31.10.12
10:15
Здравейте съфорумци!
Имам един въпрос отностно времето за усвояването на приетата храна, ще се радвам да получа помощ :).
Съвсем малко предистория - при приемане на определени храни (тежко/червено месо, сини сливи, боб.....) черният ми дроб изпитва затруднения при обработката на тази храна, в резултат на което в ставите ми се натрупват кристали киселина, които са крайно неприятни при движение. Естествено с времето (и с корава диета) ставите се изчистват чрез кръвта и аз се движа свободно.
Целта на темата ми е да се опитам да се “засека” кога получавам “кризи” и в следствие на кои храни, защото митове има хиляди в интернет и в един момент човек става толкова несигурен, че приема само айран и хляб, което не мисля, че е приемливо за който и да било.
Въпросът - колко време, относително, е нужно на 30-35 годишен организъм със средна дневна активност да отрази ефекта от приема на даден тип храна.
Благодаря и спорно довършване на работната седмица!
01.11.12
00:05
#1
За подагра ли става на въпрос?
Съмнявам се някой да може да ти отговори точно на въпроса, но по принцип при хранене на често и по малко, по бързо и по лесно се усвоява храната.
01.11.12
10:33
#2
Благодаря megabolic x, да, това е заболяването.
Все пак оставам с надежда, че някой може да сподели дори и относително време :)
01.11.12
10:42
#3
Времето варира. Общо взето, при храна приета самостоятелно, хранителните вещества от нея би трябвало да навлезат в кръвта ти за средно около 2-3 часа след изяждането.
Отрицателният ефект може да варира обаче. Може веднага да усетиш симптоми, а може да трябват няколко дни приемане на храната, докато се получи натрупване.
Най-лесно можеш да установиш като започнеш с яденето на много малък брой храни в продължение на седмица. Ако нямаш проблеми, започваш да добавяш по една нова храна. След няколко дни ако отново няма проблеми, добавяш друга храна.
Отнема много време, но няма начин.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 01.11.12 10:43.
За да имаш подагра би трябвало да имаш висока пикочна киселина. Това най-често е в следствие на проблем с бъбреците. Там търси ключа за палатката, а не се опитвай да се “засичаш”. Можеш ли да дадеш нивата на креатинин, пикочна киселина и урея от последните изследвания?
01.11.12
19:52
#5
Здравейте съфорумци!
Тихомир, идеята ти наистина е добра. Вярно е, че изисква доста време и дисциплина, но все пак за мен си го правя :). Задължително ще опитам. Искрено благодаря!
Sarfaa, здравей, киселината ми варира 450-650. За другите индекси не мога да споделя данни, защото нямам пресни такива. Подаграта ми е диагноза отдавна, в това няма съмнение. Не я отбелязах в първия си пост като константа, защото исках четящите да приемат по общо темата и тя да е полезна за повече хора.
Бъбреците и надбъбреците (за жлезите говоря, просто жаргона е по лесен за усвояване :) ) са ми перфектни, както бяха и на татко ми, който за съжаление не успя да устой на силата на болеста.
Въпросът ти е уместен, радвам се, че се включи!
Не знам дали трябва да насочиш вниманието си в тая посока,за колко време се усвояват храните. Може би трябва да се интерсуваш кои храни са нежелателни и противопоказни в твоя случай поради своя химически състав.
Бях чел статия във вестник “Доктор” за подаграта. И там пишеше, че проблем са храните съдържащи ПУРИНИ. Които накрая при разпадането си в организма дават голямо количество пикочна киселина. Възможно е да имаш и дефект по рождение на някакъв ензим участваш в метаболизма на пурините. И в тяхното обезвреждане и изхвърляне от организма. Значи във вестника имаше изброени рзлични храни и вещества съдържащи голямо количество пурини. Помня само някои: дреболиите и субпродуктите,за бирата също пишеше,че е богата на пурини от растителен произход. Трябва да потърсиш в нета или в медицинската литература в библиотеките кои храни съдържат най-много пурини и да избягваш тези храни. Или ги приемаш само от време на време и то в малки,ограничени количества.
А пък ако проблема идва от метаболизма в черния дроб, трябва да се изследваш дали нямаш и други неща освен завишена пикочна кислелина. Дали нямаш натрупване на желязо,мед,повишен холестерол или билирубин.
09.11.12
20:09
#7
Благодаря ви!