10.11.12
14:12
Сега се зачетох в описанието на един протеин и не ми стана ясна разликата между:
микрофилтрирани, йоннобменни и ензимно хидролизирани
Знам ,че микрофилтрирания протеин е най - скъп с най - висока Биологична стойност. Но другите с какво им куца , че ги слагат и тях и наричат това подобрение (освен , че са по евтини за производство) ?
И втория ми въпрос може да ви се стори тъп но е следния:
Суроватъчен и Млечен протеин каква е ралзиката ?
Казаеина и той е от мляко но е ясен. :-)
Благодаря
10.11.12
18:59
#1
казано от Цветан Радуевш на 10.11.12, 14:12:
Сега се зачетох в описанието на един протеин и не ми стана ясна разликата между: микрофилтрирани, йоннобменни и ензимно хидролизирани Знам ,че микрофилтрирания протеин е най - скъп с най - висока Биологична стойност. Но другите с какво им куца , че ги слагат и тях и наричат това подобрение (освен , че са по евтини за роизводство) ? И втория ми въпрос може да ви се стори тъп но е следния: Суроватъчен и Млечен протеин каква е ралзиката ?
Казаеина и той е от мляко но е ясен. :-)
Благодаря
Разликите са в зависимост от пречиствателните процеси, които променят съотношението между белтъчно съдържание на грам тегло. Примерно в началото концентрата на 100 грама може да има 60 грама белтъчини, останалото са захари и примеси; пречистването и сгъстяването на практика означават че най-пречистените разновидности имат по 90 гр. белтъчини на 100 гр. сухо тегло, което съответно ги прави и по-скъпи.
Йоннообменните съсържат възможно най-малко примеси; но пък губят пептидите си, които имат доста полезни свойства. Процесът не е скъп - струва приблизително 1/5 от цената на физическото филтриране чрез което се извлича суроватъчния протеин от изходната субстанция.
Микро/нано филтрацията са по-пречистени от йонно-обменните изолати и много над концентратите (90-94% чистота). Тези с микрофилтрация на кръстосан поток при ниска температура (т.е. в изцяло не-киселинна среда) са най-пречистените и най-скъпите, защото са запазени био-активните фракции като пептидите.
Хидролизираният е най-скъпият - взимат пречистен чрез микро/нано филтрация изолат и го подлагат на хидролиза. Все едно е почти смлян като след стомашна обработка. Това обаче унищожава био-активните съставки но води до изключително бързо усвояване, почти като на аминокиселините.
Последния ти въпрос наистина си е излагация: млякото е 80% казеин и 20 % суроватка ;) Не учите ли биология в училище?
11.11.12
08:59
#2
Тоест Млечния просто е смем между суроватъчен и казеин?
Благодаря Изключително много за така подредения и представен материал.
Това ми помогна да се ориентирам след много четене реших да си взема:
Бях се насочил към PhD Pharma Whey HT+ 5lbs. Но той е предимно Хидроизолат (от своя стрна четох , че билогичната стойност тук е много ниска).
SCITEC 100% Whey Delite който се оказа Ултрафилтриран концентрат (тъй като нямам лактозна непоносимост а цената на този продукт е приблизително равна на цената на горния мисля , че това е подходящ избор). Като се има в предвид , че ще го ползвам само за заместител на храненията (след тренировка вземам BCAA). Чудех се дали точно него или SCITEC 100% Whey Protein Professional но така като гледам разликата в цената е минимална а има 9 дози повече както и повече белтъчини в доза.
Приемам предложения за продукт :-) Благодаря ви.
За този незнам как е добит : NOW Whey Protein Isolate преди съм го вземал и не съм особено очарован.
Мнението беше редактирано от Цветан Радуевш на 11.11.12 09:39.