21.10.12
13:31
Здравейте на всички, значи както стана ясно от заглавието имам проблем с кръста, боли ме доста при физическа дейност, която изисква навеждане, когато играя нападател във волейбола. И преди изпитвах болка, но не чак такава, когато стоя дълго наведен и прочие; от около 3-4 месеца правя мъртва тяга, 2-3-4 дни след тренировката ми за гръб ме боли и кръста. Мисля, че изпълнявам движението правилно, но все пак... ? Аз мисля, да спра временно с мъртвата тяга и да видим ?
Темата беше редактирана от Borko на 01.11.12 15:13.
Еми естествено, че щом те боли кръста, значи трябва да спреш с тягата. А и щом си волейболист ако си доста висок по добре изобщо не прави тяга.
Не съм волейболист, просто любител, временно спирам с тягата, пак да видим какво ще стане.
Благодаря за мнението.
21.10.12
19:27
Нормално е да те боли след тренировка за гръб,все пак имаш мускулна треска,но 3-4 дни е доста,ако си сигурен,че си с правилна техника помисли върху възстановяването си :)
Мнението беше редактирано от Phxxx на 21.10.12 19:28.
Хубаво си решил да спреш тягата,ама нали знаеш че има разлика между болка и болка.Ако ти е слабо ядрото,имаш лоша форма,кофти контрол над тежеста и се тормозиш с килограми за които не си готов,какво очакваш да се случи?Първите месеци,когато съм правил тяга си спомням че буквално гъза ми беше вдървен до 2 дена след тренировка.Седенето ми беше трудно,единствено легнало положение ме спасяваше. :D Естествено се дължеше на горе споменатите възможности,но с времето всичко се изчисти и болката намаля.Ти си решаваш все пак,няма как да знам какво ти е състоянието,ако имаш някакви сериозни опасения - има доктори.
21.10.12
23:15
Да. Има доктори, ходи се прегледай, ако всичко ти е ОК не виждам защо да спираш тягата... Просто почини седмица-две, после върни леко тежестта, изчисти техниката, увеличавай плавно и внимателно килограмите и продължавай. Успех.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 21.10.12 23:16.
Значи преди 4 месеца някъде да съм почнал да правя тяга, не чак толкоз сериозно, първоначално почнах с 40-50-60кг, сега правя сериите със 100кг(знам, че са смешни, но... сиг съм че поне 120-30 ще ги дръпна.. но кръста..), слагам колан. Извода като цяло е спирам за около 3 седмици с тягата, почвам я отначало с добра техника леки кг, и бавно и надявам се славно ги увеличавам.
Мнението беше редактирано от Borko на 22.10.12 00:15.
23.10.12
14:47
Като за начало - размачкай си горната част на гърба + задника(глутеусите) и виж дали ще продължи. На мен често ми се случва болка/дискомфорт в кръста да са свързани с тези зони и дори ако е много зле, след подобно намачкване нещата се оправят много - мускулите се отпускат, облекчението е бързо и ефективно. Може да използваш пвц тръба или най-добре - фоумролер (ако нямаш, вземи си, уникално добро нещо е, ще ти служи дълго и ще имаш много ползи). Също така, може да пуснеш един клип с 80-90кг тяга - така ще може да се види дали правиш тягата по неправилен начин, който способства за болките или има други причини ;)
Поздрави! :)
казано от Херцог Трън на 23.10.12, 14:47:
Като за начало - размачкай си горната част на гърба + задника(глутеусите) и виж дали ще продължи. На мен често ми се случва болка/дискомфорт в кръста да са свързани с тези зони и дори ако е много зле, след подобно намачкване нещата се оправят много - мускулите се отпускат, облекчението е бързо и ефективно. Може да използваш пвц тръба или най-добре - фоумролер (ако нямаш, вземи си, уникално добро нещо е, ще ти служи дълго и ще имаш много ползи). Също така, може да пуснеш един клип с 80-90кг тяга - така ще може да се види дали правиш тягата по неправилен начин, който способства за болките или има други причини ;)
Поздрави! :)
Ще пробвам тези методи, които ми препоръчваш. В близките дни ще направя и пусна 1 клип, та да видим... :)
Направих клип, но не се вижда много добре, падна батерията и чак сега видях, че не се виждам в цял ръст, но все пак кръста се вижда, ако не можете да определите дали я правя правилно, ще заснема друг на следващата ми тренировка. 8х80кг
Мнението беше редактирано от Borko на 30.10.12 07:26.
27.10.12
16:14
Приближи щангата до краката, свали си гъза надолу и снимай пак.Може да сложиш по-голями дискове, ако имаш де.
Мъртва тяга не е за всеки. И аз го правех но започна да ме боли кръста и като спрях за 2 седмици отмина като го мазах с Фастум гел. Не мисля повече да се занимавам с това упражнение има и други добри заместители :)
31.10.12
22:55
казано от Plamski на 31.10.12, 22:22:
Мъртва тяга не е за всеки.
Да, не е... Най-вече не е за тези, които не са се научили да я изпълняват правилно. А, не е и за момченца.
казано от Plamski на 31.10.12, 22:22:
Не мисля повече да се занимавам с това упражнение има и други добри заместители :)
Като например?
Зависи боецо.
Зависи от хвата, зависи дали тръгваш по-изправен и с възможно най-ниско гъза(като щангист)...зависи как ти е мобилността, как са ти лопатките и т.н.
Като начало пробвай да хванеш в смесен хват и в надхват...виж при кой тялото ти позоволява да бъдеш по-изправен...ще усетиш разликата и ще говорим. Да, активират се малко повече “предните бедра”, по-малко задната верига...ама при положение, че не си сигурен в техниката тъй-наречената задна верига и тегленето през нея, преминава на теглене с кръст и там вече идва по-дългото стоене в бокса:)
Заместители на тяга...много!!!
Даже в т-нейшъна Брет Контрерас прави една стрхотна трактовка по въпроса.
Средно тежко добро утро, трап бар тяга, хип тръстове, сиси клек...няма да свърши света ако поспреш малко тягата.
Ако наистина си решил да ставаш силен...клякай.
p.s. всъщност - ставай де:)
01.11.12
22:46
казано от slavko на 01.11.12, 15:33:
Заместители на тяга...много!!!
Даже в т-нейшъна Брет Контрерас прави една стрхотна трактовка по въпроса.
Средно тежко добро утро, трап бар тяга, хип тръстове, сиси клек...няма да свърши света ако поспреш малко тягата.
Доколкото говорим за конвенционална тяга като част от тренировката за гръб, сиси клека и хип тръстовете не са опция. За трап бар тяга ОК, ама това все още си е тяга с почти идентична техника и ако проблема на автора е изпълнението, той едва ли ще се реши с трап бар.
Добро утро може да е вариант...ама ако добавим още две-три упражнения към него, та да доближи поне малко комплексността на тягата. Така че аз бих заложил на откриване на причината за болка и изчистване на техниката като вероятна причина, вместо на търсене на заместители.
казано от slavko на 01.11.12, 15:33:
Ако наистина си решил да ставаш силен...клякай.
p.s. всъщност - ставай де:)
Ей тука обаче нямам какво да кажа. (bow) (bow) (bow).
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 02.11.12 21:10.