ДНК и мускулна маса

28.10.12
18:08

Здравейте,

Откакто се опитвам да се занимавам с фитнес ме заливат въпроси относно възможностите, които притежават различните хора. Чисто и просто не мога да стигна до най-точното обяснение (в детайли) защо има хора, които са повече предразположени към покачване на мускулна маса от други и защо хора, които не полагат кой знае какви усилия в тренировъчния и хранителния си режим получават по-добри резултати от други.
Чел съм много статии за мъжките хормони и в частност за тестостерона, който се обуславя с това, че стимулира синтеза на белтъци. Означава ли това, че хора, които имат по-високи естествени нива на тестостерон са повече склонни да покачват мускули, а тези с по-ниските нива е доста трудно да ги достигнат?
Каква роля играе метаболизмът в този казус? Скоростта на метаболизма предопределя превръщането на храната в енергия и колкото по-забавен, толкова повече мазнини, но мен ме вълнува единствено въпроса с мускулите.
Какво имат  шампионите по културизъм чисто генетично повече от нас и какво има онзи от фитнеса, който не се старае толкова, а видимо е по-добре сложен от нас (мускулно, без да намесваме скелетната структура)?

Темата беше редактирана от Museee на 28.10.12 18:11.

28.10.12
18:23

99 процента от успеха се дължи на това как се храним,тренираме и се възтановяваме.Невярвам човек ,който се храни с банички и вафли да прогресира по бързо от човек с добре балансиран хранителен режим.И все пак въпроса ти е много общ и има много критерии.

28.10.12
18:38

Интересуват ме единствено генетичните критерии, които разделят хората. Каква роля играят естествените хормонални нива, метаболизмът, психологическата нагласа и т.?. Не мога да се съглася, че винаги когато двама човека полагат еднакви усилия ще получат идентичен резултат. Защо например недоразвитият млад мъж (16-18 г) е с по-слаба мускулатура от развития (25г). Нали по време на пубертета нивата на тестостерон се покачват 18 пъти, та после покачването е по-слабо и изобщо каква е неговата роля? Кое е разковничето в разликата?

Мнението беше редактирано от Museee на 28.10.12 18:40.

28.10.12
18:41

Тежък клек и всичко си идва на мястото :)

28.10.12
18:44

казано от Museee на 28.10.12, 18:38:

Каква роля играят естествените хормонални нива, метаболизмът, психологическата нагласа и т.?

Голяма.

Кое е разковничето в разликата?

Ако те интересува отговор на ниво ген, ще ти трябва специалист по генетика, който да ти каже кой ген за какво служи и съответно каква е разликата при отделните хора. Но имайки предвид, че човешкия геном все още не е разчетен напълно, ще е малко трудно, а и не може да се обясни с две думи.
Така че, просто приеми, че някои са по-надарени в това отношение и това е. Нищо не можеш да направиш.

28.10.12
19:02

Интересуват ме единствено генетичните критерии, които разделят хората. Каква роля играят естествените хормонални нива, метаболизмът, психологическата нагласа и т.?

Ами ти го каза. Някои мъже имат висок тестостерон,а други нисък. Зависи и какво е нивото на кортизола,който е катаболен, разграждащ хормон. Това е генетично предопределено. Както и усвояването на хранителните вещества,ефективността на инсулина,нивото на тироксина и изобщо на различните хормони в организма. Метаболизмът е до голяма степен генетично заложен.

А това което е много важно. Бях чел някъде,че при различните хора има разлика в броя мускулни влакна по рождение,тоест това е също генетично заложено. При някои тоя брой е по-голям,при други по-малък. Мускулите при различните хора много често имат различия в големината,формата и мястото на залавяне,което също е генетично. Тук много пъти са пускани теми за късия и дългия бицепс на ръката. От което силата се променя. Някои хора имат по-висок ръст и дълги крайници,а други обратното. Силата на мускулите зависи много и от електрическите импулси,които се получават от нервната система. А точно по нея хората се различават най-много.

28.10.12
20:14

казано от Миро на 28.10.12, 19:02:

Ами ти го каза. Някои мъже имат висок тестостерон,а други нисък.

Всичко това е много хубаво, адски логично и т.н, но оттук аз бих си стигнал до извода, че ще тренирам тежко 4-5 пъти седмично, ще пия тестостерон стимулатори и ще си вдигна нивото на тестостерона, та всичко ще е песен. Вече ще съм много по-анаболен и нямаше да отварям тази тема. Това разбира се не е така. Защо?

