03.11.12
17:06
Здравейте, доста търсих, но не намерих такава тема. Има ли смисъл от храненето посред нощ 1-2 ч. За покачване на ММ става въпрос с минимално количество мазнини и ако е добре то какво храни са подходящи за това време от денонощието.
03.11.12
17:24
По принцип преди лягане е добре да се яде извара или сирене, те съдържат казеин, а той е бавно-усвояем протеин.
Да, преди лягане знам, но имам предвид нощно хранене, примерно лягам в 9 и 30 и към 1 се събуждам, хапвам и пак лягам.
03.11.12
17:55
яж си всичко през деня и си почивай ,това е голяма глупост да се събуждаш посред нощ,за да ядеш.
Мнението беше редактирано от Teen Power на 03.11.12 18:16.
03.11.12
18:52
Абе как ше ставаш да ядеш през нощта бе. За организма е предвидено от природата време за почивка от храносмилателни процеси - нощта. Тогава тялото има време да се погрижи за много други неща, няма нужда от допълнителни усложнения.
03.11.12
20:07
Изварата НЯМА казеин. Тя е само алфа албумини или по народномъ суроватъчен протеин. Сиренето е друга работа.
Храносмилателните процеси продължават дори през нощта. Това, че не дъвчеш, не значи че не храносмилаш. Минусът при храненето през нощта, е че трябва да нарушаваш съня си, за да хапнеш. Ако и без друго ставаш нощем, то не пречи да си ядеш. Както става ясно от статията за протеина процесите на вграждане на белтъци в нови структури - протеиновия анаболизъм трае около 8 - 12 часа след тренировка. След това не изчезват, но намаляват. Ако си вечерно трениращ и свършиш тренировката си в 8 30 вечерта, т.нар. ти анаболен прозорец е максимално отворен до 4 30 през нощта, после се затваря бавно. Както го виждам аз едно хранене в повече в този интервал т.е. през нощта е идеален вариант да се възползваш от него.
Друго нещо е и знам,че много от фаст маниаците няма да се съгласят с мен, но когато спиш това са 8-10 часа без храна, през което време тялото влиза в катаболно състояние. Яденето през нощта е начин да избегнеш това състояние. Ако мускули се правеха с 20 - 22 часов фаст, то не мислите ли, че поне един от хилядите културисти биха го практикували?
Сега не е казано да се събудиш и да си сложиш масата, а по-скоро да изпиеш предварително приготвен шейк, да изядеш един банан и да изпиеш чаша мляко с доза аминокиселини например както правя аз. Правя го от около 2 години, като през последната година може би само 7 - 10 нощи да не съм се будил, за да се храня по този начин. Отнема по-малко от 2 минути и поне за сега не ми вреди, дори напротив. Вариантите са много, но в никакъв случай нощното хранене не е “глупост”.
На тялото не му е трудно да храносмила и да прави асимилационни процеси в нервната система, да подрежда, консолидира и трие ненужната информация в едно и също време. На човек му е дадено нощта да спи, а да не хойка из джунглата, не защото да си даде почивка на корема, а за да не стане храна на отлично виждащите по това време хищници.
03.11.12
20:58
казано от Камен Илиев на 03.11.12, 20:07:
На човек му е дадено нощта да спи, а да не хойка из джунглата, не защото да си даде почивка на корема, а за да не стане храна на отлично виждащите по това време хищници.
Това в същата книга с изварата ли го чете? :D
Не спим нито заради пантерите, нито заради совите, които нощем “дебнат”. Философи, лекари и учени са дали отговор, че няма точен отговор каква е функцията на спането. Това което имаме като фактология са ендогенните (хормоните и анатомичния субстрат) и екзогенните (природни) въздействия. Взети предвид вече имаш оформяне на биологичен ритъм, контролиран от супрахиазматичните ядра в мозъка. На някой от Исландия може да му стигат 4-5 часа сън лятото или да са му малко 12 часа зимата. Техните билдъри по твоята схема ли ще си пият шейка? Нуждите от сън се променят и във възрастите. Томас Едисон е спал по 2 часа и е твърдял, че всички които спят повече от 4 часа са мързеливи пилячи на време.
