Как да стана по-добър със задната везна ?

07.11.12
19:41

Здравейте,
От вече два месеца мога задна везна, като рекорда ми е 5-7 секунди (тогава бях 61кг). В момента съм 64,5кг и ми е по-трудно да държа везната, дори понякога имам болки в предмишниците. Ще може ли да ми дадете съвети и асистиращи упражнения, които да ми помогнат да я държа повече време ? :) Целта ми сега е около 10-15 секунди стабилна везна, след което преминавам на варианта със супиниран хват, защото смятам да тренирам железния кръст на халки, а и така ще ми се подобри силата като цяло. Преди тренирах 4 серии драгон флаг по около 8 повторения (макс), но наскоро от него имах болка в кръста и не съм го тренирал повече. Сега правя повдигания на крака от вис.
Благодаря предварително :)

07.11.12
19:48

Тренирай си на първо място предмишниците, защото те са ти много важни за хвата - все пак си 3,5 кила по-тежък вече. Друго - тренирай гърба и пробвай да правиш набирания на една ръка и нормални набирания с тежест - те ще ти засилят хвата, а и ще имаш повече мускул, с който да я стабилизираш. Аз като я мъчех задната везна и покрай набиранията на една ръка и тия с тежест я позакрепях прилично. :)

07.11.12
20:23

Аз тренирам с тежести :D До преди седмица тренирах с 10кг с 3 минути почивка набирания и кофи, но сега понеже момчето, което ми даваше тежестите си ги иска обратно се налага да тренирам с мойте - само 6кг. За сметка на това почивките ми са само 1 мин. Скоро ще ми пристигнат и още тежести (15кг). Хвата ми е много голям проблем - при повече набирания или повдигане на крака от вис се отпускам и трябва да спра. Другото, което е, след като направя определени набирания, сляза и веднага скоча пак на лоста мога още 1-2 набирания. Предполагам, че това е знак за полярно развитие на силата. :(
Дали е по-добър вариант да започна прогресии за предна везна/планч/набиране на една ръка, понеже за мен е много по-важна силата и уменията, а не масата ? :)

П.С. При везната по едно време имах болки в предмишниците. Как е най-удачно да ги тренирам ? С тежести, или като се кача на лост и вися докато съм се хванал здраво за него ?

Мнението беше редактирано от nnnn на 07.11.12 20:25.

07.11.12
22:09

Е, супер е, че си тренираш с тежест. Да добър вариант е да почнеш да се пробваш за предна везна и набирания с една ръка. Те ти развиват страшно много силата - поне при мен се получава така. :)  За предмишница, ако имаш някакъв лост (щангистки) на който да сложиш тежести и да си тренираш предмишницата си е най-добър вариант. Иначе можеш да се пробваш да ги тренираш като висиш на лоста и примерно се опитваш ама само от предмишницата да се понавдигнеш в смисъл не като набиране, а само да даваш зор на предмишницата.
:)

07.11.12
22:43

Ок. Минавам на прогресии с една ръка и прогресии за везна :) А някакъв съвет за handstand, понеже мъча баланса от 5 месеца !!! ;(

Колко време държиш с гръб към стената?

07.11.12
22:59

Ами можеш да се пробваш да си позаякчиш гърба, защото той ти дава част от силата за това упражнение. Друго, което ти участва са ръцете с цялата им мускулатура, така че пробвай да тренираш рамо, ръце. Щом си тренираш на лостове с тежести трябва да си сравнително здрав там, така че наблегни на гърба и съответно на техниката на изпълнение. Да знаеш техниката при това упражнение е много важна, както и за повечето упражнения в стрийт фитнеса. А засега до колко отвесно си стигал да застанеш и колко време задържаш?

Мнението беше редактирано от gazena gadinka на 07.11.12 23:02.

08.11.12
10:12

Силата я имам, с ръце до стена съм 60+ секунди. Тренирам рамо, гръб, всичко. Научих frog stand 60 секунди. Проблема е, че ме е страх да пробвам без стена, понеже не съм се научил да падам и когато ритам с крака или е прекалено слабо, или прекалено силно. Понякога намирам точката на баланса, но незнайно защо след 3-5 секунди макс падам назад.

08.11.12
10:44

Това, което казваш си е странно, защото щом до стена си задържаш 60+ секнди, значи не е до сила. Ако краката по принцип са ти по-слаби може те да ти нарушават баланса. Защото съм забелязал, че handstand-а си е много гаден откъм баланс. Просто трябва да се престрашиш да пробваш примерно малко по-далече от стената, и да разбереш къде ти е проблема- при мен проблема с баланса като го мъчих това упражнение прди няколко месеца си бяха краката и предмишниците. Те си ми нарушаваха баланса, така че пробвай да разбереш от къде точно идва проблема, защото риска е основно в тия две места.

08.11.12
11:57

Клякам на един крак 12 пъти с 6кг, 4 серии без почивка :D :D :D
Не са ми слаби, просто или не се изтласквам достатъчно силно, или прекалено силно и падам напред. Попитах едно момче и то ми каза, да тренирам изтласкването с крака като се старая да са изпънати постоянно (започвам със свити крака и ръце и по време на хендстанд-а се доизправям, може би затова не става.) Но ми е по-трудно да започна от изправено положение... Освен това ще започна да тренирам паданията, защото като ме е страх гледам да не се изтласквам много силно и често не задържам хендстанд без стена. Мерси за съветите :)

Пробвай това - http://www.gymnasticbodies.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=1392
Прави го 1-2 седмици и кажи дали има напредък :)

Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 08.11.12 23:43.

09.11.12
13:02

Ок, ще го пробвам :)

15.11.12
19:17

Хмм... Тренирах си предмишниците като вися на лоста и изглежда, че помага :) По-лесно запазвам баланса. Изглежда, че проблема е неправилна техника, която води до трудно поддържане на баланса.

П.С. По време на хендстанд стягате ли си корема или краката ? И според вас кой вариант е по-лесен да балансирате - с глава леко нагоре, или права с ръцете, понеже когато е права с ръцете ми е нужна много по-малко сила да достигна хендстанд, но е и много по-лесно да падна напред :D

Мнението беше редактирано от nnnn на 16.11.12 11:01.

Мисля, че има 2 вида хендстендове. Гимнастическа, при която главата е надолу, т.е в една линия с тялото - гледаш назад. Другата е handbalancer стойка, при която гледаш надолу към земята.
https://www.gymnasticbodies.com/forum/forum/25-handstands/ 
Доста информация има тук. В началото бих избрал гимнастическата.
Абе балансирането на ръце е култ и изкуство :D Успех :)

16.11.12
13:03

Мерси много :)
А относно паданията, кой вариант е най-безопасен и лесен за научаване :D
П.С. Смятам като овладея хендстанд-а да го пробвам на успоредка :)

16.11.12
19:07

Според мен най-лесния вариант е да се пробваш да паднеш назад, като се претъркулваш. Първо не е толкова плашещо :D , второ е по-лесно и безопасно. На мен поне по ми се отдава.
Иначе да свивай корема и се старай да изпънеш краката на макс като балансираш, дръж главата надолу (гимнастически) за да ти е по-лесно, а и задържай максимално ръцете, за да ти е лесен баланса. :)

16.11.12
19:23

Ок мерси :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1