25.10.12
16:43
Доста често съм попадал на статии колко полезна е ентомофагията (яденето на насекоми) за развитието на устойчиво земеделие и как този изключителен източник на белтъчини присъства в кухнята на почти 80% от населението в света, но досега ми изглеждаше доста абстрактно като материя. Да, много производители на храни търсят начин за интегрирането на ципокрили в традиционни хранителни продукти, но на този етап не ми се вижда много вероятно подобно начинание да получи подкрепата на потребителите в Европа и САЩ. Аз също си падам инсектофоб и когато срещна някаква пълзяща твар из къщи, реагирам като Химическия Али на разбунтували се кюрди.
Въпреки това ми стана много интересно като прочетох, че една група ентусиасти пуска на пазара в САЩ протеинова вафла, направена от щурци. Вафлите Chapul се правят от печени щурци, които след термичната обработка се смилат и сместват с други продукти. Процесът е традиционен за Южна Америка и се твърди, че е разработен от ацтеките. Вафлите се правят засега в два вкуса – фъстъчено масло и шоколад и вдъхновения от тайландската кухня - кокос с джинджифил и лайм.
Създателите на вафлите стартираха с онлайн кампания за набиране на дарения и успяха да съберат нужните им 10 000 долара за нула време, като даже надскочиха с 6 бона заложената цел. Идеята им е доста сериозна – те се опитват да наложат яденето на насекоми като начин за справянето с проблемите на околната среда, породени от индустриалното животновъдство. Алтернативата на традиционните белтъчини е икономически обоснована – добива на белтъчини от единица фураж е почти осем пъти повече в полза на насекомите при съществено намалени въглеродни емисии.
За мен присъствието на шоколад е плюс, както и отсъствието на крачета и антенки. Бих пробвал вафлите. А вие?
25.10.12
16:47
насекомите имат 40% протеин
бих ги опитала и натурални,но околните няма да ме гледат с добро око:)
Печени щурци и шоколад в едно изречение?...Това прониза смъртоносно любовта ми към шоколада. :D
Зависи,ако щурците са БИО - Да :D
Шегата настрана,бих хапнал.Не ме бърка,че е от насекомо,особено ако вкусът им е добър.
Мнението беше редактирано от Иван П. на 25.10.12 16:56.
Па що да не хапнем?
Най-скъпото кафе го серат котки.
Скъпите сирена са мухлясали.
па от едни скакалци ли ще се уплашим?
25.10.12
17:09
казано от CarnalK на 25.10.12, 16:59:
А?
казано от Кристиян Дончев на 25.10.12, 17:09:
А?
http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak
ПП Не са точно котки, но това няма никакво значение крайния резултат все ще е миризлив. :D
Мнението беше редактирано от Valdis на 25.10.12 17:13.
А?
Не беше котки, а маймуни май - това са зърна от кафе, които маймуните в джунглата (определен вид маймуни) ядат, за да подобрят храносмилането си. Организмите им почти не го преработват и го изхвърлят цяло, обвито в специален слой, резултат от дейността на ензимите в маймунските стомаси. Тези барабонки :D се събират и от тях се прави наистина най-скъпото кафе в света. Нещо такова беше - по памет обяснявам, че не ми се търси из нета за конкретика.
казано от Valdis на 25.10.12, 17:12:
А?
http://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak
ПП Не са точно котки, но това няма никакво значение крайния резултат все ще е миризлив. :D
:D
казано от gotcha на 25.10.12, 17:19:
Туй жувотно ги ачка :)
http://bg.wikipedia.org/wiki/Азиатска_палмова_цивета
Мдам, явно е по-близо до котката, отколкото до маймуната :D. Мяза на пор!
П.С. А ние оачкахме темата...
Ще ям много ясно, ако е вкусно т’ва ще ми е десерта. Готов съм да ям какво ли не, даже като гледам Беър Грилс да си пече некви плъхчета, змийчета, алигаторчета, скунксчета и ми потичат лигите.
25.10.12
18:32
Ако има добро съдържание на качествен протеин и приличен вкус ще го ям ако ще и да го серат насекоми. То щото нормалната ни храна, пълна с Е-та и ГМО да не е с по-добър произход.
25.10.12
20:13
А няма ли възможност, да си поръчаме няколко кутии и да си ги раздлеим тук форума, за да ги опитаме ?
25.10.12
21:55
И аз погледнах как стоят нещата с поръчване до България, но с пощенските разходи става доста скъпо. Може да помислим за обща поръчка.
25.10.12
21:56
Това имах в предвид, да си разделим няколко кутии, желаещите.
25.10.12
22:26
Интересно става..И аз бих желал да пробвам този ‘деликатес’ Трябва да проверя да видя цени в нета как вървят.. xD:)
И когато те питат :
- ” Какво носиш ? “
Ти отговаряш :
- ” Па те десертче от насекомки, искаш ли ? “
Ако струват малко, няма както вкусова така и визуална следа от крачета, антенки и така нататък бих опитал.
Мнението беше редактирано от Acework на 25.10.12 22:51.
25.10.12
23:33
Ако някой купува обадете ми се. (Не продавам, но ще се включа в поръчката)
Еdit: Епа скъпички са...
http://chapul.com/revolutionary-supplies/
Ще се ходи на село май... По полето има едни черни, на бостана също. В градиата бол... Поне, че са бг скакалчета :D
Мнението беше редактирано от Ragnarous на 25.10.12 23:39.
25.10.12
23:38
казано от Иван Йорданов на 25.10.12, 22:37:
И когато те питат :
- ” Какво носиш ? “
Ти отговаряш :
- ” Па те десертче от насекомки, искаш ли ? “Ако струват малко, няма както вкусова така и визуална следа от крачета, антенки и така нататък бих опитал.
А бе 17 долара гледах за 6 ‘насекомо-протеинови бара’ xaxa .. Та това означава не знам колко точно ще дойде с доставка,златно излиза във всички случаи!
25.10.12
23:41
Сигурно не толкова заради полезно, колкото защото са новаторски, фънки като храна и.т.н.
Предлагам да правим аминоКИСЕЛИНИ от мравки. Ще ги пълним във вафли “Чайка” или “Боровец” и ще ги изнасяме по amazon/ebay