Изобщо не е правилно да се поучава, да се яде нощем. А ако някой се буди да пикае и кажем “хапни си, тъй тъй си станал” е абсурдно. По-скоро трябва да се измисли как да спре да се буди. Заради фрагментиран сън много хора стигат до лекарства за инсомния. Онова дето “мъжкарите” насърчават ,че спането е за “мамини синчета” и “глезльоци” е върховна тъпотия. Хроничното недоспиване е много сериозен социален проблем. Ако някой спи по 3 часа и после вдига 250 бенч прес- нека си вдига. Това не трябва да се лансира.
п.с.
Фастингът е по-популярен не заради повишаване на мускулната маса, като обем, а като функционалност и топенето на мазнини. Никой от културистите не го прави, понеже е в “ощърб” на визуалната им маса. Колко е здравословно е друга тема.
03.11.12
21:29
казано от introducer на 03.11.12, 20:58:
казано от Камен Илиев на 03.11.12, 20:07:
На човек му е дадено нощта да спи, а да не хойка из джунглата, не защото да си даде почивка на корема, а за да не стане храна на отлично виждащите по това време хищници.
Това в същата книга с изварата ли го чете? :D
Не спим нито заради пантерите, нито заради совите, които нощем “дебнат”. Философи, лекари и учени са дали отговор, че няма точен отговор каква е функцията на спането. Това което имаме като фактология са ендогенните (хормоните и анатомичния субстрат) и екзогенните (природни) въздействия. Взети предвид вече имаш оформяне на биологичен ритъм, контролиран от супрахиазматичните ядра в мозъка. На някой от Исландия може да му стигат 4-5 часа сън лятото или да са му малко 12 часа зимата. Техните билдъри по твоята схема ли ще си пият шейка? Нуждите от сън се променят и във възрастите. Томас Едисон е спал по 2 часа и е твърдял, че всички които спят повече от 4 часа са мързеливи пилячи на време
От същата книга с изварата е. От всичко, което си изписал по-горе само две изречения са със смисъл - Нуждите от сън се променят и във възрастите.и Томас Едисон е спал по 2 часа.
Всичко друго е резултат от желанието ти да се покажеш като изключително запознат с медицинската материя (тъй като си лекар май), бълвайки изречения, които поотделно имат смисъл, но ако се опиташ да ги свържеш в текст, както си направил се получава една чорба. Аз никъде не давам схема за шейка. Отдавна се знае защо е сънят и какво става по време на него. Ако искаш може да прочетеш поне книгата на Радой Иванов, Даниела Николова и Венцислав Делов. Поне за старт. Там са дадени и около 8 страници с източници (медицински), с които може да си разшириш знанията ако искаш.
Нощното будене е нормален акт част от същите биоритми, за които говориш, с който също са правени редица експерименти - може да потърсиш в интернет. Има филмирани лекции на медицински лица и етолози.
Момчето иска да качи мускулна маса. Това може да му помогне да го стори. Не е задължително да го прави. Аз го правя както казах от 2 години редовно и не съм маниак. Не си навивам часовник да ставам. Имам си здрав сън и нямам гастрит или язва.
С три думи ти си против ставането нощем.Сега защо трябваше да изливаш ирония и обиди в поста си по-горе, вместо да ползваш същия брой думи, да обосновеш тезата си? Демек “Що па да не ям?” :)
Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 03.11.12 21:32.
03.11.12
23:13
Така шарено написано е много готино, как го правиш? :D
03.11.12
23:21
size font color :D Ей такива неща :D Не смятам,че има разлика дали ще яде през нощта или не,само негативи може да донесе яденето през нощта и не виждам абсолютно никакъв смисъл..Ядеш си нещата преди да легнеш и толкова.
04.11.12
07:05
@ Тееn Power - Дори да си прав. Не ти ли е интересно как ще реагира организма ти на такава промяна в хранителния режим? Защо не пробваш за един месец това, което отричаш, за да видиш дали наистина няма да има ефект при теб? Не те карам да почваш наркотици или цигари, а да се храниш нощем в продължение на месец. Още повече, че сега е сезона за трупане на маса.
