20.11.12
13:05
Интересно ми е кога е най-добре да се яде сладко, преди кардио, след кардио, преди силова или може би след силова ? Също така ако е в по-големи количества по-добре ли е да се раздели на 2 порции, през 2 часа или да се изяде наведнъж, но веднъж.
Също така в поредни дни или примерно пондк/петък и т.н.
Не съм тръгнал да се тъпча, но скоро ще съм на ВВД и ще похапвам и сладки неща, просто защото 6 месеца бях на НВД и както се казва “дивото зове” ...
Естествено ще гледам да е колкото се може по-малко, но все пак кога е най-добре и най-безопасно да се похапват сладки неща.
20.11.12
14:07
Нека дефинираме “сладко” все пак. Иначе в общия случай стреляй непосредствено след тренировка.
20.11.12
14:36
Някъде преди бях чел тук в една тема, че е хубаво въглехидрати до обяд да се приемат.
20.11.12
14:45
Ежедневието върви според това кога ставаш и кога си лягаш. Ако ставаш на обяд и тренираш късно вечер, нелогично е да си изпуснал обедния влак за въглехидрати.
Същото важи и за храненето до 18 часа, въглехидратите вечерно време и други не до чак толкова обосновани тези.
20.11.12
16:29
Нещата са много относителни и опират също до количества (освен нещата, които Димитър Михайлов е споменал за уточняване). Има значение дали захарите се приемат самостоятелно или в комбинация с други храни. Има значение какви точно са захарите... Малко наизуст отговаряме в случая, няма друг начин.
Отделно от това идеята да се преминава от НВД към ВВД ми се вижда много неподходяща. Не виждам какво налага такъв рязък преход между два коренно различни режима (като принципи и съотношение на макронутриентите). За мен това е напълно излишен стрес за организма. Много по-добре ще е да се премине през достатъчно дълъг период на РБД, като преход към ВВД. А ако трябва да съм честен до край - мисля, че резултатите чрез РБД ще са много по-качествени спрямо тези при ВВД, независимо че ще са малко по-бавни. Малко ми е странно човек, който е бил 6 месеца на НВД (ясно с каква цел), да минава директно към режим, който е най-подходящ за хора със съвсем друг тип метаболизъм.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.11.12 16:51.
Много обичам като си легна, па се унеса и след час-два се събуждам като обладан и Прааас някой шоколад .
Хубаво си е сладкото само се правите :P
20.11.12
17:50
Кольо Пияндето, мерси за поста, но аз никъде не съм казал, че от НВД директно минавам на ВВД. Прочел съм достатъчно и съм си научил урока и в края на седмицата свършвам с НВД-то и минавам на РБД. Бях към 130-135кг., когато започнах диетата, почнах с нещо като НВД и с всеки месец усъвършенствах диетата, като последните 2 месеца мога да кажа, че съм на доста добра диета и научих адски много неща през това време.
В момента съм вече под 90кг., но аз лично искам да поддържам тегло от 105-110, че дори и 115кг.
Аз съм активно спортуващ, дори прекалено и скоро отново почвам да се занимавам с Карате(Киокушин), но няма да спирам тичането и фитнеса.
Не съм тръгнал и да се омазвам със сладки неща, но просто смятам след ВВД-то, а може би и на нея, мазнините ми да бъдат по-малко, пък от време на време да си позволявам сладки неща.
Аз лично алкохол не лизвам, олио, чипс, бързи храни, въобще бургери, дюнери и т.н., съм ги изключил напълно и не мисля да ги включвам отново. Сменил съм бялото хлябче с пълнозърнесто(макар, че откакто съм на НВД, 6 месеца за целия период да съм изял не повече от 10 филии пълн. хляб, за всичките тези 6 месеца, като последните 2-3 не съм лизвал хляб.)
Баници, маници, мекици, изобщо съм ги изключил и не мисля и да ги включвам. Шоколад аз по принцип не ям, но някои неща като пици, гофрети, сладко от ягода примерно, плодове, лютеници смятам да ги включа в менюто си в разумни граници естествено.
Като естествено си изчисля калориите и няма да ги превишавам.
Поне за момента съм решил 2 дена в седмицата, като съм на ВВД да имам по 1 чийт хранене(аз по принцип се храня 5 пъти дневно) ако мога така да го нарека. 2 пъти седмично(други дни) съм решил да хапвам лютеница и 1 седмично пица.
