07.11.12
14:26
Здравейте. Като цяло съм ектоморф, целящ 10 килограма (188 см, 72кг съм в момента) отгоре за идващите няколко месеца (масата ми е приоритет) както и сила. Бях чел, че индиректно с повишаването на силата се повишавала и масата + това за ектоморфен тип било добре повторенията в сериите да са малко на брой с голяма тежест, а упражненията да са многоставни и мисля, че 5x5 е идеалният вариант за мен. Имам няколко въпроса: Основните упражнения, влизащи в програмата - лег,тяга,клек, правейки се всеки ден (фиксирам клека) не товарят ли прекалено много коремната стена? Не съм и много сигурен в подбирането на останалите упражнения, защото трябва да изключа и изолиращите и като цяло в момента ми се въртят в главата само военна преса и гребане с дъмбели.
Ето как съм изготвил програмата до сега:
Понеделник:
Клек - 5x5
Лежанка - 5x5
Гребане - 5x5
Какви други упражнения да сложа тук (изключвам кофите, тях не мога да ги правя след натоварване в китките)
Сряда:
Клек - 5x5
Военна Преса - 5x5
Тяга - 5x5 (не е ли прекалено тяга и клек в един ден?)
Какво да сложа в допълнение
Петък:
Клек - 5x5
Лег - 5x5
Гребане с дъмбели - 5x5
Какво още
Мисля, че с тази тренировка наистина ще дам необходимия стимул на мускулите си за растеж, поправете ме ако греша :) А дай Боже и сила. Отново казвам, че приоритета ми е маса и обем - 10 килограма отгоре. Ще помогне ли тази система за целите ми или да сменям? Досега всеки тренирал по нея има добри отзиви. Ще се радвам да отговорите.
ПП: Тренирам от близо година по 3-дневен сплит, от който не видях голям резултат и затова реших да сменя програмата.
Темата беше редактирана от Fundamental Guy на 07.11.12 14:30.
Набиране с тежест (ако можеш под 5 повторения , може и без)
Гребане с щанга
CnJ
дали ще качиш или не ти зависи на едно 90 % от храната
Мнението беше редактирано от rory на 07.11.12 14:44.
07.11.12
14:48
казано от any0ne на 07.11.12, 14:43:
Набиране с тежест (ако можеш под 5 повторения , може и без)
Гребане с щанга
CnJдали ще качиш или не ти зависи на едно 90 % от храната
Мерси. Гребането с щанга, не е ли прекалено като допълнение към тягата и клека? Затова мисля с дъмбели да го правя..
Аз не бих тръгнал с 5x5 системата която си дял с цел маса и обем. Тренирах по почти идентична система миналата зима и качих 2 - 3 кила, но силата се дигна най - много при гребането и клека. Мое лично мнение е, че за маса и обем можеш да направиш различен избор от 5x5.
07.11.12
15:58
Добре, дайте някаква алтернатива тогава?