възпаление или е хронично завишен този показател. Спри да пиеш толкова много мляко. Дори се постарай да изключиш за известно време всички млечни храни и следи какво се случва. Изключи и зърнените храни, те може да са причина за възпаление и “leaky gut”. Прочети тази статия - http://jackkruse.com/hormone-cascade-101/ !!!!!

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 24.10.12 10:24.

24.10.12
11:15

като си правя следващите изследвания ще направя и за rT3, лабораторията в която ходя е една най-модерните в бг и дори да го нямат в прайс листа, мисля че могат да направят индивидуално изследване.

трябва да почета за “leaky gut”, но като цяло не познавам човек с по-здрав стомах/черева от моите, всичко мели и никога не съм имал проблеми с ходенето по 2-3 пъти дневно до “офиса”.
високото възпаление може и от това да е, че бях се пребил със ски миналата година началото, лежах доста време и декември получих дискова херния, там по-запознатите знаят че се получава силно възпаление и се взимат още по-тежки анти-възпалителни средства. сега съм ОК, спортувам си нормално, но знам че на самият диск му трябва доста голям период да се възстанови и е възможно да има още възпаление.

и аз мисля, че кръвната захар има по-добри стойности, но бях се залежал + 2-3 пъти седмично по 600-800 кал рафинира захар, а залежаването и джънк фууд са номер 1 причини за диабет тип 2. добрата новина е че в семейството никой няма диабет, но ще изключа напълно боклуците, повече спорт и ще се опитам да я вкарам в по-добри стойности.

въпроса е наистина дали имам лептиновата резистентност, щото тоя слаб метаболизъм и себорея от години не се получават без причини, а докторите сами ги виждате, изписват шампоанчета и лекуват резултатите, а не причините.

п.с преди 3г като ходих да тичам редовно, метаболизма ми беше екстра, на цялата храна можех да изям отгоре 3 големи шоколада милка и нямаше да мръдна. също и кожните проблеми бяха в пъти по-леки.. сега преди да тичам, трябва да си направя скенер на диска, но се опитвам чрез велоергометър да си раздвижа метаболизма, но от скоро въртя и още няма ефект.

п.с2 сега звънях на лабораторията, не правят изследване за rt3, а една от най-модерните, които знам.. ако някой знае къде може да се направи да пише.

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 24.10.12 11:23.

Думите “Преди като тичах...преди като спортувах...контузих се (херния) и спрях тренировки... и т.н.” ме карат да попитам - каква всъщност е активността ти в момента?

Спортуваш ли нещо, какво, откога и колко често?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.10.12 17:43.

24.10.12
18:23

ходя на фитнес отново от момента в който кръста ми позволи (пролетта) 3 пъти седмично и резултати има - кръста не ме боли изобщо, и съм качил 6-7кг мускули. отделно въртя колело 4-5 пъти по 30 мин и вкъщи имам успоредка на която правя всеки ден кофички, набирания и коремни преси.

Мнението беше редактирано от valent1n 458 на 24.10.12 19:09.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1