03.11.12
10:43
Сблъсках се с много различни мнения на приятели как точно трябва да се приема витаргото, на коя фирма е най-доброто и резултатите от приема му. Също много различни неща чувам по залите и форумите с какви други добавки е необходимо да се комбинира витаргото за максимални резултати и кога точно да се приема.
Много ще се радвам ,който е запознат и е пробвал да сподели до какви изводи е стигнал.
04.11.12
13:18
казано от Иван Стоянов на 03.11.12, 10:43:
Сблъсках се с много различни мнения на приятели как точно трябва да се приема витаргото, на коя фирма е най-доброто и резултатите от приема му. Също много различни неща чувам по залите и форумите с какви други добавки е необходимо да се комбинира витаргото за максимални резултати и кога точно да се приема.
Аз също чувам много различни неща, но най-забавни са “консултантите” в магазините за хранителни добавки. За съжаление опитите ми да завържа дискусия и да получа отговор на въпросите си почти никога не се увенчават с успех. Навремето Краси Йолов, който за съжаление вече не пише тук, се учудваше как хора които дори не знаят какво е фармакокинетика, са готови да обясняват надълго и нашироко за ефекта от даден продукт.
Но въпреки многото информация няма яснота с какво Витаргото е по-добро от WMS, декстрозата, малтодекстрина или обикновената захар. Твоята позиция по въпроса каква е?
04.11.12
14:53
1. На коя фирма? До колкото знам това е запазена марка и само една фирма го произвежда.
2. Скъпо е, а не мисля, че ще даде по-различен ефект от глюкоза. Не виждам как може да я превъзхожда в резултатите, имайки предвид информацията, с която разполагаме за въглехидратния тайминг.
3. Mitko Maidena, тая глупост с фруктозата защо я написа? Или имаше предвид глюкоза?
04.11.12
22:24
...
Мнението беше редактирано от Bestial Devastation на 11.12.12 21:44.
06.11.12
13:11
казано от Solomon Kane на 04.11.12, 13:18:
казано от Иван Стоянов на 03.11.12, 10:43:
Аз също чувам много различни неща, но най-забавни са “консултантите” в магазините за хранителни добавки. За съжаление опитите ми да завържа дискусия и да получа отговор на въпросите си почти никога не се увенчават с успех. Навремето Краси Йолов, който за съжаление вече не пише тук, се учудваше как хора които дори не знаят какво е фармакокинетика, са готови да обясняват надълго и нашироко за ефекта от даден продукт.
Но въпреки многото информация няма яснота с какво Витаргото е по-добро от WMS, декстрозата, малтодекстрина или обикновената захар. Твоята позиция по въпроса каква е?
Salmon Kane - кажи какво толкова е забавното на “консултантите” в магазините за хранителни добавки? Защо в някой теми упрекваш хората, които продават хранителни добавки и с какво право ги слагаш под общ знаменател?
Относно по темата;
Наясно съм, че тази суровина е далеч по-скъпа (от нейните “сродни”).
Изследванията, на които съм попадал твърдят, че нейното молекулярно тегло предразполага едно по-бързо преминаване през стомаха и попълване на гликогеновите запаси.
Срещал съм подобен род продукти в съчетание с креатин (било то дори монохидрат и/или пък креалкалин), което е доста по-удачен вариант от някой креатинови матрици набъкани с декстроза, малтодекстрин, който са на същите пари (лично мнение).
Поздрави.
06.11.12
14:03
казано от Nikolai Stankov на 06.11.12, 13:11:
Изследванията, на които съм попадал твърдят, че нейното молекулярно тегло предразполага едно по-бързо преминаване през стомаха и попълване на гликогеновите запаси.
И това по какъв начин въобще може да е от полза на някой?! Абсолютно безполезно е.
06.11.12
15:06
Моята позиция и опит с тази съставка е следната:
- Усещам изпълване и пълнота на мускула по време на тренировка, прилив на голяма сила.
-Нямам никаква тежест в стомаха сравнение с гейнерите ,които съм тествал до момента
-В комбинация с Уей Протеин + Карнозин качвам чисто без да омазнявам
- Интересното ,е че при прием на Витарго се потя 2 пъти повече по време на тренировка.
06.11.12
15:26
“Изпълване и пълнота” ми звучи като гликогеново зареждане. Глюкозата ще свърши същото нещо.
Повечето гейнъри са разни боклуци така или иначе. Пробвай само декстроза ;)
Карнозинът е много неефективен при орален прием и почти няма ефект. Купи си бета-аланин, ако искаш да имаш резултати.
06.11.12
15:34
Ради благодаря за съвета. На коя марка си пил витарго?
