26.10.12
00:24
Здравейте, прочетох доста статии във форума и научих много интересни неща, за което благодаря на целия екип. :) И аз искам да попитам защо не отслабвам. На 18 години съм, 165 см висока и тежа 54- 55 кг. Искам да стана 50 кг (през лятото бях смъкнала до 51, но после ги качих пак). Спортувам редовно 3 пъти в седмицата ходя на тае бо, събота и неделя тичам в парка 4-5 км, правя йога 3-4 пъти в седмицата. Хранителният ми режим представлява:
Закуска : към 10ч плод 200 гр и кафе с 1 ч.л. захар
към 12 30 3 с.л. овесени ядки или трици с 1 л. мед и мляко
след това отивам на училище и нямам възможността да хапна истински обяд и ям около 300- 400 гр плодове (ако някой може да ми предложи някакъв вариант)
Вечеря : към 19. 30 Салата домати и чушки, филийка пълнозърнест хляб, сирене и някакво ядене - риба, супа, ориз, месо и прегрешението ми мисля че е, че хапвам няколко обикновени бисквити с мед или нещо сладко ( черен шоколад или домашен кекс) към 20 ч. След 21ч. пия само чай. Приемам всякакви идеи, съвети :)
26.10.12
07:51
Може ли да споменеш статиите на BB-Team, в които си прочела, че здравословната хранене означава менюто да съдържа предимно въглехидрати (повечето от тях прости), почти никакви белтъчини и практически никакви мазнини? :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.10.12 07:53.
26.10.12
10:11
Бисквитите като ‘вредност’ за диетата се доближават до шоколада, а далеч не са толкова вкусни.
26.10.12
10:31
Не съм прочела нито една статия ( в който и да е форум), където да казват, че при здравословното хранене менюто трябва да съдържа предимно въглехидрати, точно обратното трябва да е балансирано. Определих си калорийния баланс и тн, но ми се струват прекалено много калории и ме е страх да не напълнея.
Значи е по- добре да хапна шоколад отколкото обикновени бисквити :Д :)
26.10.12
10:49
казано от Christine Todorowa на 26.10.12, 10:31:
Не съм прочела нито една статия ( в който и да е форум), където да казват, че при здравословното хранене менюто трябва да съдържа предимно въглехидрати, точно обратното трябва да е балансирано. Определих си калорийния баланс и тн, но ми се струват прекалено много калории и ме е страх да не напълнея.
http://static4.fjcdn.com/comments/what+_fca5a963446d9be28d12aa7ad1fb4a3f.jpg
26.10.12
10:56
Нямам идея какво си чела, но описаното от теб хранене е далеч от баланса. Няма ги основните източници на качествени белтъчини и мазнини. Енергията в тази храна почти изцяло идва от въглехидрати - захар, плодове, овес, хляб, мед, бисквити, шоколад, ориз. Колко е определеният от теб калориен баланс? Колко е енергията в описаната от теб храна? На какъв принцип разпредели белтъчини, мазнини и въглехидрати?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.10.12 10:57.
26.10.12
11:22
Ами да, в общи линии. Поне знаеш че се глезиш и трябва да компенсираш после.
Най-подли са храните, които си мислиш че са здравословни, а не са.
Здравословното хранене се състои от много по-малко въглехидрати от колкото средният човек яде. Само погледни ‘здравословните’ бисквити какво съдържание на въглехидрати имат и ще разбереш че не са много по-различни като съдържание, а само като вкус от тези които знаеш със сигурност че не са здравословни. ;)
27.10.12
01:24
Ами съгласна съм, че хранителния ми режим не е балансиран точно затова търся помощ и искам да го подобря. Калорийният ми баланс е 1862 ( като извадих 300, за да съм в дефицит), разделих съотношението между В/Б/М на 45 % , 35 % и 20 %. Получавам, че на ден трябва да приемам 209 гр въглехидрати, 162 гр белтъчини и 41 гр мазнини.
В момента си променям режима днес хапнах : 11ч плодове, 12 30 3 с.л. овесени ядки с бадеми и кисело мляко, обяд към 15 30 - шопска салата с филийка пълнозърнест хляб, вечеря 18 30- шопска салата, филийка пълнозърнест хляб, супа, към 10 ч хапнах плод. Трябва ли всеки ден да ям месо? Трябва ли да намаля плодовете? Не съм си избрала точна диета, защото много съм се измъчила от диети ( имам предвид такива, при които гладуваш, сваляш, но после пак качваш кг). Хареса ми РБД, защото е гъвкава и ще се опитам да си създам меню :)
27.10.12
09:16
Един плод дневно е достатъчен.
Намали хляба.
Увеличи белтъчините.
Месо, яйца.
27.10.12
09:16
И добре тогава от къде точно си ги набавяш тея 160 гр белтъчини като не виждам да ядеш месо, яйца или други животински продукти?
27.10.12
13:26
Ами ям яйца а месо 2-3 пъти в седмицата. Знам че е малко, ще увелича приема, но не обичам да ям всеки ден месо. Мога ли да го замествам с бобови храни, ядки? А мога ли да приемам плодове само до обяд, но да не е един а 2-3?
Можеш да си ядеш колкото плодове искаш. Въпросът е, че храната ти за деня не трябва да е съставена основно от тях. Ще видиш, че като започнеш да ядеш и други продукти, постепенно ще ти се отще да консумираш плодове и ще ти стига и по 1 плод на ден.
Да можеш, да ядеш бобови, ядки и т.н. - богати са на белтъчини и полезни мазнини.
27.10.12
18:19
Благодаря за отговора ти, много се бях стреснала от това, че драстично трябва да намаля плодовете. А искам да попитам дали 1800 к са много при положение, че искам да отслабвам. На мен лично ми се струват адски много, разгледах няколко дневници и забелязах, че момичетата приемат до 1500 к ( горе - долу), но по моите изчисления това се получава.
Пробвай с 1800 като за начало. Ако видиш, че няма ефект, смъкни го 1700 и така. Ако видиш, че пък ефектът е прекалено бърз, качи до 1900-2000. При всеки е индивидуално, зависи от метаболизма ти. Както и да е, аз лично ти препоръчвам да не обръщаш внимание на кантара, а на огледалото - ръководи се от него. Кантарът няма да ти помогне, това са просто цифри ...
Мнението беше редактирано от Nathan на 27.10.12 18:47.
28.10.12
12:21
Ще те послушам и вече съм си определила един ден от седмицата, в който ще се тегля. Преди се бях вманиачила и се теглех всеки ден, че и по два пъти понякога макар да знам, че не е правилно ..
Води си дневник, с приетите храни и калории. Протеините не са нужни да са ти чак 150гр. За твойте килограми и 80-90гр протеин стигат, но всеки ден. Ако не ти се яде месо, стават и айца, кашкавал и бобови храни.
Може да се мериш и всеки ден, но винаги след ставане и след тоалетна, без да пиеш вода и без дрехи :)
Дневникът е необходим, защото тези 1800 калории са ти ориентировъчни, когато аз се учих да си смятам храната калкулатори ми показваха 2200 за да качвам, но след 1 седмица бях свалил, та така с проби стигнах до 3000 които ме устройват.
28.10.12
21:03
Започнах да си водя дневник от днеска :Д Иначе за количеството протеин още ми е трудно до смятам кое как и ще ми отнеме известно време докато почна да се оправям явно. Иначе реших да намаля калориите до 1600 :)