хронични травми в коленете - как да тренирам

05.11.12
21:19

Значи изкарал съм рахит като бебе и краката ми са малко огънати навътре в колената (качвам две снимки). Не изглежда нещо особено (може би), но примерно не мога да събера напълно ходилата, трябва да останат поне 3-4 см между тях за стоя прав стабилно. В допълнение имам изместване в таза във връзките му с кръста и тазобедрената отдясно и тази обичайна неправилна позиция на таза съм забелязал че поражда напрежение в краката при стоене прав на едно място повече от 5 минути. По-конкретно - болки във вътрешната страна на лявата сгъвка и външната страна на дясното коляно - точно това че е асиметрично противоположно, в направление надясно, потвърждава че е от позицията на таза. Разбира се при споменатото стоене прав повече от 5 минути имам и болки в кръста, които минават като направя завъртане на торса в посока наляво (при което изпукват споменатите връзки на таза - убеден съм, не са прешлени) - надясно няма никакъв ефект.

Та при всичките описани проблеми ме интересува как да тренирам крака. На няколко пъти в последната година си контузих коленете 1-2 пъти от бягане (просто не издържаха тежестта на тялото ми) и останалите 3-4 пъти от ето това упражнение, което иначе много обичам Седеж на пети (е аз не го правя с наклон на назад). Как е по-добре да изпълнявам това разтягане в моя случай (по-сериозните ми проблеми са с хрущялите от външната страна на колената) - със събрани колене или раздалечени (ако е второто - на какво разстояние  горе-долу), ако колената са разделени, петите да бъдат ли събрани? Как да се поготвя за него да разтегна постепенно  защото е доста “хард”?
Въобще когато тренирам бягане или клекове какво да избягвам и какво ще ми препоръчате да пробвам, какъв стречинг да правя? Като тренирам торса също какво да избягвам?

05.11.12
22:52

Аз клековете бих ги изключил изобщо, също и бягането!!!

Клека се замества много добре от мъртвата тяга, а и тя е упражнението, което бих избрал ако имам право само на едно такова. Бягането може пък да се замести с каране на велосипед или плуване в стил ненатоварващ рязко колената. Другите упражнения (ненатоварващи колената) според мен не би трябвало да повлияят негативно.

Мнението беше редактирано от Цеца Мецата на 05.11.12 22:54.

05.11.12
23:21

Просто намери един добър спортен рехабилитатор.

06.11.12
18:22

мъртва тяга - да, за задната страна на бедрата също влиза. иначе клековете нз, може би трябва да променя техниката или да мина на напади..

За рехабилитатор - аз съм от Бургас, бяха ми препоръчали масажиста на черноморец ама той мн труден за намиране, ходих на стадиона да го търся, взех му мобилния и го загубих. :Х:Х
Ако някой случайно има негов телефон може да ми го даде.

06.11.12
20:30

Щом имаш проблеми с колената недей да правиш напади. Експериментирай с клека и тягата, без да пробваш няма как да разбереш дали има болка или не. Не прави изхвърляния с килограмите и компромис с техниката. Относно кръста, ако имаш проблеми при задният клек, пробвай с преден. Също така го разтривай с тенис топче, а като упраженения прави Планк(в гугъл намери как се изпълнява). Иначе явно са ти натегнати много квадрицепсите, щом седежът на пети ти създава дискомфорт. Можеш да пробваш и това разтягане http://www.youtube.com/watch?v=2_pr9-LDUSQ, а стоежът на пети го прави с постепенно падане назад. Всякакви разтягания за краката прави, не само тези. За рехабилитатор ти го казаха, защото не си уточнил дали все още има здравословен проблем или всичко зависи от теб и просто местата трябва да заякнат.

Искам само да ти помогна(ако мога), не да се правя на разбирач, защото знанията ми не са много :).

Мнението беше редактирано от Нежния на 06.11.12 21:32.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1