06.11.12
16:20
Витарго е запазена марка.
П.П. Схванах ти сарказма.
06.11.12
16:27
Няма сарказъм. Витарго е запазена марка ,но много марки си плащат патент ,за да го продават.
Питам те за марка ,защото аз лично тесвах две и имаше много голяма разлика, а би трябвало да няма. И питам кой на коя марка е пил ,защото ми е много интересно ,ако не си пробвал продукта как така си толкова обективен по темата.
Теорията е много важна , но без практика тоест да си тествал лично ,теорията е без покриетие.
Не се заяждам ,ако го приемате така моля да ме извините. Реално до момента почти не намерих някакви ценни отговори по темата ,която създадох.
06.11.12
16:40
Дори да имам личен опит с определено нещо, това трябва да се взема под внимание с изключителна предпазливост. Клинични изследвания се правят с цел изключване на пристрастия и изолиране на косвени фактори.
Скоростта на усвояване на въглехидратите в гореупоменатите случай няма значение. Гликогеновото зареждане е важно САМО ако става дума за атлет, трениращ за издръжливост (маратонец примерно), с втора тренировъчна сесия след по-малко от 8 часа след първата. Тренирането с тежести не хаби много гликоген и по тази причина е все тая какви въглехидрати се приемат след тренировка, ако въобще “трябва”. А и гликогена и без прием на въглехидрати се възстановява (малко по-бавно).
Надявам се този отговор да ти е от полза.
06.11.12
16:42
казано от Nikolai Stankov на 06.11.12, 13:11:
Salmon Kane - кажи какво толкова е забавното на “консултантите” в магазините за хранителни добавки? Защо в някой теми упрекваш хората, които продават хранителни добавки и с какво право ги слагаш под общ знаменател?
Защо наистина - може би съм самотен и копнея за внимание? Забавно е да слушам клишета, почерпени от рекламата на хранителни добавки, а на породени от реални знания. Това да научиш наизуст твърденията на даден производител не те прави достатъчно компетентен за да си от полза на клиентите; единици са хората които имат хем знания, хем не се опитват да се възползват от невежеството на 99% от клиентите си. Може пък ти да си различен, кой знае.
Кои изследвания? Мога да ти цитирам реални изследвания, които не потвърждават тази теория. Ще ти спестя ровенето - почти всички реклами стъпват на едно изследване от 2000 г. - Piehl K. et al. Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses. Eur. J. Physiol. 81: 346-351. 2000. В това изследване сравняват Витарго с ефекта на малтодекстрина и други захари по ефекта върху възстановяването на запасите от гликоген след спортуване и там стигат до извода, че Витаргото е по-ефикасно от малтодекстрина и другите захари, като ефекта се измерва през прозореца от два до четири часа след тренировка. По-ефикасно тук значи 70% повече два часа след тренировка. Друго изследване през 2008 г. дава подобни резултати, с някои малки промени, от които излиза че просто няма друг такъв въглехидратен източник. Накратко, 8 човека са подложени на тренировъчен протокол, който води до изчерпване на запаса от гликоген; след тренировка им се дава Витарго 100 г.,малтодекстрин, или подсладена вода като контрола. След два часа им правят втора тренировка – 15 мин. въртят велоергометри (!) и се оказва че групата хранена с Витарго се представя по-добре. Извода е, че явно чернодробния гликоген при по-добре представителите се е бил възстановен или както се казва в изследването „Limiting factors to post-exercise muscle glycogen re-synthesis following carbohydrate feeding include the amount, timing, and form of carbohydrate administered, the rate of gastric emptying and intestinal absorption of the ingested carbohydrate, glucose storage and output by the liver, and muscle glucose transport and oxidation.” Това обаче намесва и други фактори, не само ГИ или прости срещу сложни въглехидрати. Доста слаба аргументация, и все пак доста по-добре от нишестето от восъчна царевица (което се представя по-зле от бял хляб или мляко със захар). T.e. на база научните изследвания бих могъл да кажа, че на мен лично Витарго ми изглежда като бая голямо прахосване на пари (и калории) освен ако не тренираш спорт, в който се изисква издръжливост, или се тренира по няколко пъти на ден. Няма никаква реална връзка със силова подготовка или бодибилдинг.
Срещал съм подобен род продукти в съчетание с креатин (било то дори монохидрат и/или пък креалкалин), което е доста по-удачен вариант от някой креатинови матрици набъкани с декстроза, малтодекстрин, който са на същите пари (лично мнение).