Като цяло ВВД-то ми ще е нещо от сорта:
Закуска - Гейнър
2-ро ядене - Сладко/ или пък Лютеница
3-то ядене - Гейнър
4-то ядене - Спагети
5-то ядене - пил. пържола филе, 2-3 яйца или извара
Като между храненията ще има естествено 1-2 дози протеинов шейк, според зависи от колко гр. протеин се нуждая.
Така 2 дни в седмицата примерно ще хапвам сладко, още 2 дни лютеница и другите ще са общо взето нормални.
1-во - Гейнър
2-ро - Гейнър
3-то - Мюсли(набарал съм 1 с под 9гр. захар за 100гр. и с 11гр. протеин и 60-65гр. въгл., а мазнините са под 6гр.)
4-т0 - Спагети или Макарони(обаче аз ям макароните със захар и ако може да ми кажете с какво да заменя захарта ще бъде идеално)
5-то - 200-300гр. пил. пърж. филе, 2-3 яйца или извара
Аз по принцип и като качвам и като поддържам форма смятам да тренирам по следния начин:
Понеделник - 5 серии лицеви/Рамо
Вторник - Бицепс/предмишница/корем/ http://www.bb-team.org/workout/1335_kak-da-kachim-funktsionalna-masa-v-bedrata
Сряда - Гърди/Трицепс/Корем
Четвъртък - Гръб/Трапец/ http://www.bb-team.org/workout/1335_kak-da-kachim-funktsionalna-masa-v-bedrata
Петък - Почивка
Събота - Бицепс/Предмишница/Корем или само Корем / http://www.bb-team.org/workout/1335_kak-da-kachim-funktsionalna-masa-v-bedrata
Неделя - Крака
Свикнал съм на адското натоварване, като над 3 години съм тренирал Карате и около 7-8 футбол. Сега тренирам всеки ден, че дори в последния месец от НВД-то, въглените ми са под 10гр., мазнините са под 100гр., високи протеини, 5 дни в седмицата Хийт Кардио, като имам и 3 дни с 2-ро Кардио, на Пътека след силовата или Вело.
За това като цяло ме интересуваше как стоят нещата, приемам всякакви мнения, предложения и забележки.
Мерси на отговорилите до момента.
П.П. Забравих да вметна, че съм спрял всякакви напитки и сокове и коли и фанти и т.н., а и не смятам и да употребявам, просто не ме влекат, за сметка на това, откакто съм на НВД не падам под 6-7 литра вода, като в последните месец-два, водата ми на ден не пада под 10 литра.
Мнението беше редактирано от Todor Stamatov на 20.11.12 18:04.
20.11.12
18:36
Тодоре, нямаше как да знаем как точно стоят нещата при теб, информацията в първото ти мнение е доста общо поднесена. Продължавам да твърдя, че РБД ще е по-добрия вариант за теб, обясних защо. Гейнърите са клас добавки, които са оправдан разход в изключително специфични ситуации, твоята не е такава.
20.11.12
18:46
На една лекция Доц. Владимир Боянов го обясняваше това даже графично. Не е хубаво преди тренировка, защото рязко повишавало нивата на инсулина и после го сваляло и до там го помня :D
20.11.12
18:50
казано от Todor Stamatov на 20.11.12, 17:50:
Като цяло ВВД-то ми ще е нещо от сорта:
Закуска - Гейнър
2-ро ядене - Сладко/ или пък Лютеница
3-то ядене - Гейнър
4-то ядене - Спагети
5-то ядене - пил. пържола филе, 2-3 яйца или извара
Като между храненията ще има естествено 1-2 дози протеинов шейк, според зависи от колко гр. протеин се нуждая.
Това е наистина лошо хранене - малко храна и много добавки, лош баланс.
Не си разбрал много неща от областта на храненето.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.11.12 18:52.
20.11.12
19:19
Гейнъра е на ON - SERIOUS MASS и доколкото разбрах трябва да се раздели на 2 хранения.
Ако вкарам още храна, то със сигурност ще вкарам повече въглехидрати, отколкото примерно трябва да приемам.
