26.10.12
19:03
Някой да е пробвал досега да си приготвя фъстъчено масло?
В нас имам огромно количество фъстъци и не виждам смисъл да давам пари отделно за фъстъчено масло.
Разгледах в нета и видях основната рецепта е около 200гр белени фъстъци 100мл олио захар и сол.
Ако сложа 100гр краве масло или зехтин вместо олиото дали ще стане?И някакви алтернативи на солта и захар също?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 27.10.12 00:03.
Ето http://www.livetolift.com/2011/01/14/хранителни-традиции-и-рецепти-фъстъч/.
Ама опитвайте се да попотърсвате ейй :) чат-пат
Аз съм си правил домашно фъстъчено масло. Рецептата от която гледах фъстъците си бяха цели, а не белени. Пишеше че може и по двата варианта.
Първо се слагат в една тава да се запекат леко 10 мин, докато замирише на хубаво, изчакваш да изстинат и след това на малки дози с пасатора. Моя пасатор е хубав и стана с него, иначе по-добре с робот. Имай предвит че трябва яко пасиране. Първо сместа става на парченца, после става много суха и тука да не се откажеш - продължаваш да пасираш. Натискаш, пасираш, чистиш, ножовете, пак пасираш и накрая ще го видиш самото масло. Аз моето го правих преди 6-7 месеца и оше имам в едно бурканче в хладилника, още си е много фкусно.
По принцип можеда добавяш и всякакви видове масла. На мен вкуса на натуралното домашно изключеително много ми харесва и не добавям нищо. Само дето много трудно се размазва, да не кажа невъзможно, не е като купешкото.