09.11.12
03:00
Здравейте,
Знам, че сънят е важен и тялото се “поправя” и расте през това време и също така съм изчислил, че когато тренирам, въпреки и подрастващата си възраст от 17 години, се наспивам за ~9 часа. Проблемът ми, обаче, е в това, че както и да го умувам няма как да ги правя тези 9 часа сън, освен ако не искам да не завърша училище или да стана на напълно а-социален :D Та въпросът ми е: Уреждат ли ме от към растеж едни 5 часа на денонощие, с около 4 по-малко от пълните нужди на тялото ми.
P.S. През събота и неделя си отспивам стабилно.
09.11.12
03:05
А защо не спиш по 7-8 часа всеки ден?
09.11.12
07:52
Проблемът ми, обаче, е в това, че както и да го умувам няма как да ги правя тези 9 часа сън, освен ако не искам да не завърша училище или да стана на напълно а-социален
Ти искаш да вземеш всичко от живота тук и сега, а? Все пак гледай да ги докарваш по 7-8 часа сън. На тези години организма ти се нуждае от повече сън. Не се лишавй от съня си за сметка на толкова “важни неща”, като социалния живот и училището. А дали е възможно да растеш при 5 часа сън? Всичко е възможно, но дали е добре за организма ти, едва ли...
09.11.12
07:55
казано от Grey Knight на 09.11.12, 03:05:
А защо не спиш по 7-8 часа всеки ден?
Щото става асоциален, сиреч няма кой да излиза по капанчета, на хоремака, в диското и мола.
То тялото като си поиска сън, така или иначе ще го усетиш, а 5 часа за трениращ подрастващ като теб...тежко.
09.11.12
10:19
казано от Пламен Кулев на 09.11.12, 03:00:
Та въпросът ми е: Уреждат ли ме от към растеж едни 5 часа на денонощие...
Аз също смятам, че отговорът на този въпрос е категорично НЕ. Ако е за 1-2 седмици - няма особено значение, но в дългосрочен план те чакат само негативи. Няма нито една причина да се лишаваш в такава степен от сън. Също така няма нито една причина да ставаш асоциален, да жертваш спорта или образованието си, за да спиш достатъчно. Имам странното усещане, че ако разкажеш какви занимания ти отнемат чак толкова време, че да посегнеш на съня си, ще стане доста забавно... ;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.11.12 10:19.
09.11.12
16:53
казано от Кольо Пияндето на 09.11.12, 10:19:
Имам странното усещане, че ако разкажеш какви занимания ти отнемат чак толкова време, че да посегнеш на съня си, ще стане доста забавно... ;)
Е как какви... гаджета бе.. на тая възраст е така.. не може да каже на гаджето си, че си ляга в 9 часа със сънчо нали се сещаш ;)
09.11.12
19:16
Главно, най-много време ми заема училището, по ~6 астрономически часа на ден, и след това още няколко часа за учене и домашни работи. ~1 час ми отнема тренировката и ~2 часа 4 от петте ми хранения, като изключим това през голямото междучасие в училище. ~9 часа сън са нужни на тялото ми. Остава ми ~1.5 часа, в които да се изкъпя и сутринта да си измия лицето и зъбите. :D
09.11.12
19:45
Сметката се губи с тези “няколко часа за учене”. Изглежда напълно нормален ден на напълно нормален човек. С всеки е така. Ако пък много го закъсаш пробвай да не се къпеш толкова често и като намалиш спането с един два часа и готово.
ПС: откажи скайпа, фейса, туитър и месинджър и ще се учудиш колко време ти остава ей така да зяпаш в празното или да се събереш с приятели, където наистина да социализираш.
09.11.12
19:49
казано от Пламен Кулев на 09.11.12, 19:16:
Главно, най-много време ми заема училището, по ~6 астрономически часа на ден, и след това още няколко часа за учене и домашни работи. ~1 час ми отнема тренировката и ~2 часа 4 от петте ми хранения, като изключим това през голямото междучасие в училище. ~9 часа сън са нужни на тялото ми. Остава ми ~1.5 часа, в които да се изкъпя и сутринта да си измия лицето и зъбите. :D
2 часа ядеш?! 1.5 часа за къпане... ти да не носиш водата с тубите?
Не забравяй, че има хора, които работят по 8 часа на ден, тренират, ядат, остава им свободно време и дори спят! Така, че не виждам проблем при тебе с 6 часа ангажименти в даскало да спиш пълноценно. Аз примерно също имам по 6 часа в училище, 2 часа в залата, 30мин до 1 час ядене и останалите 13 часа ги разпределям за свободно време и сън, и до сега съм нямал проблеми с недоспиване (спя поне по 8 часа, да не кажа 9)!
09.11.12
20:31
казано от Пламен Кулев на 09.11.12, 19:16:
~2 часа 4 от петте ми хранения,...
Яж 2 пъти тогава.
09.11.12
21:40
...
Мнението беше редактирано от Bestial Devastation на 11.12.12 21:49.
Па що нас питаш, пробвай и виж как ще ти действа. Пробвай за месец два, то тялото само ще ти каже, стигат ми тоя сън или не, то винаги дава отговор, дори още след първите няколко дена ще ти отговори. Проблема е, че ако получиш негативен отговор, то освен информацията може вече да си получил и някакъв здравословен проблем. Остави настрана растежа и мускулите, тва е най малкия проблем, че ще си останеш малък или, че “пищова” може да започне да засича или да е изгубил твърдостта си :D, а това е доста лошо за социалният живот май (wait), по скоро трябва да се притесняваш за имунната си система, а тя е безценна и всичко останало е на второ място. Веднъж на 1-2 години ми се случва да ми излиза херпес, а този вирус почти няма човек, който да не го носи, но той се активира само при отслабен имунитет и стрес и винаги, когато ми се е появявал (3 пъти за последните 5год.) е било, когато съм имал поредни дни с много малко количество и качествен сън. Аз обаче не знам при другите хора дали недостатъчният сън ще им влияе както на мен, аз не си ли взема съня и на другия ден съм боза, очите са ми с напрежение някво и въобще гадно усещане, но това е при мен със сигурност има хора, които не се чувстват така. Ако си мислиш, че това с “пищова” е няква шега, съвсем не е така (nod)
Айде пробва и пиши след една седмица !
И когато един ден отидеш по - голяма нужда на тоалетна и ти отнеме точно 49 минути и 23 секунди и ги прибавиш към астрономическото 24 часово време на денонощието, един ден се превръща в 24 часа 49 минути и 23 секунди, явно увеличаваш времетраенето на един ден.
10.11.12
15:21
По-тъпа тема не бях виждал скоро...
21.01.13
18:51
С времето ще започне да ти вреди това недоспиване.