28.10.12
20:41

казано от Museee на 28.10.12, 20:14:

Всичко това е много хубаво, адски логично и т.н, но оттук аз бих си стигнал до извода, че ще тренирам тежко 4-5 пъти седмично,

4-5 пъти седмично? Зависи какъв тип си:ендоморф,мезоморф или ектоморф. Напредъкът е свързан и с правилно избраната схема за тренировки и почивки. Колко пъти седмично тренировки и колко дни почивки. Ти за претрениране не си ли чел? Не винаги е валидна максимата “колкото повече,толкова повече!” Много често се получава точно обратното “колкото повече,толкова по-малко”. Тренировката е разход на енергия и вещества и изисква достатъчно време за възстановяване.
А естественото ниво на тестостерона се регулира в организма от хипофизата и е фиксирано генетично до голяма степен. Можеш да го повишиш изкуствено за определено време. Обаче след това то ще се върне обратно в обичайните си граници за твоя организъм.

28.10.12
20:49

За тежкото (не като продължителност) трениране имах предвид,че с него ще повиша тестостерона + стимулаторите. Говорим само за него (тестостерона)и предполагаме, че си набавяме нужните калории и не изпадам в катаболизъм и не претренирам. Въпросът беше, че на теория звучи лесно, а на практика нещата не са точно такива.

Мнението беше редактирано от Museee на 28.10.12 20:53.

28.10.12
21:38

казано от Museee на 28.10.12, 20:49:

За тежкото (не като продължителност) трениране имах предвид,че с него ще повиша тестостерона + стимулаторите. Говорим само за него (тестостерона)и предполагаме, че си набавяме нужните калории и не изпадам в катаболизъм и не претренирам. Въпросът беше, че на теория звучи лесно, а на практика нещата не са точно такива.

Не е само до тестостерона.Организмът е едно голямо цяло,в което се вплетени много части.Тестостерона е само един от всичките фактори,които оказват влияние.По-важно е не точното му количество-дали е завишено или занижено,а взаимодействието му с останалите хормони.

28.10.12
22:30

Това също беше един от въпросите. До каква степен е важно нивото на тестостерон?

Мнението беше редактирано от Museee на 28.10.12 22:30.

02.11.12
00:36

Това се питам и аз как хора които не разбират качват килограми и мускулна маса ей така на шега апък аз съм изчел толкова неща и не спирам да се интересувам и съм спрял да се развивам от около 7 8 месеца си стоя на същите килограми...

02.11.12
01:00

казано от Plamski на 02.11.12, 00:36:

Това се питам и аз как хора които не разбират качват килограми и мускулна маса ей така на шега апък аз съм изчел толкова неща и не спирам да се интересувам и съм спрял да се развивам от около 7 8 месеца си стоя на същите килограми...

казано от Plamski на 02.11.12, 00:30:

Лег: 70-75
Клек: 60
Прав лост за бицепс: 40
Скрипец широк хват: 50-55
Прав лост за трицепс: 55
Гребане с щанга:70
—————————————————————
Ръст: 173
Лично тегло: 68
Процент мазнини: 8%
Гръдна обиколка: 101
Ръка: 34
Бедро: 59
Стаж: година и 4 месеца

Ти с тези силови показатели как точно искаш да се развиваш?
Май не си чел правилните неща. Или много четеш и малко тренираш ;) Качи работните тежести, яж достатъчно, клякай и дърпай тяга редовно, вдигай тежко над глава, набирай се - ще растеш.
А да - видях ти и снимките - не си 8% мазнини ;)

02.11.12
23:42

Като нямам сила как да качвам повече работната тежест?! Работата много ме изморява и предполагам до голяма степен е от това. Колкото до яденето ям даже доста, гледам да не оставам гладен никога. Ако искаш вярвай за 8-те процента мазнини аз казвам как е, какъв е смисъла да лъжа? Ако кантара лъже мене и аз лъжа вас :D

03.11.12
02:01

На 8% трябва да имаш изрязана преса, вени по ръцете и фибри по раменете. И да, кантарите лъжат.

казано от Plamski на 02.11.12, 23:42:

Като нямам сила как да качвам повече работната тежест?!

А как ще имаш сила, като не качваш работните тежести? ;)

03.11.12
07:26

Човешкия геном е вече разчетен и се знае кой ген за какво е и къде е мястото му във веригата на ДНК.
На въпроса на момчето за генетиката или там какъвто е - просто го приеми, че всичко е генетика. Както казаха и нивата на Т са заложени генетично, макар и да могат да се променят в следствие на болести,травми,хранене,тренировки; и дължината на мускулите, съотношението на бели/червени мускулни влакна, залавните места на сухожилията, костната структура и пропорции. Нищо не можеш да направиш по този въпрос. Както казваха преди - ако мислиш да ставаш културист, по-добре си избери правилно родители. :) Не всеки може да е фил хиит, но всеки може да изглежда по най-добрия възможен начин. Не се питай въпроси от сорта защо съм тук на земята, ами се хвани и си тренирай, щото оня пич дето се размотава в залата, а расте ще го прави до време и после ще се откаже. Ако продължаваш да тренираш ще го надминеш 200 пъти.
Има и вещества, които влизайки в клетката действат на рецептори, които активират участъци от ДНК, които са неактивни до този момент. Това обаче не е решението може би.;)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1