Примерно в дните, в които нямам сладко или лютеница(тя естествено ще е върху пълн. хляб и някакво месо+кашкавал/сирене може би), то примерно менюто ще е следното:
Гейнър
Гейнър
Примерно Ориз или Картофи или може би Мюсли
Макарони/Спагети
Вечерята разбрах, че е добре да е по-чиста и затова слагам 200-300гр. пил. пърж. филе + яйца или извара.
За съжаление не мога да включа повече хранения, но + 2 прот. шейка с мляко и със сигурност ще си покривам въглехидратите и ако включа още храна, то въглена ще ми е над нормата ...
Все пак в SERIOUS MASS-a има 254 въгл и 50гр. протеин ...
20.11.12
19:37
Що за начин на мислене - вместо да разкараш безсмисления гейнър, ти построяваш целия хранителен режим около него! Ограничил си храната за сметка на гейнър - не бях срещал скоро по-голяма глупост. Извини ме за резкия тон, няма нищо лично в него.
Не разбираш какво искам да ти кажа. Производителят на гейнъра е БЕЗ никакво значение. Започвай да четеш статиите за храненето и си оправи храната.
20.11.12
19:56
Няма проблем за тон-а, аз да не съм жена, че да се сърдя. ^^
Винаги приемам съвети и препоръки.
Доста хора ми препоръчват гейнър за качване на мускулна маса, затова реших да ползвам гейнъри.
А и малко или много ще засища глада за сладко и следователно храната ще е по-чиста.
20.11.12
20:12
Сега... ОК. Тръгнал си да търсиш резултати като се изхранваш с хранителни добавки. Предпочитам сам да се убедиш дали ще се получи онова, което очакваш... а после можеш да предадеш съответните по-здрави на хората, които са ти дали тези “драгоценни” съвети.
Това хранене е небалансирано (няма ти ги мазнините в храната). Белтъчините и въглехидратите в споменатите от теб добавки НЕ са здравословен еквивалент на храната в посочените от теб количества и съотношения. Направи така, че белтъчините от добавки в режима да бъдат не повече от 1/4 от общото необходимо количество белтъчини за деня, за въглехидратите - също. Намери място за достатъчно източници на качествени мазнини. Абсурдно е да чакаш качествено покачване на мускулна маса с такова фантастично количество въглехидрати дневно, а до скоро си отслабвал. Разговорът ни до тук не съответства на изказването ти, че си чел достатъчно. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.11.12 20:13.
20.11.12
20:31
Ами след като мина РБД и като отида на ВВД, то от това което съм прочел, протеина е 2-2.3гр. на кг., а въглехидратите спрямо мазнините са 70%/80% срещу 30%/20% мазнини.
Разбрах какво имаш предвид и смятам да го взема предвид.
20.11.12
23:03
Извинявай, че и аз се намесвам, ама от къде видя протеина да ти е по 2,3 гр/кг? Нормално си го приемаш от 1,5 до 2 гр на килограм протеина, освен ако не си някакъв многоразово трениращ човек. Иначе въглехидрат:мазнини отношението е вярно.
21.11.12
00:20
Ами то си пише в статията, ти явно гледаш за жените ....
“Изброените по-горе плюсове на ВВД водят до способността на хората да обезпечават тялото си с белтък, приемайки по-малко белтък, отколкото в други режими. При мъжете достатъчни са 1,7 до 2,3 гр., а при жените 1,5 до 2 гр. белтък за всеки килограм телесно тегло. “
21.11.12
05:33
Имам 1 въпросче, то е за активността ми. Ако тренирам по следната схема, то по колко следва да умножа RMR -то за да си получа КБ ? 1.725 или 1.55?
Понеделник - 5 серии лицеви/Рамо
Вторник - Бицепс/предмишница/корем/ http://www.bb-team.org/workout/1335_kak-da-kachim-funktsionalna-masa-v-bedrata
Сряда - Гърди/Трицепс/Корем
Четвъртък - Гръб/Трапец/ http://www.bb-team.org/workout/1335_kak-da-kachim-funktsionalna-masa-v-bedrata
Петък - Почивка
Събота - Бицепс/Предмишница/Корем или само Корем / http://www.bb-team.org/workout/1335_kak-da-kachim-funktsionalna-masa-v-bedrata
Неделя - Крака
21.11.12
10:31
Като гледам, че ти е доста напълнена програмата и ще тренираш доста сериозно всеки ден - мисля, че трябва да е по 1.725. :)
21.11.12
14:28
Мерси.