Друго - като казваш НЕГАТИВИ, поне се обоснови - обясни ги тези негативи, както аз изказах смятаното от мен за позитиви. Нали за това е форум, за да водим цивилизован спор. (това да се хвалим един друг или себе си, да си целуваме взаимно Д - тата е по-скоро фейсбук и скайп практика.) Може и да си прав. Убеди ме тогава. Или изнеси фактите и всеки, четящ ги ще реши за себе си.
казано от Камен Илиев на 04.11.12, 07:05:
... НЕГАТИВИ, поне се обоснови...
Прекъсване на отделянето на растежен хормон, например.
04.11.12
08:20
казано от Vic на 04.11.12, 08:13:
Вик, растежен хормон се отделя в началото на съня с пик около един час след заспиване. То е като пулсова вълна. Ето още едно нещо, върху което учени могат да експериментират, а именно дали събуждането през нощта ще доведе до втори пик в нивата на растежния хормон след второто заспиване. Може и да са го направили вече, но ако не са то това е добра тема за научна публикация.
казано от Камен Илиев на 04.11.12, 08:20:
казано от Vic на 04.11.12, 08:13:
Вик, растежен хормон се отделя в началото на съня с пик около един час след заспиване. То е като пулсова вълна. Ето още едно нещо, върху което учени могат да експериментират, а именно дали събуждането през нощта ще доведе до втори пик в нивата на растежния хормон след второто заспиване. Може и да са го направили вече, но ако не са то това е добра тема за научна публикация.
Виж, едва ли има човек в този форум, с повече накъсвания на съня и то в продължание на повече от 17 години. Със и без нощни хранения. Добро от това не видях.
Като остане малко време ще разровя по въпроса за научно-обосновани доказателства.
04.11.12
09:25
При мен действа добре. Не го налагам на други хора и няма да се откажа да хапвам, особено когато съм в период на качване. Обясних защо го правя и това е. Ако хората не искат или не им се струва нормално да се будят и ядат нощем, то това е тяхно право. Не можем да се насилваме да спим по 2 часа нощем, за да сме като Едисон или да спим по 12 часа за да сме като някой тийнейджър. Всеки нагажда режима си според собственото си тяло. Така е и с храненето. Преди време като бях по-млад -20 - 22 годишен пиех олио и ядях филии с мас с мисълта, че допълнителната енергия от мазнините, ще попречи на тялото да използва мускулите ми за храна. Голяма глупост може би, но може да видиш снимки на профила ми от това време. Не съм мазен и се харесвах тогава. Това не значи, че карам и други да го правят.
04.11.12
10:34
Нощното будене е сигнал за стрес, ако не е предизвикано от алармата на часовника, разбира се! А стресът е модерна болест, която трябва да се лекува, което впрочем всички знаете.
04.11.12
11:52
казано от megabolic x на 04.11.12, 10:34:
Нощното будене е сигнал за стрес, ако не е предизвикано от алармата на часовника, разбира се! А стресът е модерна болест, която трябва да се лекува, което впрочем всички знаете.
Добре.
Пуска някой тема, отговаря му някой, а той благодари. След това се включват други, които се джавкат докато им омръзне, а първият някой само гледа сеир. Е това е българския форум.
04.11.12
12:56
Мне, това са хора с мнение.
От всичко изписано дотук разбрах, че няма смисъл да нагласям аларми и да ставам по час, защото това стресира организма, но е хубаво като се събудя, примерно за да отида до тоалетната, което става почти всяка вечер, да изпия 1 чаша прясно мляко, или пък да хапна малко извара и сирене. Благодаря за отговорите :)
04.11.12
14:58
казано от Атанас _ на 04.11.12, 13:09:
От всичко изписано дотук разбрах, че няма смисъл да нагласям аларми и да ставам по час, защото това стресира организма, но е хубаво като се събудя, примерно за да отида до тоалетната, което става почти всяка вечер, да изпия 1 чаша прясно мляко, или пък да хапна малко извара и сирене. Благодаря за отговорите :)
Отговарям без да съм чел темата, така че може да повторя някой. Аз съм против това, което си написал. Имаш 16 часа през деня да си изядеш храната. Предостатъчно време е, за да си набавиш б/м/в. Да ядеш през нощта е абсолютно ненужно. Не се занимавай с глупости и обърни внимание на важните неща.