Ако си ползвал креатин повече от месец или си минал през зареждаща фаза, нивата на креатин в мускулите са достигнали пълно насищане. Т.е. няма значение какъв въглехидрат ползваш, той не би повлиял на абсорбцията на креатин. 99% от хайпа около витаргото идва от компанията производител. Добър маркетинг все пак.
Интересно е все пак, че някои фирми (Nutrex примерно)си позволяваха да пускат продукти които назовават Витарго, но в тях слагат WMS, а не ечемичен амилопектин.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.11.12 16:46.
казано от Ради Хаджирадев на 06.11.12, 16:40:
Дори да имам личен опит с определено нещо, това трябва да се взема под внимание с изключителна предпазливост. Клинични изследвания се правят с цел изключване на пристрастия и изолиране на косвени фактори.
Скоростта на усвояване на въглехидратите в гореупоменатите случай няма значение. Гликогеновото зареждане е важно САМО ако става дума за атлет, трениращ за издръжливост (маратонец примерно), с втора тренировъчна сесия след по-малко от 8 часа след първата. Тренирането с тежести не хаби много гликоген и по тази причина е все тая какви въглехидрати се приемат след тренировка, ако въобще “трябва”. А и гликогена и без прием на въглехидрати се възстановява (малко по-бавно).
Tова точно се припокрива и с моето виждане е мисля с това темата е приключена, добавка като Витарго може и да има смисъл във спортове в които се изисква голяма издръжливост, примерно по време на тенис мач и други спортове. При бодибилдинга ако някой е фраш с пари няма проблем да си пие Витарго след трен и след ставане, но в другите случаи с оглед цената на продукта си е доста неизгодна инвестиция лично за мен.
06.11.12
18:40
казано от Иван Стоянов на 06.11.12, 16:27:
Теорията е много важна , но без практика тоест да си тествал лично ,теорията е без покриетие.
...Реално до момента почти не намерих някакви ценни отговори по темата ,която създадох.
Аз за това те поканих да споделиш лични впечатления - твои или на хора, върху които имаш наблюдения. Аз съм взимал на GENr8 - мостра неовкусен и не останах впечатлен - само част се разтвори, останалото стана на топка; чувствах се малко по-напомпан след тренировката, но не чак толкова, колкото от две филии с бял хляб и Нутела. Извода за мен беше - доста скъп и неефективен начин да си уплътни човек въглехидратния прозорец.
07.11.12
10:31
Тренирането с тежести не хаби много гликоген и по тази причина е все тая какви въглехидрати се приемат след тренировка, ако въобще “трябва”. А и гликогена и без прием на въглехидрати се възстановява (малко по-бавно).
Какво ще рече “тренирането с тежести” това може да бъде разгледано по много аспекти! Всеки, които по една или друга причина е стъпил в тренировъчна зала, било тя дори и фитнес зала ще види хора, който тренират по различен начин (тип тренировъчна интензивност, както и продължителност на тренировъчният процес), та тези хора по един и същи начин ли използват енергията за мускулно съкращение?
07.11.12
10:41
казано от Nikolai Stankov на 07.11.12, 10:31:
Какво ще рече “тренирането с тежести” това може да бъде разгледано по много аспекти!
Разликата е принципна и нещата не опират точно до аспекти на тренировката във фитнеса. Тук говорим за натоварване като това при бегачи на дълги разстояния (10 km или повече), плувци и колоездачи (които не са в спринтови дисциплини) и подобните. При такива спортове мускулната работа не е идентична с тази в залата за фитнес, независимо какво правиш с щангите.
07.11.12
11:30
Тренирането с тежести не хаби много гликоген и по тази причина е все тая какви въглехидрати се приемат след тренировка, ако въобще “трябва”. А и гликогена и без прием на въглехидрати се възстановява (малко по-бавно).
Какво ще рече “тренирането с тежести” това може да бъде разгледано по много аспекти! Всеки, които по една или друга причина е стъпил в тренировъчна зала, било тя дори и фитнес зала ще види хора, който тренират по различен начин (тип тренировъчна интензивност, както и продължителност на тренировъчният процес), та тези хора по един и същи начин ли използват енергията за мускулно съкращение?
Все тая какво правиш в залата (изключваме многочасово бягане на пътечка). Горното ми изказване важи с пълна сила.
07.11.12
11:37
...Всеки, които по една или друга причина е стъпил в тренировъчна зала, било тя дори и фитнес зала ще види хора, който тренират по различен начин (тип тренировъчна интензивност, както и продължителност на тренировъчният процес), та тези хора по един и същи начин ли използват енергията за мускулно съкращение?
Не, точно за това повечето добавки не са универсални. Разликата дали тялото влиза в аеробен или анаеробен режим на енергопотребление е решаваща в случая, както и кои мускули взимат участие в движението. Ако примерно си помпиш трицепсите на скрипеца, най-вероятно участват главно мускули богати на тип 1 мускулни влакна. Тези влакна имат добро кръвоснабдяване и тяхното захранване с кислород и енергийни вещества е добро, а консумацията на АТФ довежда до натрупване на АДФ за по-нататъшен синтез на АТФ; наличието на АДФ стимулира преноса на протони (H+) в митохондриите, което от своя страна намалява протонния градиент и стимулира електронния транспорт. Водородът (H+) от редуцираната форма на никотинамид-аденин динуклеотид (НАДH) се използва, като по този начин се освобождава НАД, който участва в окислението на глюкоза и мастни киселини. Калцият, освободен по време на мускулното съкращение, стимулира ензимите от цикъла на Кребс и съотв. движението на глюкозен транспортер 4 (GLUT-4) от вътрешността на мускулната клетка към клетъчната мембрана. Тези индуцирани от физическото натоварване промени водят до покачване на нивото на окисление. Т.е. дотук няма нужда от възстановяване на гликогеновите запаси.
Да си представим сега друг случай - човек, който изпълнява дупети, триплети или някакъв комплекс. При него имаме повишено ниво на горивно потребление - повишено освобождаване на мастни киселини и съотв. повишено окисление на на мастни киселини от мускула. Ако интензивността на физическото натоварване нарасне още, се достига до лимит на окисление на мастните киселини.
Този феномен не още изяснен напълно, но се смята, че ензимите, участващи в бета-окислението на мастни киселини, са наситени (Vmax на тези ензими
< консумацията на ацетил КоА в цикъла на Кребс. Според друга хипотеза може би се касае за изчерпване на карнитина (който участва в преноса на мастни киселини в митохондриите, където става тяхното окисление). Каквато и да е причината, енергийните нужди на клетката (от ацетил КоА) не могат да се осигурят само от окислението на мастни киселини. Натрупването на ацетил КоА блокира окислението на глюкоза,
но тъй като вече се касае за недоимък на аКоА, се активира пируватдехидрогеназата. Последната участва в превръщането на пирувата в ацетил Коа. С други думи енергията по време на умерено физическо натоварване се набавя от мастни киселини и глюкоза едновременно. Въпрос към първият ред - какво би помогнало? И има ли нещо общо гликедемичния индекс или молекулната маса на въглехидратите тук?
Ако натоварването ескалира - максове с висока плътност примерно последвани от бягане да кажем способността на мускулите за извличане на глюкоза от кръвта става недостатъчна за обезпечаване на енергийното потребление. Образуването на АТФ не може да се осигури напълно от извънклетъчни горива и в неговите нива в клетката започват да намаляват. Всичко това стимулира фосфофруктокиназата и гликогенфосфорилазата. Гликогенът, който се съхранява в мускулната клетка, се разгражда с цел осигуряване на глюкоза. Така по време на интензивно физическо натоварване горивото на клетката включва глюкоза и мастни киселини от кръвта и собствения гликоген. Ако това продължи часове наред, тогава стават необходими въглехидрати, но по възможност такива, които не позволяват резки инсулинови пикове и се разграждат по-бавно. Т.е. ефекта върху изгорените калории, апетита и т.н. е сходен. Тук би имало значение замерване на инсулина в кръвта за да се разбере кое колко бързо се усвоява.
Има много изследвания на такъв тип добавки, много от тях финансирани от американската армия (който се интересува може да погледне сайта на Natick Soldier Research Development & Engineering Center). Но те в общи линии търсят ефекта на въпросния тип въглехидрати в посока бавно усвояващи се стабилни горивни източници, т.е. точно обратното на това, което твърдят повечето компании-производители на добавки.
07.11.12
14:14
9 серии бедрено разгъване по 6 повторения на 70% от 1ПМ до отказ водят до 36% загуба на гликоген в бедрения мускул. Това е само една трета от гликогена, а протоколът надхвърля типичните за нас тренировки. След 6 часа БЕЗ въглехидрати гликогенът е възстановен на 75%.
(Glycogen resynthesis in skeletal muscle following resistive exercise.; Pascoe DD, Costill DL, Fink WJ, Robergs RA, Zachwieja JJ.)
07.11.12
14:27
...т.е. всичко това поставя въпроса какво е съдържанието на истина в известната градска легенда, че захарта след фитнес е просто задължителна за доброто възстановяване... ;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.11.12 14:28.
27.12.13
14:34
То не само, че не поставя въпроса, ами направо си го разбива мита!